GroenLinks: ‘Laat Zwollenaren meedelen in de winst van duurzame energie’

Zwolle – GroenLinks Zwolle wil dat omwonenden van windmolens in de gemeente invloed krijgen op waar en de manier waarop een windturbine ingepast wordt in het landschap én op de financiële opbrengsten. Dat stelt de partij voor in de raadsvergadering maandagavond, waarin de gemeenteraad een besluit neemt over de zogeheten Energiegids. GroenLinks Zwolle ziet het liefst dat inwoners samen met een lokaal energiebedrijf een coöperatie vormen, zodat zij optimaal meeprofiteren van de windturbines in hun leefomgeving.

De omslag van fossiele naar duurzame energie vraagt een enorme inspanning. Het college moet op zoek naar de beste manier om op het Zwolse grondgebied energie op te wekken uit duurzame bronnen. Investeerders staan voor een pittige financiële opgave. Maar de lasten rusten het meest op de schouders van direct omwonenden van locaties voor grootschalige opwekking. Windturbines, maar ook zonneparken, hebben een flinke impact op de omgeving.

GroenLinks stelt maandag in de gemeenteraad voor open het gesprek aan te gaan met omwonenden van mogelijke locaties voor windenergie. In dat gesprek moet ook deelname in de winst aan de orde komen. Raadslid Remko de Paus: “Wij zien het liefste ook hier de kracht van onderop komen. Als omwonenden samen met een lokaal energiebedrijf de handen ineenslaan in een coöperatie, houd je optimaal invloed op de inpassing van windturbines in het landschap én op de financiële opbrengsten.” Verder wil de fractie dat het college, met het natuurplatform en andere deskundigen, het gesprek aangaat over de manier waarop de gevolgen voor de natuur het beste beperkt kunnen worden.

In Zwolle zal in 2025 een kwart van de energie die we nodig hebben, duurzaam worden opgewekt. Dat is meer dan het drievoudige van dit moment. GroenLinks zal het college blijven aansporen hier al het mogelijke aan te doen. De Paus: “De volgende generaties verdienen het, dat wij er alles aan doen voor hen een planeet achter te laten, waar ook zij kunnen leven.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

10 gedachten over “GroenLinks: ‘Laat Zwollenaren meedelen in de winst van duurzame energie’”

  1. Dick, dat kun je op dit moment nog moeilijk zeggen. Dit voorstel lijkt uit de koker van Blauwvinger energie te komen. Een participatie plan werkt vaak met 3 soorten participaties: een aandeel in de windmolen zonder afname verplichting (daar moet je wel cash geld voor hebben om er optimaal voordeel te behalen), een windaandeel met afnameverplichting (idem als voorgaande maar je neemt dan ook de windenergie af) en tot slot het afnemen van windenergie bij de beoogde coöperatie. De moeilijkheid komt wanneer een groep inwoners (bijvoorbeeld een wijkje of een straat) graag windenergie willen. Hoe ga je om met de mensen die daar geen belangstelling naar heeft? Mogen die inwoners ten koste van de leefbaarheid het plan doorzetten zonder deze niet deelnemers volledig schadeloos te stellen?
    Zoals je weet sta ik sceptisch tegenover windenergie in de stad en vind ik dat de optie zonnepanelen nog lang niet volledig is uitgenut! Ik weet niet waar we nu staan, maar ik schat dat we nog niet op 10% zitten het optimaal te benutten oppervlakte in de stad voor zonnepanelen. Tot het punt dat we zonnepanelen volledig (zeg maar 80% totale optimale zonnecellen dekking in de stad) hebben uitgenut, denk ik dat je erg voorzichtig moet zijn met windenergie in de stad. Het zou überhaupt goed zijn om dit thema tot een verkiezingsthema te maken.

  2. Oh, Blauwvinger-energie lijkt er dus een vinger achter te hebben. Wellicht zelfs belangenverstrengeling……
    Houdt het dan nooit Op?
    Of wordt het zelfs almaar erger in een land waar de belangen van multi-nationals welhaast dood worden geknuffeld.

    Kappen met dat VVD-gedrag in ons (op zich) geweldig mooie land! Zou jammer zijn als GL zich ook zo zou gaan gedragen. In een land waar Baudet de kroonprins lijkt te worden.
    In een land waar je al gauw als 1-oog kroonprins bent.

  3. Dick, ik weet niet zeker of Blauwvinger energie de drijvende kracht achter het initiatief is, maar het zou mij niets verbazen. Bekijk de volgende link maar eens: http://windenergieinzwolle.nl/doe-mee/
    Blauwvinger energie is geen multinational, maar een lokaal initiatief. De Vereniging Blauw Vinger energie is deel van de Stichting Lokaal Duurzaam Energiebedrijf Zwolle. De stichting SLDE heeft ten doel:
    De bevordering van de toepassing en het gebruik van zon- en windenergie en andere vormen van milieuvriendelijke energie en het faciliteren en initiëren van projecten voor milieuvriendelijke energie-opwekking. De plaatsing van een windmolen in de stad is voor de stichting de gewenste kers op de taart en een teken van succes. Helaas geeft GL deze groepering weer een podium, terwijl deel 1 (de zonnepanelen) nog geen eens goed is opgestart?
    Wat Baudet en de VVD met de windmolens te maken hebben? Ik snap deze link niet.

  4. Sorry, Klaas Jan, als ik serieus kan meeprofiteren van de opbrengst van een windmolen, mag die in mijn achtertuin staan. De optie zonnepanelen is bij mij volledig uitgenut. Er passen bij mij gewoon niet meer op mijn dak.

  5. Bernard, misschien is jouw dak volledig bedekt. Maar in de stad en ook in de Veerallee zie ik nog heel veel geschikte daken zonder zonnepaneel. Er bestaat ook een mogelijkheid van een zonnepanelen park. Volgens mij was het plan een dergelijk park te plaatsen bij de oude energie centrale Harculo? Daar zou je ook in kunnen investeren, mocht je willen…

  6. Het leed is al geschied…. De deur voor extra windmolens staat weer wagenwijd open en het voorstel ging zonder enige vorm van serieus tegengas door de raad. https://www.destentor.nl/zwolle/deur-staat-open-voor-extra-windmolens-in-zwolle~acfee367/
    Een uitermate teleurstellende uitslag en ook constatering…. Niet alleen voor de bewoners van de stad maar ook de leefbaarheid in en om de stad. Schijnbaar is de plaatsing van een markante windmolen in de stad voor een politicus het ultieme teken dat je iets voorstelt en je iets voor de stad hebt betekend. Het is inmiddels vechten tegen de bierkaai, het tijdelijke bouwwerk (levensduur 15 jaar en bewezen onefficient) is voor politici te aantrekkelijk. Zonne energie snapt men totaal niet en wil men eigenlijk ook niet aan. In de gemeente Zwolle zijn bijvoorbeeld 43288 geschikte woningen en 4236 woningen hiervan beschikken al over 1 of meerdere zonnepanelen op het dak. Dit houdt in dat slechts 10% van de daken in Zwolle al voorzien zijn van zonnepanelen?! Mbt de daken van de bedrijven…… laten we het daar maar niet over hebben. Alle grote partijen steken de kop in het zand en als makke lemmingen loopt men achter de windmolen fluiter (wie dit dan ook wezen mag) aan. Mijn broek zakt er inmiddels vanaf….
    Er is gelukkig voldoende succesvolle ervaring opgedaan uit de beweging Tegenwindvoorst. Dit initiatief gaat gegarandeerd een enorm gezeik in de stad opleveren! Blijkbaar heeft men het er voor over. Succes met de verkiezingen!!

  7. Vind jij bijvoorbeeld Baudet en VVD wél pal staan voor duurzame energie?
    Vind ze zelfs al meer naar het Geert-standpunt toekruipen als het om klimaatverandering gaat.
    Oorzaak? Natuurlijk dat erkennen van de klimaatverandering skeepies geld kost….
    En daar draait de hele wereld om, in de beleving van (meer dan) sommigen.

  8. Ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat Groen Links Zwolle met dit voorstel gekomen is. Wanneer je een beetje in de materie duikt, wordt de reden om een dergelijk voorstel in de raad te brengen steeds wondelijker. Een tijdje geleden hoorde ik op BNR een stukje over de resultaten van Zonne energie: https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/10338791/aantal-zonnepanelen-rijst-vrijwel-de-pan-uit Uit het Nationaal Solar Trendrapport kwam naar voren dat Nederland onderaan bungelt in de implementatie van zonnepanelen. In het rapport stond dat op papier er 5.500 vierkante kilometer beschikbaar is, maar slechts 12 vierkante kilometer wordt benut voor zonnepanelen. Dit is 0,22% dekking!! In Zwolle zijn 10% van de geschikte daken voorzien van 1 of meerdere zonnepanelen, maar naar de echte netto dekking is nog nooit echt goed onderzoek gedaan. Een windmolen geeft overlast. Waarom dan met stoom en kokend water er een windmolen door heen drukken? Het komt mij over als een initiatief van een groep farao’s die zijn/haar plaats in de Zwolse geschiedenis willen veilig stellen door middel van een hinderlijke, on ogelijk bouwwerk als windmolen waarbij ze de overlast van het bouwwerk bij anderen neerlegt.

  9. Als een Don Quichot ben ik als enige op dit weblog bezig tegen de onnodige Windmolens in Zwolle. De ellende gaat beginnen, in Windesheim is een bijeenkomst geweest over de windmolens. https://www.destentor.nl/zwolle/windesheim-boos-over-windmolens-slechte-communicatie~ada6b45b/
    Het is een gotspe van Groen Links en de CU dat zij het steeds blijven proberen die onnodige apparaten in Zwolle te plaatsen! Ze plaatsen die apparaten fijn weg van de de eigen stem kring! Plaats zo’n ding fijn zo’n in Assendorp of in Stadshagen (direct naast de initiatief nemers van Blauwvinger energie, in je eigen kieskring.) Helaas zie ik dit gebeuren, de overlast moet altijd elders plaatsvinden en vooral niet bij je zelf.
    Naast dat het volstrekt onnodig is, wil men mensen vaak ook niet compenseren. Is de gemeente voornemens om heel het gebied in een straal van 2500 meter volledig uit te kopen en volledig te compenseren voor de verhuizing? Het enige wat de wethouder wil is om zo snel mogelijk zo’n ding te plaatsen en na hem komt wel de zondvloed… Groen Links loopt te likkebaarden bij het idee en kan er goede sier mee maken binnen de partij. De ellende die het oplevert aan de bewoners van Windesheim; het kan niemand wat schelen. Men kent ze niet, heeft er geen belang bij. Het is gewoon schandalig!!

Reacties zijn gesloten.