Onderzoek woningbrand Talentenplein afgerond; geen misdrijf - Foto: Arjan Mazee
Foto: Arjan Mazee

Onderzoek woningbrand Talentenplein afgerond; geen misdrijf

Zwolle – De politie heeft het onderzoek naar de woningbrand die op 6 januari aan het Talentenplein heeft gewoed afgerond. Hierbij hebben zij een misdrijf uitgesloten. De bewoner van het pand waar de brand is ontstaan, raakte bij deze brand ernstig gewond en moest naar het brandwondencentrum van Beverwijk worden overgebracht.

De brand ontstond rond 7.00 uur heeft er een brand gewoed op de begane grond van een studentenflat aan het Talentplein. Vanwege grote rookontwikkeling besloot de brandweer het gehele complex te ontruimen, waarna de bewoners in een nabijgelegen hotel werden opgevangen.

De politie heeft die ochtend met getuigen gesproken en ter plaatse onderzoek verricht. Hieruit is gebleken dat er geen sprake is van betrokkenheid van derden en dat een misdrijf dan wel brandstichting wordt uitgesloten.

Foto's 4
Onderzoek woningbrand Talentenplein afgerond; geen misdrijf - Foto: Arjan Mazee
Foto: Arjan Mazee
Onderzoek woningbrand Talentenplein afgerond; geen misdrijf - Foto: Arjan Mazee
Foto: Arjan Mazee
Onderzoek woningbrand Talentenplein afgerond; geen misdrijf - Foto: Arjan Mazee
Foto: Arjan Mazee
Artikel delen:
Reacties 17
 1. Tuurlijk, ik zie er ook geen ‘misdrijf’ in als een verward persoon z’n matras in de fik steekt.Zucht, alles herhalen over gevaarlijk verwarde mensen?


  ⚠️ Meld

 2. Fijn, die vooroordelen! Ook al wonen er helemaal geen verwarde mannen, en heeft helemaal niemand een matras in brand gestoken, dan nóg heeft een verwarde man zijn matras in brand gestoken!

  Echt, ik wens niemand een verslaving, en mocht je in de situatie komen, dan hoop ik dat je niet tegen dezelfde vooroordelen hoeft op te boksen.


  ⚠️ Meld

 3. Riet, vind je de berichtgeving niet een beetje schimmig/onduidelijk? Er ligt een cliënt van het Leger des Heils of Tactus met, ik denk forse brandwonden, in het brandwonden centrum in Beverwijk (https://www.destentor.nl/zwolle/zwaargewonde-man-overgebracht-naar-brandwondencentrum-in-beverwijk~aef698c9/) De criteria zijn niet mals om overgebracht te worden naar het brandwonden centrum, hierbij de verwijzings criteria:

  Verwijzingscriteria

  De indicaties voor verwijzing zijn opgesteld door de Nederlandse Brandwonden Stichting conform de EMSB en ATLS.

  Verbranding > 10% TVLO bij volwassenen.
  Verbranding > 5% TVLO bij kinderen.
  Derdegraads verbranding > 5% TVLO.
  Verbranding bij bejaarden en kinderen.
  Verbranding bij patiënten met preëxistente aandoeningen, die de behandeling en de genezing kunnen beïnvloeden.
  Verbranding geassocieerd met een ander trauma of met inhalatieletsel.
  Verbranding ter plaatse van functionele gebieden (hand, voet, gelaat, perineum, genitalia en grote gewrichten).
  Verbranding t.g.v. elektriciteit.
  Chemische verbranding.
  Circulaire verbranding aan romp of ledemaat.

  Indien een patiënt aan één van deze indicaties voldoet, eerst contact opnemen met een brandwondencentrum, voordat overplaatsing plaatsvindt.

  Ik denk niet dat de brand is ontstaan door een elektrische deken, maar wat het dan wel is wordt een beetje schimmig over gedaan. Wat is er dan gebeurt, de echte oorzaak wil men niet bekend maken. Men is zich kennelijk ROT geschrokken, vanwege de studenten die ook in dit complex wonen. Er zou daar maar iets mee gebeuren…. Ik wens niemand een woning brand toe, laat dat duidelijk zijn. De combinatie mensen met ernstige problemen en studenten is niet een lekkere. Dat de gemeente deze combinatie heeft bedacht is mogelijk enkel om het complex betaalbaar/rendabel te maken. Ik denk dat je als gemeente daar toch nog eens over moet gaan na denken, waarom moeten mensen met problemen dicht bij de stad wonen? Wat is toch het grote voordeel? Dit was ook mijn probleem destijds met het AZC. Ik vind het goed dat men opvang er voor organiseert, maar dit hoeft niet midden in de stad en ook niet bij “kwetsbare” groepen.

  Riet, het onder het tapijt vegen van dit soort dingen geeft echt geen pas. Laat het je studerende kind zijn die iets zou op lopen van dit gebeuren. Dan piep je toch echt wel anders. Ik snap niet dat mogelijk overlast gevende projecten zo dicht bij de samenleving geplaatst moeten worden. Dit is vragen om problemen, als je het mij vraagt.


  ⚠️ Meld

 4. verwarde mensen leven binnen maar vooral ook buiten instellingen
  wie zegt dat de man verward is ? er wonen mensen met een hulpvraag die zijn echt niet allemaal verward.
  de kans dat een student met een brandende sigaret op bed inslaap valt is net zo groot
  laten we deze mensen niet zo stigmatiseren , je kent ze waarschijnlijk niet  ⚠️ Meld

 5. Alles wat niet normaal is verbannen naar de hei. Snap je nou echt niet wat daar fout aan is KJ. Hoe zou men ooit normaal kunnen worden als je geen dagelijks contact met de rest van de wereld kunt hebben.


  ⚠️ Meld

 6. Bernard, waarom moet dit toch midden in de stad? Ik neem aan dat de cliënten willen opknappen van de situatie waar ze in beland zijn. Of het centrum dan zo’n goede omgeving is, met al z’n verleidingen? Retraites worden toch ook niet midden in de stad gehouden, maar op een rustige omgeving. Wat is er verkeerd om hulpbehoevende mensen in een rustige omgeving op te vangen? Het gaat er mij om dat je de risico’s verminderd door opvang in de periferie te doen. Goed voor de cliënt en ook voor de gemeenschap. Kostentechnisch ook wat beter, ze zitten daar op een dure locatie.


  ⚠️ Meld

 7. Nee, Tiny. Ik ben niet met deze doelgroep bekend. Wat ik wel geloof is dat het risico op ernstige incidenten bij deze doelgroep wel groter is dan met studenten. Wil je als samenleving het risico bewust vergroten door een dergelijke instelling midden in de samenleving te plaatsen, wanneer de toegevoegde waarde voor de samenleving nihil is? Maw wil je dat verslavingszorg deel uit maakt van je dagelijkse leven van je kinderen en wat is daar de toegevoegde waarde van voor je kroost? De toegevoegde waarde voor je kinderen is dat ze misschien wat beter op passen met het experimenteren met drugs/drank/enz. Maar verder, zie ik geen toegevoegde waarde dan risico’s en mogelijke overlast.


  ⚠️ Meld

 8. Sinds wanneer moeten mensen toegevoegde waarde hebben? Wat denk je dat het zijn, stofzuigers?

  Het zijn mensen die proberen hun leven op orde te krijgen, een zinvol bestaan op te bouwen en weer deel te nemen aan de maatschappij. De tijd dat we ze opsloten in de bossen ligt godzijdank ver achter ons.

  Dat ze gevaarlijk zijn is uit je dikke duim gezogen.

  Ongelooflijk wat harteloos hoe jij lult, Klaas Jan. Je hebt geen idee waar je het over hebt, maar wel oordelen.


  ⚠️ Meld

 9. Houd jij je maar niet bezig met mijn studerende kind, huichelaar! Misschien woont mijn kind wel bij Tactus, weet jij veel? Het zijn mensen en ze zijn lid van onze samenleving. Deal with it of donder lekker zelf op naar de periferie.


  ⚠️ Meld

 10. Riet, de term toegevoegde waarde is misschien niet de beste omschrijving. Laat ik het zo omschrijving, wat is het nut om een instelling voor genezing van pedofilie naast een school te plaatsen of anders in een buurt met veel jonge gezinnen? Wat ik probeer te zeggen is dat de mensen die hier zitten, niet zo maar zitten en dat er wel iets aan de hand is? Doe nu niet dat er niets met deze mensen aan de hand is, want anders zat je niet bij Tactus of sliep je niet bij het Leger des Heils! Waar ik mij aan stoor is dat er nooit een vinger op die instellingen gelegd mag worden. Dat heeft niets met harteloosheid te maken, maar alles met dat ik het onverstandig vind. Wanneer er iets gebeurt, en die kans is gewoon groter, kun je niet weg duiken. Een risico analyse is wel belangrijk en ook gewenst.


  ⚠️ Meld

 11. Ben je bekend met het fenomeen retraite, Riet? Dit is een tijdelijk verblijf op een rustige plek. Wat ik probeer te zeggen is dit enkel tijdelijk is. Ik stop mensen niet weg, ik geef enkel aan dat het soms goed is om tijdelijk in een rustige omgeving aan je leven te bouwen.


  ⚠️ Meld

 12. Klaas Jan, leg me geen woorden in de mond, want ik ontken niets en ik negeer niets, en in tegenstelling tot jou weet ik heel goed over wie we het hebben. Linkjes verhullen je onkunde niet, en je harteloosheid al helemaal niet. Hoe haal je het in je harses om deze mensen met pedofielen te vergelijken?


  ⚠️ Meld

 13. Ik weet heel goed wat een retraite is, jij betweter, en een retraite is niet wat deze mensen nodig hebben, wat je zou weten als je de moeite nam om je ergens in te verdiepen voordat je reageert.


  ⚠️ Meld

 14. Praat maar om de hete brei heen, Riet. Ik vind het allemaal prima. Ik heb er geen belang bij, heb er geen kinderen wonen en er wonen ook geen kennissen. Men zoekt het maar uit.


  ⚠️ Meld

 15. Hmm, goed punt van Bernhard ‘Alles wat niet normaal is verbannen naar de hei. Snap je nou echt niet wat daar fout aan is. Hoe zou men ooit normaal kunnen worden als je geen dagelijks contact met de rest van de wereld kunt hebben’.

  Ik snap wat fout is aan ‘verbannen naar de hei’, anderzijds, hoe houden we ’t veilig ?

  Da’s de hete brei natuurlijk. Ik zou willen dat ik ’t wist, had ik ’t meteen verteld natuurlijk.

  Toch ook een oproepje bij deze aan alle mensen die reageren. Dit is denk ik niet iets om middels
  politiek te polariseren.

  Is de ‘hete brij’ een kwestie van peseta’s ?

  Nouja, fijn te lezen ‘leg me geen woorden in de mond, want ik ontken niets ‘ 🙂

  Ik ontken alles 🙂


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.