Stakende leraren krijgen salaris doorbetaald - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Stakende leraren krijgen salaris doorbetaald

Zwolle – Leraren werkzaam in het openbaar onderwijs in Zwolle, die dinsdag 12 december hebben gestaakt, krijgen hun salaris over de stakingsdag gewoon doorbetaald. Woordvoerder John Beumer van het Openbaar Onderwijs Zwolle & Regio (OOZ) verklaart dat 25 basisscholen van OOZ deelnemen aan de staking:  ”Het bestuur van OOZ ondersteunt de actie en betaalt de lonen door.”

De Algemene Onderwijsbond (AOb) spreekt de verwachting uit dat er dit keer meer schoolbesturen loon zullen gaan inhouden dan tijdens de vorige stakingsdag op 5 oktober. Leden van deze vakbond kunnen een beroep doen op de stakingsuitkering van deze bond als er loon wordt ingehouden. De maximale stakingsuitkering is 61 euro per dag en belastingvrij. Volgens deze bond heeft het ministerie van  Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen voor de stakingsdag van 5 oktober geen loonkorting of -terugvordering toegepast en het aan de onderwijsbesturen zelf overgelaten of ze al dan niet tot loonbetaling overgingen. In bijna alle gevallen werden de salarissen toen gewoon doorbetaald. Op dit moment is niet duidelijk of het ministerie al dan niet tot loonkorting overgaat en of ze de uitgekeerde lonen al dan niet zullen terugvorderen van de schoolbesturen. Ook de vakbond CNV Onderwijs geeft leden recht op een stakingsuitkering.

Weblog Zwolle heeft ook aan het bestuur van het christelijk onderwijs in Zwolle Vivente en aan  stichting Catent voor het katholiek onderwijs gevraagd of ze wel of geen loonkorting toepassen, maar op deze vraag helaas geen antwoord van hen mogen ontvangen. Wel heeft de Vivente-groep aangegeven dat 14 van hun 15 scholen waren gesloten in verband met de staking en dat 90% van de leerkrachten achter de actie staat.

 

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer