PvdA-raadsfractie plaatst vraagtekens bij subsidie Kerst Event Zwolle

PvdA-raadsfractie plaatst vraagtekens bij subsidie Kerst Event Zwolle

Zwolle – De Zwolse gemeenteraadsfractie van de PvdA vindt dat de gemeente bij de komende evaluatie van Winters Zwolle kritisch moet kijken naar het eventueel opnieuw subsidiëren van het Kerst Event Zwolle. De organisatie gaf op haar website aan dat als deelnemers aan de levende kerststal alleen mensen in aanmerking komen die ‘de christelijke levensvisie ondersteunen’. Die tekst is inmiddels wat afgezwakt, maar de intentie blijft hetzelfde.
PvdA-fractievoorzitter Jan Slijkhuis zegt hierover: “Als PvdA vinden wij dat activiteiten die de gemeente ondersteunt, moeten openstaan voor alle Zwollenaren. Dan kan het kan toch niet zo zijn dat de gemeente een evenement subsidieert waaraan mensen alleen actief kunnen deelnemen als zij volgens de organisatoren de juiste levensvisie hebben? Het gaat hier in wezen om een openbare toneelvoorstelling waarin een Bijbelverhaal wordt nagespeeld. We zouden als gemeente toch ook geen subsidie geven aan een uitvoering van het Weihnachts-Oratorium of de Matthäus Passion – in beide gevallen Bijbelverhalen op muziek – als daar alleen christelijke zangers zouden worden toegelaten? Dit leidt alleen maar tot tweedeling en daar zitten we in Zwolle niet te wachten. Bij de evaluatie van Winters Zwolle moet dit punt wat ons betreft nadrukkelijk worden besproken om herhaling te voorkomen.”
De PvdA-fractie wil in het nieuwe jaar de organisatoren van het Kerst Event uitnodigen voor een gesprek.

Artikel delen:
Reacties 83
 1. Bij uitvoeren van een muziekstuk word toch ook niet iemand toegelaten die niet kan zingen of ooit een instrument bespeelt heeft in het orkest? Dit word helemaal uit zijn verband getrokken, nu het even niet over zwarte Piet gaat word er wat anders gezocht.


  ⚠️ Meld

 2. Ze dragen hier toch geloof uit. Ze uiten het feest van hun geloof.
  Laat die mensen dat dan lekker doen.
  Zo gek is het toch niet?
  Als iemand acteert draagt diegene toch geen geloof uit.

  Waarom wordt dit dan ineens een discussie van iedereen moet mee kunnen doen.
  Kan je je ook in die mensen verplaatsen?


  ⚠️ Meld

 3. Helemaal mee eens!!!!! Goed verwoord Esther Wever.. het heeft er ook niets mee te maken dat kerst niet voor iedereen is of dat een moslim of niet gelovige zoals ik niet op een andere manier als vrijwilliger kan worden ingezet! Ik word er een beetje boos en verdrietig van dat er bij elk mooi evenement een issue van gemaakt moet worden en inderdaad de boel uit zijn verband wordt getrokken!


  ⚠️ Meld

 4. Het punt is dat het Weihnachtsoratorium en de Matheuspassion ook over christelijke verhalen gaan. De vraag zou dan moeten zijn of die wel uitgevoerd mogen worden door niet-christelijke musici. Het antwoord zal ongetwijfeld bevestigend zijn omdat het om een verhaal uit het christendom gaat, maar zo niet meer beleefd wordt en zijn dus subsidiabel.
  Ik weet niet zo echt wat het Kerst Event inhoud, maar aangezien vrijwilligers ‘het christelijk gedachtengoed moeten ondersteunen’ lijkt het erop dat het wél een christelijk event is. Dus anders dan de eerdergenoemde muziekuitvoeringen. Ik vind dat zelf geen bezwaar om zo’n evenement toch te subsidiëren als iedereen daar maar welkom is.


  ⚠️ Meld

 5. Ik had hier persoonlijk nooit subsidie voor gegeven, want het voegt niets toe aan de gemeente( het algemeen nut wordt niet gediend/ het bevorderd de lokale economie niet). Indien men een dergelijk event wil organiseren had men dit ook kunnen financieren uit de kerkelijke middelen. Dan had men “legaal” ook de “ballotage” kunnen doen. Om hoeveel subsidie gaat het eigenlijk?


  ⚠️ Meld

 6. Sja de Partij van de allochtonen doen alles om onze westerse normen te verzieken.
  Heel goed dat de organisatie geen moslims toelaat in de organisatie.
  Het is een christelijk feest en geen suikerfeest.
  Ieder zijn meug


  ⚠️ Meld

 7. Het is natuurlijk van de gekke dat onze overheid evangelisatie gaat subsidiëren. Dit moet zogenaamd een activiteit zijn van en voor alle Zwollenaren, maar in werkelijkheid is het een activiteit van de kerken om zieltjes te winnen. Eigenlijk gaat de reactie van de PvdA nog niet ver genoeg. Terug betalen die 80.000 euro.


  ⚠️ Meld

 8. Er staat op dat Stentor-artikel dat het subsidie is voor Winters Zwolle. Dit hoeft nog niet automatisch te betekenen dat het puur een kerkelijke aangelegenheid is. Het klinkt me meer als een (commercieel) ondernemers initiatief om vele consumenten naar ons mooie stadje aan de IJssel te trekken tijdens de feestdagen. Ik heb geen zin om het allemaal te Googlen, dus dit is mijn persoonlijke inschatting.

  Bovendien denk ik uberhaupt niet dat een Moslim zin heeft om in een christelijke kerststal te staan of achter de schermen mee te helpen. Het op voorhand uitsluiten van niet-christelijke mensen of andersdenkende gelovigen is natuurlijk niet alleen van deze tijd en dus zeer herkenbaar. En niet aanbevelenswaardig om vrede op Aard te krijgen.


  ⚠️ Meld

 9. Trek dan gelijk al de subsidie in van al die zogenaamde kunstenaars die al jaren uit de ruif mee bikken.
  Maar daar kijkt de Pvda niet na


  ⚠️ Meld

 10. Voor een tijdelijk event is dit idioot. Ik wacht vol verwachting de evaluatie van dit event af en hoor graag hoeveel mensen een baan hebben gevonden en wat de langdurige effecten zijn geweest voor de lokale economie. Het antwoord kan ik wel raden: helaas niets… maar het gaf wel een leuke sfeer. Waarom doet men er toch geen duurzame dingen voor? Plaatst bomen, maakt een fietsenstalling voor de Primark, maakt een extra aanleg steiger in de stad, er zijn zoveel dingen te bedenken. Het bevorderen van het Christendom valt niet in de scope van werkzaamheden van de gemeente. Dat zou de wethouder de Heer toch zeker moeten weten? Valt me trouwens op dat deze wethouder vaker raar in het nieuws komt.


  ⚠️ Meld

 11. Als iemand dat organiseerd, mogen ze toch zelf weten wie ze daarvoor willen gebruiken.
  Te jonge of te oude mensen weigeren had niemand wat kunnen schelen. Maar neee, het gaat weer over moslims.


  ⚠️ Meld

 12. Nee, moslims/ boedisten/hindoeïsten/ joden/ enz zijn niet het probleem. Het gaat om het subsidiëren van geloof in de volle breedte. Dit zit niet in de scope van de werkzaamheden van een gemeente.


  ⚠️ Meld

 13. Henk Kisjes heb jij ergens gelezen dat mensen niet welkom op het evenement zijn? Om bij de vergelijking van het artikel te blijven je vraagt muzikanten voor het uitvoeren van een muziek stuk dus waarom zouden de rollen niet door mensen met een bepaalde religieuze achtergrond gevraagd mogen worden.


  ⚠️ Meld

 14. Eens: Dat zou de wethouder de Heer toch zeker moeten weten? Valt me trouwens op dat deze wethouder vaker raar in het nieuws komt.

  Blijft ook maar (zoals zijn grote roerganger, neplachen)


  ⚠️ Meld

 15. Klopt, Spuug niet in zuigen. Geweldig middel om reacties los te krijgen. Moet je intellectueel wel bestand zijn tegen wat er komen gaat -knipoog-
  Je begrijpt dat 11:38 én zuigend bedoeld was én als signalering dat die opmerking de discussie wel heel erg vertroebeld. Te meer omdat het al snel over de subjectieve beoordeling van “kunst” zou kunnen gaan.

  De discussie was, mensen uitsluiten of niet bij gesubsidieerde activiteiten van onze gemeente.
  Goed dat KJ om 10:00 de discutabele rol van René de Heer ook aanstipt.

  Heb jij een mening ’toni’ mbt dit topic?


  ⚠️ Meld

 16. Jammer Jacob, het gaat niet over moslims maar om andere mensen dan Christenen.
  Eens te meer blijkt De Stentor in dezen een Sensator te zijn met nogal rechtse “h*ernalisten”.


  ⚠️ Meld

 17. Normaal halen ze de neus op voor gelovigen maar als het uit komt willen ze er mooi weer mee spelen. Denk erom maart staat snel voor de deur. kunnen


  ⚠️ Meld

 18. Ze = PvdA? Hoeveel gelovige PvdA’ers wil je hier lezen? Mijn favorieten zijn Wouter Bos, Abou en was Van Der Laan. Zomaar, zonder er over na te denken…. van velen…..zeer velen, weten we het natuurlijk ook niet. Hoeft van mij ook niet. Vind het woord “Sociaal” beter. In die zin….Kreeg net het slot mee van

  https://portal.eo.nl/programmas/tv/het-vermoeden/gemist/2017/12/24-desanne-van-brederode/ “over o.a. Vluchtelingen en eigen ervaring”. Twee zéér interessante vrouwen trouwens!
  Wil het ook zeker nog eens terugkijken.

  Maar het verbindt bijvoorbeeld EO en PvdA in het “Sociale hart” en in het “Verbinden”.
  * Men zou toch ook eens kunnen proberen geen kloven te scheppen, maar ze juist te verbinden?

  Mooi trouwens wat Desanne zei over “lachen als middel van troost” en “weglachen”.


  ⚠️ Meld

 19. Leuk (nou ja leuk… ) ook het souvenirtje dat Désanne meegenomen had. Een kerststalletje en de wijzen uit het oosten die niet bij het stalletje kunnen komen omdat er een muur tussen staat.


  ⚠️ Meld

 20. Dick, we verschillen vaak van mening, maar hier kan ik je wel vinden. Hierbij de link van de organisatie https://www.kersteventzwolle.nl/stichting-michael-events/over-de-stichting . Ondanks dat de stichting ANBI geregistreerd is, is het verkeerd dat de gemeente hier geld in steekt. Het doel van het event was het verbinden en het verbeteren van de samenwerking van christenen met de verschillende kerken in Zwolle. Met alle respect, maar hier geef je als gemeente geen geld voor! Geloof is iets voor achter de voordeur en dat subsidieer je je als gemeente niet.
  Mbt Wethouder De Heer, het valt me op dat hij regelmatig raar in het nieuws komt. De frequentie neemt naar mijn gevoel toe. Ondanks dat ik het liberale gedachtengoed omarm, voel ik mij niet meer zo senang met deze man. Wethouder Jan Brink komt niet zo vaak ongelukkig in het nieuws. Maar eens goed kijken in maart.


  ⚠️ Meld

 21. Volgens deze beredenering van de PvdA zou een toneelvoorstelling over Martin luther King of Nelson Mandela best door een blanke gespeeld kunnen worden.

  Sorry, een woe-itte man gespeeld kunnen worden, wil natuurllijk niet discrimineren tegenover de gloria wekkers, sunny bergmans of sylvanaas in nederland. En zo’n voorstelling over king of mandela met een woe-itte man zal er nooit komen. Zal vast discriminatie zijn volgens pvda en dezelfde zeurpieten.


  ⚠️ Meld

 22. Heeft daar niets mee te maken, GK. Subsidiëren van geloof, discriminatie-, milieu-, hart-, long, kanker stichtingen, enz hoort niet bij een overheid. Dit moet anders gefinancierd worden, door het publiek.


  ⚠️ Meld

 23. Voor mij heeft het er wel mee te maken.

  Waarom horen we nooit de hindoes, boedisten, de hare krishnas of een chinees een plek opeisen in een kerststal? Of letterlijk een plek opeisen in de maatschappij? Gebeurd het niet dan de discriminatiekaart spelen en altijd dezelfde politieke partijen gaan hierin mee. Wat aandikken door moslim of zwarte man emotie erbij te halen.


  ⚠️ Meld

 24. @IK 13:44. Klopt over Brink en De Heer. CU heeft er zelfs al 1 moeten vervangen. De nieuwe wethouder komt wel goed op mij over. En bij de PvdA is er 1 weggepromoveerd. Weet alleen van de nieuwe, dat ze veel bestuurlijke ervaring heeft.


  ⚠️ Meld

 25. Die zijn er genoeg hoor. Alleen vanavond al:

  18.00 uur “Het Kerstfeest van de Klokkenmaker” m.m.v. Kinderkoor en orkest
  Dominicanenkerk – Assendorperstraat 29
  18.30 uur Wat is Kerst? m.m.v. Christelijk Poppentheater KnaK
  Baptisten Gemeente Zwolle – Burgermeester Drijbersingel 15
  18.30 uur Kinderkerstviering
  PKN De open kring – Hofstedestraat 1
  19.00 uur Kinderkerstavonddienst m.m.v. De Bromvlieg
  CGK Verrijzeniskerk – Bachlaan 150
  19.00 uur Born to be Christ
  CGK Noorderkerk – Thorbeckegracht 37
  19.00 uur Kerstnachtdienst
  Lutherse Kerk Zwolle – Koestraat 2
  19.00 uur Kinderkerstfeest
  Adventkerk – Talmaplein 2
  19.30 uur “Maak het mee!” met brass-ensemble en praiseband
  Leger des Heils – Geert Grootestraat 11
  19.30 uur Veillée de Noël
  Waalse Kerk Zwolle – Schoutenstraat 4
  19.30 uur Kerstwijding “Kom nader”
  Het Apostolisch Genootschap
  19.30 uur Kerstnachtdienst
  CGK Zuiderhof – Troelstralaan 25
  19.30 uur Kerstavondviering met DoRe koor
  Doopsgezinde gemeente Zwolle – Wolweverstraat 9
  20.00 uur Kerstnachtdienst
  The Blessing Zwolle
  20.00 uur Een teken van Boven m.m.v. Gospelkoor Leatare
  PKN Stinskerk – Westenholterweg 19
  20.00 uur Kerstviering
  Parochie Thomas a Kempis – Ossenmarkt 4
  20.30 uur Grote Kerstzangdienst (vanaf 19.45 welkom met chocolademelk, gluhwein en gelegenheidskoor)
  PKN Sionskerk – Glanerbeek 10
  20.30 uur Eucharisatieviering Kerstavond
  Dominicanenkerk – Assendorperstraat 29
  21.00 uur Kerstnachtdienst m.m.v. Gospelkoor D-vote
  PKN Hoofdhof – Kerkweg 26
  21.00 uur Kerstnachtdienst ‘Het licht overwint de duisternis’
  GKV De Plantagekerk – Ter Pelkwijkstraat 17
  21.30 uur Born to be Christ
  CGK Noorderkerk – Thorbeckegracht 37
  22.00 uur Kerstnachtviering met uitvoering van Magnificat van A. Vivaldi
  Grote Kerk – Grote Markt 18
  22.00 uur Samenzang en Kerstnachtmis
  Vrije Katholieke Kerk – Enkstraat 44
  22.00 uur Kersnachtdienst
  PKN Adventskerk – Talmaplein 2
  22.30 uur Kerstnachtdienst met vocaal- en brass-ensemble, praiseband en dramagroep
  Leger des Heils – Geert Grootestraat 11
  22.30 uur Kerstnachtdienst
  Vrije Evangelische Gemeente – Hogenkampsweg 25
  23.00 uur Kerstnachtviering
  Dominicanenkerk – Assendorperstraat 29
  23.30 uur Schitterend Licht
  Vrije Evangelisatie Zwolle – Buitengasthuisstraat 8


  ⚠️ Meld

 26. @ Bernard, zag halverwege iets dat erg op onze uniek, rooie brug leek. Ook nog wel een tijdje in beeld.
  Evenlater een hoop weiland. Maar dat kan natuurlijk overal zijn. Daarom vroeg ik t mij ook af. Jij bent de man met tig treinuren. Zal jij het wel bij t rechte spoor hebben.


  ⚠️ Meld

 27. Heb het nog een tweede keer teruggekeken. Ben nu nog meer onder de indruk van haar dan ik al was. Wat kan zij de dingen goed uitleggen!
  Maar heb ook scherp op het decor gelet. In het begin herkend ik dat muziekgebouw aan het IJ. De trein was kennelijk vertrokken uit Amsterdam Centraal richting oosten. Even later zie ik een bordje Heemstede-Aardenhout langs schieten en even later een brug over groot water wat daar helemaal niet is. Dan zie je inderdaad via onze rooie brug Zwolle binnenrijden, het ecodrome zie je ook nog, maar daarna zijn ze weer bijna in Amsterdam.
  Kortom we worden bedonderd. Ze zitten gewoon in een studio die ingericht is als treinwagon en het voorbijglijdend landschap wordt er gewoon op geprojecteerd.


  ⚠️ Meld

 28. Nou! super-vrouw! …. Haha, bedankt voor de skerpte Bernard…. Bij de poot genomen door zo’n mysterieus-interessante dame, die er ook nog eens verschrikkelijk goed uitziet. Ff googlen…..
  Marleen Stelling = (Leiderdorp, 2 oktober 1990) is een Nederlandse theoloog, journalist, televisiepresentator, radiopresentator en interviewster.


  ⚠️ Meld

 29. Hallo, niemand eist er een plek op. Ga je nu ook al de sensatiezucht van een Zwollenu in de schoenen van de Moslims schuiven? En dat De Stentor, het AD en Nu het dan zonder check overnemen zal volgens jou dan ook wel de schuld van de Moslims zijn.


  ⚠️ Meld

 30. De Stentor had het over moslims, ZwolleNu over ongelovigen. In alle gevallen gaat het om niet-christenen, een substantiële groep dus.

  Een een plek opeisen is heel legitiem. Je moet wel voorbereid zijn op een hoop stront over je heen. Kijk maar eens wat er gebeurt als je iets zegt over het aantal vrouwen in het Kabinet of homofobie in een voetbalprogramma.


  ⚠️ Meld

 31. Wat dat opeisen betreft. Gewoon aanmelden. Daarmee geef je toch al aan dat je het gedachtengoed ondersteund? Volgens mij is er ook niemand geweigerd. Storm in een glas water.


  ⚠️ Meld

 32. Die woordvoerder heeft inderdaad een wat rare uitspraak gedaan. Die begreep ik ook niet. Maar op hun site zelf stond dat vrijwilligers “het christelijk gedachtengoed moesten ondersteunen”. En dat kan ik heel ruim interpreteren.


  ⚠️ Meld

 33. Je moet dit niet met publiek geld willen financieren. Gaat om een behoorlijk bedrag, zijn X zonnepanelen, X banen voor gehandicapten en bijvoorbeeld 4 regenboog oversteek paden. Financiering van een religieus evenement hoort niet in het publieke domein.


  ⚠️ Meld

 34. Bernard, de tekst op de website hebben ze afgezwakt nadat de eerste klachten binnen kwamen. Bovendien blinkt hij uit in vaagheid. Wat betekent “de christelijke levensvisie ondersteunen” nou helemaal? Op grond daarvan kun je nog steeds iedereen weigeren. En waar hij nog wel duidelijk is, eisen ze nog steeds lidmaatschap van een kerk.


  ⚠️ Meld

 35. Wat raar. “Als PvdA vinden wij dat activiteiten die de gemeente ondersteunt, moeten openstaan voor alle Zwollenaren.’ We hebben het hier over meedoen. Dus als het gaat om een levende kerststal moeten alle Zwollenaren mee kunnen doen. Maar als het gaat om Zorgverlening in het kader van de WMO worden Zorgbedrijven uit Zwolle geweerd omdat ze niet voldoen aan de waanzinnige normen van de gemeente Zwolle, en moeten 3500 Zwollenaren op zoek naar andere Zorgverleners! “En het leidt alleen maar tot tweedeling en daar zitten we in Zwolle niet op te wachten’, stelt de PvdA.
  Hoe hypocriet is dit?


  ⚠️ Meld

 36. De organisatie zou alleen maar christenen willen. Dus dan is het ook goed dat Je Joden uitsluit. Maar daarmee houdt je nog steeds niet de Hindoeïsten, Boeddhisten, Confucianisten, Jaïnisten, Sikhisten, Taoisten, Zoroatristen etc. tegen.

  Maar inderdaad, Zwollee, is het raar dat juist iemand die zich Jacob noemt met een varken aan komt zetten.


  ⚠️ Meld

 37. Zwolle ziet geen reden om de subsidie in te trekken van het omstreden kerstfeest dat in december landelijke opschudding veroorzaakte. Dat zegt ze in antwoord op vragen van de SP.

  Het kerstfeest kwam afgelopen december in opspraak, nadat de organisatie op haar website liet weten dat er alleen vrijwilligers welkom waren die het christelijke geloof zouden ondersteunen. Het kerstfeest in Zwolle leidde tot landelijke verontwaardiging.

  (Bron: ZwolleNu)


  ⚠️ Meld

 38. Ruud de Pvda is allee maar hypocriet.
  Maar het is mooie dat de meeste mensen in dit land dat door hebben zodat deze partij steeds kleiner gaat worden mooi toch.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.