Essentaksterfte: 1800 essen moeten worden gekapt in Zwolle

|   Laatste wijziging

Zwolle – In Zwolle staan talrijke bomen in tuinen en openbare ruimten. Samen zorgen ze voor sfeer, biodiversiteit en een gezonde leefomgeving. Maar toch zal er de komende tijd afscheid moeten worden genomen van een groot aantal essen.

De laatste inspectie in de zomer 2017 heeft ongeveer 5.000 zieke essen geïnventariseerd, waarvan er 1.800 voor meer dan 30 procent ziek zijn en onveilig voor bewoners en het verkeer worden. Deze 1.800 essen worden in de komende tijd gekapt.

Er wordt getracht om de locatie van de gekapte bomen binnen een jaar te herplanten met nieuwe bomen die niet bevattelijk zijn voor de essentaksterfte. Het is nog niet bekend of de herplant nog dit plantseizoen (voor 1 april 2018) zal plaatsvinden of dat dit meegenomen wordt in het volgende plantseizoen (van november 2018 tot april 2019).

Al enkele jaren rukt namelijk de essentaksterfte op in Europa en óók in Nederland. Een boomziekte waarvoor tot op heden nog geen behandeling mogelijk is. De takken van essen sterven door een schimmel af. Een deel van de bomen oogt wellicht nog goed omdat de ziekte de boom van binnenuit aantast. Uiteindelijk zal de hele boom afsterven. Uit onderzoek en ervaringen uit het buitenland blijkt dat 10 tot 20 procent van de essen essentaksterfte overleeft en resistent wordt.

Meer informatie over essentaksterfte, de locaties van de zieke bomen en de herplant is te vinden op zwolle.nl/essentaksterfte.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

21 gedachten over “Essentaksterfte: 1800 essen moeten worden gekapt in Zwolle”

  1. Voor de essen is er een één op één herplant regeling. Sinds de oorlog zijn er in Zwolle en omgeving ontzettend veel bomen gekapt. Nieuwbouw is de grote boosdoener, maar ook rooi regelingen van de EU (EEG toen geheten). Bomen hebben een goede invloed op het klimaat (lucht, fijnstof, bodem) en de leefomgeving (geluids- temperatuurreductie, waterhuishouding en meer incecten) en ik zou er voor willen pleiten om het bomen areaal in Zwolle fors te vergroten. Door de essen ziekte hebben we nu de kans om een inhaalslag te maken. Vroeger hadden we fruitteelt in de IJsselstreek, waarom brengen we dat niet terug? Goed voor de bijenpopulatie en voor de economie, tegen een erg lage investering. Voor wat meer achtergrond informatie, http://www.ijsselboomgaarden.nl/toen-en-nu en/of zeker ook wel te verkrijgen bij het HCO. Let wel, geen van de Zwolse partijen heeft het uitbreiden van het Zwolse bomen areaal in het programma staan of ergens benoemd. Een gemiste kans op een goedkope vorm van milieubewust bezig zijn en compenseren.

  2. Als je het kaartje bekijkt, dan zie je dat verreweg de meeste essen die gekapt worden in de bebouwde kom staan, en dat er ook een heleboel die ziek zijn blijven staan. Het staat er niet met zo veel woorden, maar uit de toelichting maak ik op dat het inderdaad uit veiligheidsoverwegingen is.

  3. Riet_Pluim

    Veiligheidsoverwegingen m.b.t.zieke bomen die blijven staan en niet gekapt zijn?…..Dus je zou maar net buiten de bebouwde kom leven en een zieke Es valt op je neer. Tja dat is dan pech hebben…………….?

  4. Ja Steven Bruins, het leven is risico lopen. Binnen de bebouwde kom word je niet geacht op je hoede te zijn voor vallende takken, net zoals je in een voetgangersgebied niet op je hoede hoeft te zijn voor auto’s. In het bos is dat anders en op de snelweg ook.

  5. Nee Riet, er verdwijnen in Zwolle netto meer bomen dan erbij geplant worden. Dat is in mijn ogen een probleem. Wil je als partij een foodprint zetten, dan zet je je in voor meer bomen in de stad ipv van een windmolen.

Reacties zijn gesloten.