Herdenkingsplechtigheid Eikenlaan

Vrijdagmorgen om 10.30 uur vond in het druilerige Berkum de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats bij het monument aan de Eikenlaan. Een en ander ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden van een Amerikaanse B-17 bommenwerper.

Het monument is geadopteerd door de OBS De Campherbeek en De Duyvenkamp. Leerlingen van de groepen 5 en 6 van deze scholen lazen enkele gedichten voor en legden bloemen bij het monument. Wethouder Erik Dannenberg deed dit namens de gemeente Zwolle.

Tijdens de plechtigheid hielden een aantal leden van het Contact Oud Mariniers de erewacht en waren het de leden van Scoutinggroep Jan Lijding uit Berkum die zorg droegen voor het hijsen van de vlag.

Het monument is in de Eikenlaan geplaatst ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanning van de neergestorte B-17 “Flying Fortress”. Deze bommenwerper was op de terugweg van een missie met meerdere bommenwerpers in Duitsland en raakte door pech achterop. De Duitsers wisten het toen neer te halen. De piloot heeft nog kunnen voorkomen dat het vliegtuig op het centrum van de stad Zwolle zou storten. Er kwamen 5 van de 10 bemanningsleden om het leven.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Het monument aan de Meppelerstraatweg was min of meer geadopteerd door OBS Het Turfschip en haar leerlingen, maar deze school gaat sluiten.
    Is het ook bekend of daar een andere school voor in de plaats is gekomen?

  2. Fantastisch dat dit blijvend wordt herdacht en dat de nieuwste generaties hierin betrokken worden. Ik vind het het ook tijd om aan die generatie uit te leggen wat die amerikaanse bommenwerper eigenlijk deed. Want die bommen waar niet bedoeld voor de uitschakeling van militaire doelen maar voor het bombarderen van de burgerbevolking in Duitsland. Iets waarover we steeds meer gaan denken als een oorlogsmisdaad.
    Ik vind het hoog tijd dat ook hieraan aandacht besteed wordt. Een moeilijke opgave maar wel een hele belangrijke.

Reageer