“Alleen nog met Kerst in de kerk”

Je gelooft wel in ‘iets’, maar de kerk is daarvoor niet meer de plek. Daar kom je alleen nog met Kerst en Pasen, voor de sfeer en de beleving. De kerk zoekt antwoorden op de nieuwe geloofsvragen van individuele mensen. Op woensdagavond 16 januari 2008 gaan deskundigen daarover in gesprek met Zwolse burgers. Dat gebeurt tijdens Peper & Zout, in een reeks ‘smaakmakende gesprekken’ door VU-Windesheim in café The Living Room. 

Geloven is weer sexy, maar de kerk is niet langer de logische plek voor die religieuze beleving. Geloof ‘a la carte’ is als een religieuze supermarkt met zelfbediening; je stelt je eigen religie samen, al dan niet met Godsbeeld. Kerk is niet meer de bepalende factor in een samenleving van individuen. Hoe reageert de kerk?

Er zijn gemeenschappen die kiezen voor het gezinsmodel en streng in de leer worden. Anderen springen in op de religieuze zap-cultuur en bieden een mengvorm aan van verschillende geloofsbelevingen. Een tussenweg lijkt de plurale vorm, het herbergmodel van de traditionele kerk.

Kenners voor de stad
Met Peper & Zout wil Windesheim de inwoners van Zwolle, elke tweede woensdag van de maand, een podium bieden voor gesprekken over actuele Zwolse thema’s. Vanuit de verschillende lectoraten levert Windesheim een deskundige bijdrage aan die gesprekken. De organisatie is in handen van VU podium.

Op 16 januari begint het gesprek met een korte bijdrage van prof. dr. Ruard Ganzevoort, lector Theologie en Levensbeschouwing bij Windesheim. Vervolgens mengen sprekers namens verschillende Zwolse geloofsgenootschappen en de zaal zich in het gesprek. Dat staat onder leiding van Hans Snoek, docent bij de theologische opleidingen van Windesheim.

Gratis
Peper & Zout begint op woensdag 16 januari 2008 om 20.00 uur in café The Living Room aan het Gasthuisplein 23. Entree is gratis.

 

 

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Kenners voor de stad
    Met Peper & Zout wil Windesheim de inwoners van Zwolle, elke tweede woensdag van de maand, een podium bieden voor gesprekken over actuele Zwolse thema’s.

    Hebben ze daar nog nooit gehoord van Weblog-Zwolle…? 😛 😮

Reageer