Geen problemen door volle rivieren en sloten bij waterschap - Foto: Eigen foto
Foto: Eigen foto

Geen problemen door volle rivieren en sloten bij waterschap

Zwolle – Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) ervaart vooralsnog geen problemen door de hoge waterstanden in rivieren, kanalen, weteringen en sloten. Zoals gewoonlijk bij dit soort weersomstandigheden worden de dijken extra goed in de gaten gehouden en zijn enkele sluisdeuren gesloten. Ook werken de gemalen en stuwen harder dan normaal om het water te kunnen afvoeren. Dit is gebruikelijk en wordt altijd gedaan als de waterstanden stijgen. Extra voorzorgsmaatregelen zijn op dit moment niet nodig. Het waterschap blijft de weersverwachting en waterstanden nauwkeurig volgen.
Door de neerslag en smeltwater van de afgelopen dagen steeg het water op de IJssel, de Vecht en in het watersysteem. Dit is het stelsel van rivieren, kanalen, weteringen en sloten. Op sommige plekken staan uiterwaarden onder water. Het waterschap verwacht dat in de komende dagen dit er meer zullen worden. Ook is het watersysteem verzadigd. WDODelta heeft 340 gemalen en 1890 stuwen waarmee het water door het hele werkgebied wordt verdeeld en afgevoerd.
De ‘watersituatie’ is overigens volstrekt normaal bij de huidige waterstanden en de tijd van het jaar. Uiterwaarden zijn juist aangelegd om het water meer ruimte te geven. Hierdoor kan het makkelijker worden afgevoerd of tijdelijk worden ‘geparkeerd’. Rijkswaterstaat verwacht dat de waterstand de komende dagen stabiel blijft en niet richting kritische hoogte gaat.
Kijk voor de actuele waterstanden op actuele waterdata.nl van Rijkswaterstaat.

Artikel delen:
Reacties 5
  1. Waterschappen zijn volledig incompetent te doen wat ze denken te willen doen. Alles zo lek als een mandje in de computer-systemen daar. Bedenk zelf maar de risico's en hoe dat anders kan. Ik denk dat ze met de muis op het scherm tikken :):) Stoffig volk, uit de vorige eeuw. Respect natuurlijk, MAARJA.

  2. Typisch geval weer van schieten uit de heup Hikje? Of ben jij helemaal ingeburgerd bij de waterschappen en spreek je uit ervaring?

  3. Sterke start van de immer lezenswaardige "Youp van de week":

    Soms vaart er een groot geluk in mij. Het begon afgelopen maandag toen een stuk of wat sneeuwvlokjes ons land ontwrichtten. Al die schoolkrantjournalisten die meteen klaar stonden op overvolle perrons, bij urenlange recordfiles of naast moedeloze wachtrijen op onze nationale luchthaven. En dit allemaal om ons kijkers en luisteraars op een iets te hoge en vooral harde Gerri Eickhof-toon te melden dat het perron overvol was, de file extreem lang en dat het daar in de vertrekhal één grote chaos was. En helemaal heerlijk waren de beetje angstige presentatoren in de warme Hilversumse studio’s die de moedige kleumreporters bedankten voor het belangrijke laatste nieuws. En toen we ook nog het dwingende advies kregen niet de weg op te gaan als het niet nodig was en de overheidsveldbedjes alvast tevoorschijn werden getoverd om gestrande forenzen op te vangen, was ik zo intens gelukkig. Die polderpaniek. Dat je in een paar uur tijd je land zo door en door leert kennen. Hoe moet dat als er binnenkort een oorlog uitbreekt?

    Krijg uit het topic-onderwerp de indruk dat ons nuchtere waterschap, het hoofd wederom koel heeft weten te houden en de code rood-comedy de baas bleef.

  4. @Dick, ik heb zeer genoten van je reactie, je slaat de spijker op z'n kop. Daar kan hikje nog een puntje aan zuigen met (voor de zoveelste maal) z'n ononderbouwde bronvermeldingloze zinnetjes.

Reacties zijn gesloten.