Zorgen over hoge energielasten bij PvdA Zwolle

Zorgen over hoge energielasten bij PvdA Zwolle

Zwolle – In Nederland hebben veel mensen een te hoge energierekening in verhouding tot hun inkomen. Dit zijn vaak gezinnen die wonen in slecht geïsoleerde woningen. Hierdoor hebben ze moeite met het betalen van de maandelijkse gas-, water- en elektriciteitsrekeningen.
De PvdA Zwolle wil graag van het Zwolse college weten of dit ook in Zwolle speelt. Dit onderwerp is actueel omdat de energiekosten in 2018 weer gaan stijgen waardoor de druk op de lagere inkomens nog groter wordt. Raadslid Sanneke Snuverink hierover: "Wij willen dat inwoners zeker zijn dat ze elke maand kunnen rondkomen en hopen niet dat inwoners door een te hoge energierekening het niet meer kunnen redden".
Afgelopen donderdag werd bekend dat de grootste leveranciers hun tarieven verhogen. Een gemiddeld huishouden is daardoor over het hele jaar gemiddeld 110 euro meer kwijt, meldt de prijsvergelijkingssite Pricewise. De PvdA heeft zorgen over de steeds hoger wordende energielasten die kunnen leiden tot schulden en een grote impact hebben op het besteedbare inkomen. Het verminderen van energielasten kan aanmerkelijke ruimte bieden in maandelijkse lasten. "Van het college willen we weten wat de gemeente kan doen om huishoudens tegemoet te komen in energiebesparende maatregelen, bijvoorbeeld door het verduurzamen van woningen. Maar we willen ook graag weten wat de gevolgen van de energielasten zijn op het inkomen en hoe deze onderdeel zijn van de armoedemaatregelen", aldus Snuverink.

Artikel delen:
Reacties 5
  1. Wat ook actueel is, is dat er van de paar honderd zorgaanbieders nog maar 40 een zorgovereenkomst krijgen van de gemeente Zwolle. Iets wat bij de PvdA ook bekend is, maar waar geen ruchtbaarheid aan wordt gegeven. Vraag me af waarom niet. Hoeveel zorgvragers staan er in de kou, en hoeveel zorgaanbieders? Dat kost een hoop energie!
    Dit is een schandaal, waar blijkbaar niemand het over wil hebben.

  2. Dit krijg je als de laagste inkomens alleen maar oude slecht geisoleerde woningen mogen huren wegens "passend toewijzen" en de betere woningen dankzij forse huurverhogingen gaan naar de beter bedeelden. Dit is discriminatie overigens: passend toewijzen. Doet me denken aan de term "apartheid": armen apart. Discriminatie dus. Misschien moet de PVDA eerst deze verdeling aanpakken. Dan raken de armen niet al hun geld kwijt aan energiekosten, maar houden ze ook nog geld over voor de huur ook al is die hoger. Dan zitten ze er in ieder geval ook warmpjes bij.

  3. Beetje hypocriet van de PvdA. Ze hebben afgelopen periode ook de energie belastingen voor de burgers mede verhoogd.

  4. Juist Auke, Eigenlijk is dit een idiote discussie. De energie kosten worden voor een groot gedeelte bepaald door belastingen….https://www.gaslicht.com/energie-informatie/energiebelasting Verkeerde loket als je het mij vraagt. Aan de basis moet je iets doen, dus verlaag dan de energie belasting.
    Laat niet weg dat energie besparing een goede zaak is. We moeten haast maken met de energie transitie in Zwolle. Dit schept banen en kennis. Helaas zit de raad nog steeds in de greep van inefficiënte windmolens. Het ultieme status symbool voor een politicus dat je iets voor de stad hebt betekend…. Slaap lekker door, jongens en meisjes van de PVDA.

Reacties zijn gesloten.