Isala Zwolle constateert toename allergieën bij kinderen

Isala Zwolle constateert toename allergieën bij kinderen

Zwolle – De Isala Klinieken hebben de bloeduitslagen van 18.000 kinderen van de afgelopen 20 jaar vergeleken. Hieruit is naar voren gekomen dat in de regio Zwolle het aantal positieve tests met bijna 10 procent is toegenomen. Het aantal kinderen met één of meer positieve allergietests is gestegen van 41 naar 49 procent. Het gaat met name bij kinderen tussen 4 en 11 jaar oud om een toename van inademingsallergieën, zoals pollen-, stofmijt- en huisdierallergieën. De uitslag van het onderzoek kan helpen bij het begrip van het ontstaan van allergieën.

Het onderzoek naar allergieën werd van 1994 tot 2014 gehouden in het Isala Amalia Kindercentrum door kinderartsen Paul Brand en Lukas Boet. Zij bestudeerden de bloeduitslagen en ontdekten dat het immuunsysteem van kinderen in de loop van de tijd is veranderd.

Wanneer een huisarts of specialist vermoedt dat een kind allergisch is, wordt bloed afgenomen. Hierin wordt het gehalte Immunoglobine E (IgE) gemeten; de antistoffen tegen allergenen. Dit deel van het immuunsysteem heeft de mens nodig om zich te beschermen tegen wormen en parasieten. Door de westerse leefstijl komen die infecties minder voor dan vroeger. Dit deel van het immuunsysteem reageert daardoor op prikkels waar het eigenlijk niet op zou moeten reageren: dit wordt een allergie genoemd.

Zou er een vergelijkend onderzoek honderdvijftig jaar geleden zijn gedaan of hedendaags bij 18.000 kinderen in Afrika, dan zou er sprake zijn van minder allergieën. Allergische gevoeligheid wordt gesteld als een aandoening van deze tijd en van de westerse levensstijl.

Het is echter nog niet bekend welk onderdeel precies verantwoordelijk is voor de toename van allergie. Brand en Boet hebben wel geconcludeerd dat het niet aan vaccinaties of luchtvervuiling ligt. Zij gaan er op dit moment van uit dat het te maken heeft met een combinatie van factoren, waarvan de meeste nog onbekend zijn.

Artikel delen:
Reacties 5
  1. kinderen moeten gewoon weer buiten spelen
    zitten te vaak (lang)binnen
    bouwen geen weerstand op
    huid .ogen. longen hebben frisse lucht nodig – vita -mientjes –


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.