Eindevaluatie proef vrije sluitingstijden voor Zwolse horeca afgerond

Eindevaluatie proef vrije sluitingstijden voor Zwolse horeca afgerond

Zwolle – De eindevaluatie proef vrije sluitingstijden voor horeca is afgerond. De proef is 1 augustus 2016 gestart op initiatief van de gemeenteraad. De eindevaluatie laat een wisselend beeld zien als het gaat om de effecten van het vrijgeven sluitingstijden. Dit blijkt uit het onderzoek en gesprekken die zijn gevoerd met de partners in de stad.

De verruiming van de openingstijden gaf de horecaondernemers meer flexibiliteit om af en toe wat langer open te gaan. Horecaondernemers hebben aangegeven dat er geen behoefte is aan veel langere openstelling aan het einde van de nacht. De regel dat er na 4.00 uur geen bezoekers meer naar binnen mogen (venstertijd) werd daarentegen niet als gastvrij ervaren. Bewoners uit de binnenstad geven aan minder vaak overlast te hebben ervaren tijdens de proefperiode. Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal overlastincidenten wel is toegenomen. Hier is geen eenduidige verklaring voor aan te wijzen.

De algemene houding van bewoners, bezoekers en horecabedrijven tegenover de regeling vrije sluitingstijden na bijna een jaar positiever dan voor de start van de pilot. Er is op meerdere momenten gesproken over de voortgang van de pilot met Koninklijke Horeca Nederland afdeling Zwolle, bewonersvereniging binnenstad Zwolle en de politie.

KHN en bbZ stellen voor om de venstertijden af te schaffen. Voor de natte horeca (café’s) stellen zij een sluitingstijd van 05.00 uur voor en voor de droge horeca (restaurants/cafetaria’s) van 06.00 uur.

De eindevaluatie wordt overgedragen aan de gemeenteraad, die besluit over het vervolg. De proef en de bijbehorende voorwaarden zijn verlengd tot 1 maart 2018.

Artikel delen:

Reageer