Dijkwacht inspecteert dijken langs de Vecht - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Dijkwacht inspecteert dijken langs de Vecht

Zwolle – Vanaf donderdagmiddag inspecteren zo’n 30 vrijwillige dijkwachters van Waterschap Drents Overijsselse Delta de dijken langs de Vecht. Aanleiding hiervoor is de hoge waterstand op de Vecht. De dijkwacht liep vanmiddag verdeeld over 10 groepen zo’n 59 km. Bijna zes kilometer per ploeg heen en zes kilometer terug. Dijkwachters kijken naar kwetsbare plekken of schades aan de dijken.

De vrijwilligers en waterschapmedewerkers verzamelden om 12.30 uur op de diverse verzamelplaatsen langs de dijk. Daar kregen ze de instructies, waarop ze moesten letten. Ze kunnen in kritieke situaties in drie ‘diensten’ lopen – er zijn zo’n 150 mensen voor de Vechtdijken beschikbaar ¬– en zijn herkenbaar aan hesjes met het opschrift dijkwacht. Bij de inspectie wordt de dijk, zowel binnen, als buitendijks gecontroleerd. Een inspectie duurt zo’n vier uur. De dijkwachten constateerden zo’n 20 mankementen: zoals omgewaaide bomen en schade door dieren. Deze leveren geen direct gevaar op. Het waterschap weet nu bij een hogere waterstand waar men waakzaam moet zijn.

Het waterschap heeft ongeveer 1000 kilometer dijken en kades in beheer. Dit is ongeveer de afstand van Zwolle naar Zwitserland. Om de waterkeringen in perioden van storm, hoogwater en ijsgang te kunnen inspecteren, staan de dijkwachters paraat. Deze bestaat voor het hele waterschapsgebied in totaal uit 650 vrijwilligers. Ook op de andere dijken wordt zonnodig geïnspecteerd. De dijkwachters van het waterschap oefenen regelmatig, maar moe(s)ten nu dus voor ‘het echie’ langs de dijken.

Artikel delen:
Reacties 31
 1. Lezende het aantal uren, werkzaamheden en mankracht lijkt mij het toch tijd dat men (méér-) gebruik gaat maken van de mogelijkheden. Met drones is inspectie sneller, goedkoper en zeker beter!


  ⚠️ Meld

 2. @Realist

  Een Drone kan niet de stabiliteit van een dijk waarnemen, maar kan alleen het uiterlijk waarnemen. Vandaar geen Drone.


  ⚠️ Meld

 3. @Steven Bruins: sorry maar je leeft nog in de vorige eeuw. Al jaren is- en gebruikt men deze mogelijkheid. Ook de door jouw genoemde stabiliteitsmeting kan- en gebeurt al jaren.

  Vaker gezegd bemoei je eens alléén met de onderwerpen waar je wel iets vanaf weet. ‘Ben bang’ dat we je hier dan niet véél meer zullen zien!

  Bekijk de Stowa rapportage aan Rijkswaterstaat eens en wellicht kun je dan echt meedoen pfff…. .


  ⚠️ Meld

 4. F16? Hij weet niet beter of de Lockheed F-104 Starfighter doet nog zijn werk nog steeds en dat Prins Bernard … Ach laat maar.


  ⚠️ Meld

 5. Ongelooflijk maar waar! Meerdere reacties van één en dezelfde persoon onder de namen @Realist, @D erk en @Jasper Bruins op mijn schrijven. Het moet niet “zieker” worden op WLZ!


  ⚠️ Meld

 6. Was dat maar zo Steven dan viel het allemaal nog wel mee!
  Jammer dat hier geen categoriën zijn want dan ging bericht Steven in de kolom: Huilebalk


  ⚠️ Meld

 7. @Realist, Jasper Bruins en de rest van jouw bijnamen,

  Tja een extra categorie speciaal over personen zoals jij die de weg totaal kwijt zijn in het dagelijks leven zou een welkome toevoeging zijn hier op LZ.


  ⚠️ Meld

 8. 100% met je eens. Iedereen ergert zich aan zijn kinderachtige reacties, maar hij krijgt immer nog de ruimte op WLZ om dat te doen. Ik ben al een tijdje helemaal klaar met mijn kleine broertje. Tijd voor actie?


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.