Voorbeschouwing PEC Zwolle – N.E.C. Nijmegen

Voorbeschouwing PEC Zwolle – N.E.C. Nijmegen

Zwolle – Dinsdagavond staan PEC Zwolle en N.E.C. Nijmegen tegenover elkaar in het KNVB bekertoernooi. Beide ploegen mikken op een plaats in de kwartfinale. Bij het affiche PEC Zwolle – N.E.C. Nijmegen, respectievelijk spelend in de Eredivisie en Jupiler League, gaan de gedachten al gauw terug naar de laatste bekerontmoeting in 2014.
Na een hele rits clubs uit de Jupiler League en het amateurvoetbal te hebben uitgeschakeld, treft PEC Zwolle in de halve finale van de KNVB Beker N.E.C. Nijmegen, dat dan net als de Zwollenaren actief is in de Eredivisie. Een paar weken voor de confrontatie treffen de twee ploegen elkaar voor de competitie nog in Zwolle, maar kwam er geen winnaar: 3-3. Voor de Zwollenaren is het de tweede keer op rij dat de ploeg is doorgestoten tot de halve finale. Een jaar eerder versperde PSV de weg naar de finale. De Eindhovenaren wonnen met 0-3 door treffers van Jurgen Locadia. Heel Zwolle snakt op die 26 ste maart naar maar één ding: de bekerfinale. Na een half uur is die finale ineens heel dichtbij, wanneer Jesper Drost de bal niet hard, maar wel geplaatst in het doel mikt: 1-0. De feestvreugde is maar van korte duur, want nog voor rust stellen de Nijmegenaren orde op zaken. Een prachtige treffer van Kevin Conboy betekent de op dat moment verdiende 1-1.
In het tweede bedrijf is het vooral een wedstrijd die bol staat van de zenuwen. Dat wordt alleen maar meer in de laatste fase van de reguliere speeltijd. Scoren betekent bijna zeker een ticket voor de finale, maar de twee teams weten ook dat een foutje achterin fataal kan zijn. Er ontspint zich een zenuwslopend schaakspel in de regen. Ook op de tribunes is het nagelbijten en hopen op een goede afloop. Op het doordrenkte veld zwoegen de twee teams van Ron Jans en Anton Janssen voor wat zij waard zijn. Dan breekt de 81 ste minuut aan en besluit Maikel van der Werff het vijandelijke doel van afstand onder te vuur te nemen. Het blijkt een schot in de roos. Mede door het natte veld, glibbert de bal onder het lichaam door van de zo ervaren doelman Dennis Gentenaar, waarna het leer tergend langzaam de doellijn passeert: 2-1. De goal van Van der Werff blijkt voldoende voor de optocht naar De Kuip, waar PEC Zwolle op Eerste Paasdag, zondag 20 april, historie schrijft.
Ruim 3,5 jaar later zal dinsdagavond opnieuw een beslissing moeten vallen welk team er door bekert. Een plaats in de kwartfinale is voor de titelfavoriet uit de Jupiler League een bekroning op een prima eerste seizoenshelft. Net als bij de vorige promotie is de ploeg van Adrie Bogers hard op weg om direct terug te keren in de Eredivisie, al is er in vergelijking met de vorige promotie, dit jaar vooralsnog meer concurrentie vanuit met name Sittard. N.E.C. Nijmegen verslikte zich afgelopen vrijdag in Helmond Sport (1-1) en zag Fortuna de koppositie overnemen, al hebben de Gelderlanders nog wel een wedstrijd tegoed. PEC Zwolle, dat zaterdag tegen Willem II voor de zesde keer dit seizoen een achterstand in een positief resultaat omzette (2-3) is als Eredivisionist uiteraard de favoriet, maar dat is geen garantie voor succes. In de vorige ronde bleek Kozakken Boys een hele opgave; de amateurvereniging werd pas na verlenging verslagen. Ook dit seizoen waren er weer genoeg verrassingen in het bekertoernooi met de uitschakeling van titelhouder Vitesse door Swift als het meest treffende voorbeeld. PEC Zwolle, dat dit seizoen alleen van PSV (in blessuretijd) thuis verloor, zal er dan ook alles aan doen om de eerste seizoenshelft voor de eigen supporters zo goed mogelijk af te sluiten, waarna het vrijdag de laatste wedstrijd van het jaar speelt op bezoek bij ADO Den Haag.
Wist je dat…
N.E.C. Nijmegen dit seizoen een behoorlijk Zwols tintje heeft? Drie spelers die afgelopen seizoen het blauw-witte shirt van PEC Zwolle droegen, zijn nu in het ‘balkenshirt’ te bewonderen. Ted van de Pavert, Calvin Verdonk en Anass Achahbar spelen dit seizoen hun wedstrijden in De Goffert. In de huidige selectie van PEC Zwolle vinden we één speler terug die in Nijmeegse dienst speelde. Stef Nijland werd in zijn tijd bij PSV uitgeleend aan de Nijmegen Eendracht Combinatie.
De vijf meest recente ontmoetingen in Zwolle
Eredivisie, seizoen 2016-2017
PEC Zwolle – N.E.C. Nijmegen: 2-0 (0-0). (57' Brock-Madsen 1-0, 72' Menig 2-0)
Eredivisie, seizoen 2015-2016
PEC Zwolle – N.E.C. Nijmegen: 2-0 (2-0). (17’ Becker 1-0, 27’ Menig 2-0)
KNVB Beker, seizoen 2013-2014
PEC Zwolle – N.E.C. Nijmegen: 2-1 (1-1). (29' Drost 1-0, 39' Conboy 1-1, 80' Van der Werff 2-1)
Eredivisie, seizoen 2013-2014
PEC Zwolle – N.E.C. Nijmegen: 3-3 (2-1). ( 6' Fernandez 1-0, 35' Klich 2-0, 43' Rieks 2-1, 46' Higdon 2-2, 57' Broerse 3-2, 69' Rieks 3-3)
Eredivisie, seizoen 2012-2013
PEC Zwolle – N.E.C. Nijmegen: 0-4 (0-2). (17' Koolwijk 0-1 pen., 31' Koolwijk 0-2 pen., 56' Sno 0-3, 61' Platje 0-4)
Arbitrage
Björn Kuipers leidt het duel in deze achtste finale van de KNVB Beker. Assistent-scheidsrechters zijn Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Official is Richard Martens. Danny Makkelie is de videoreferee bij dit duel. Vorig seizoen floot Kuipers ook de achtste finale van PEC Zwolle in de beker. Toen verloor PEC Zwolle in de slotminuut van FC Utrecht (1-2). Dit seizoen had Kuipers eenmaal de leiding over een duel van de Zwollenaren, tegen PSV (0-1). PEC Zwolle – N.E.C. Nijmegen begint om 18.30 uur.
Bron: www.peczwolle.nl

Artikel delen:
Reacties 26
 1. 1-2 Verlies met een B-team. Een goede positie op de ranglijst is immers de kortste weg naar Europa.

 2. Hier spreekt uw spelleider. Het gaat uitstekend met de voorspellingen. Geen enkele dubbele. Echt super. En leuk ook dat er zoveel mensen meedoen.

 3. 3-2 . Gewoon de komende 4 bekerwedstrijden winnen, et voila: een ticket voor de derde voorronde van de UEFA Europa League

  1. Juist! Graag meer reisjes zoals Praag 🙂 Wij gaan wel mee 😉
   Nah! Ben ik het alweer eens met passant.

 4. @ dik, ze zijn zeker goed bezig maar via die playoffs gaan ze het zeker niet redden.
  NEC heeft weliswaar een periode. Als ze de inhaalpit winnen zijn ze koploper in een competitie waar het frivole AJAX-2 niet mag promoveren. Dus goeie kans op promotie.
  Maar ze zijn goed te verslaan. Zeker thuis met vocale steun van de vele supporters.
  Zoon heeft net nog een kaartje gekocht.
  Misschien probeer ik ut ook nog met een maat.

  Daarna? Zie drama's opmerking en dromen van net zo'n finale als tegen AJAX waar ik wel bij MOCHT zijn. Net als bij de finale tegen Groningen.
  Maar uh…..die was nogal minder.

  FORZA ZWOLLE!

  Overigens de charmante Daniëlle v. t Schip nog niet op een foto gezien. Destijds zagen we ze wel in Rotterdam (interland NL) in een cafe zitten. Waar overigens ineens nogal deining ontstond 🙂

  Complimenten alleen al voor het feit dat ze nog samen zijn in deze tijd!
  Dat kon verdorie wel eens begin jaren '90 zijn geweest…….

 5. Een terugzien met Calvin Verdonk, Ted van de Pavert en Anass Achabar, hét talent van Feijenoord.

 6. Jammer dat Steven Bruins (nog) niet meedoet. Vooraf de grootste mond maar achteraf het hardste huilen.

 7. @Jasper Bruins

  Hou je wel de tijd in de gaten. Je weet dat je op tijd moet aanmelden bij de inrichting. Zorg ervoor dat je niet weer te laat komt net zoals de vorige keer.

 8. Echt wel. Bakker ditmaal. Het wordt een penalty complex zolangzamerhand. Iedereen mist. Zwakke knietjes.

Reacties zijn gesloten.