Fraterhuis toont de filmmaker in schilder Krabbé

Left Luggage, de film waarmee Jeroen Krabbé in 1998 debuteerde als regisseur en producent, is begin februari te zien bij Filmtheater Fraterhuis in Zwolle. Het is de opmaat naar de langverwachte tentoonstelling ‘Jeroen Krabbé, Schilder – een retrospectieve’, vanaf 11 februari te zien bij museum De Fundatie. Het filmtheater en het museum zijn culturele buren aan de Blijmarkt.

Met Left Luggage maakte Krabbé, na een glansrijke acteercarrière in Europa en Amerika, voor het eerst indruk als regisseur en producent. Sindsdien ontpopte hij zich ook als televisiemaker. En Krabbé, reeds jaren woonachtig in de landelijke omgeving van Dalfsen, schildert bovendien. In museum De Fundatie is, met ruim 200 schilderijen, voor het eerst een overzicht van dat oeuvre te zien.

Left Luggage is te zien in Filmtheater Fraterhuis op 4 februari (19.45 uur), 5 februari (14.15 uur) en natuurlijk de dag dat de expositie van Krabbé opent en hij te gast is aan het culturele binnenstadsplein de Blijmarkt , : maandag 11 februari (19.45 uur).

Acteur én regisseur

Krabbé is niet alleen de regisseur en producent van Left Luggage, hij speelt ook één van de hoofdrollen. De aangrijpende film gaat over een jonge studente die moeite heeft met de Joods-orthodoxe opvoeding van haar gastgezin. Chaja (Laura Fraser) werkt als kinderverzorgster bij de familie Kalman, in Antwerpen in de jaren zeventig. Chaja is zelf Joods, maar worstelt met de strenge regels binnen het gezin. Ze bouwt een goede relatie op met het 4-jarige zoontje Simcha, die niet kan praten, maar kan met de vader van Simcha (Krabbé) veel minder goed overweg.

Left Luggage is gebaseerd op het boek Twee Koffers Vol van Carl Friedman. Edwin de Vries bewerkte het boek tot een filmscenario. De film kreeg onderscheidingen op het filmfestival van Berlijn en werd zowel in Amerika als Europa zeer goed ontvangen. Krabbé blijft acteren combineren met regisseren: na The Discovery of Heaven (2001) werkt hij nu aan zijn derde film.

Informatie over de vertoning en reservering is te vinden via www.filmtheaterfraterhuis.nl.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer