Gratis groentezaad voor basisscholen uit Zwolle

Gratis groentezaad voor basisscholen uit Zwolle

Zwolle – Scholen uit Zwolle kunnen kosteloos groentezaden en een bijbehorend lespakket aanvragen bij Natuur en Milieu Overijssel. Hiermee kunnen de leerlingen dit voorjaar in de klas of op het schoolplein hun eigen groente kweken. Leuk, lekker en leerzaam! Aanmelden kan tot 18 januari.

Een broodje met aardbeienjam, spaghetti met tomatensaus of een lekkere salade met komkommer en radijsjes. Al dit lekkers smaakt nog beter als je de aardbeien, tomaten en radijsjes zelf gekweekt hebt. Scholen uit Zwolle kunnen nu heel gemakkelijk met de leerlingen aan de slag met een moestuin dankzij de gratis groentezaden van Natuur en Milieu Overijssel en het zaadveredelingsbedrijf Rijk Zwaan. Deelnemende scholen krijgen bij de zaden een instructieboekje en een lesbrief met leuke opdrachten. Zo kunnen leerlingen direct aan de slag in hun klas of op het schoolplein. 

Het pakket bestaat uit tien zakjes met groentezaden voor onder andere sla, radijs, tomaat, wortel en rode biet. Op de pakketten staan geen commerciële uitingen van Rijk Zwaan, wel de gewasnaam, een jaarcode en een link waarmee je kunt nagaan waar de pakketten vandaan komen. De zaden in de pakketten zijn vrij van bestrijdingsmiddelen en genetische modificatie.

Geïnteresseerde scholen uit Zwolle kunnen zich vóór 18 januari aanmelden bij Natuur en Milieu Overijssel via NME@natuurenmilieuoverijssel.nl. Het lespakket met de groentezaden ontvangen de scholen in maart.

Artikel delen:
Reacties 76
 1. “Al dit lekkers smaakt nog beter als je de aardbeien, tomaten en radijsjes zelf gekweekt hebt.”

  Tomaten zijn heel gezond.

  Zo vroeg mogelijk beginnen om kinderen te leren over gezond voedsel.

  De geneeskracht van tomaat;

  Tomaat is een heerlijke groente die net als fruit rauw gegeten kan worden als snack. Tomaat is bovendien supergezond. Drie keer per week tomaat eten verkleint de kans op prostaatkanker met 21 tot 43%, zegt een onderzoeker van de Harvard Universiteit in de VS. Daarnaast helpt de tomaat tegen obesitas en werkt het als preventief middel tegen de ziekte van Alzheimer.

  Barstensvol vitaminen en mineralen
  De tomaat barst van de vitaminen en mineralen. Er zit veel vitamine A, B1, B3, B6, C, E en vitamine K in. Daarnaast is deze vuurrode, sappige groente rijk aan de mineralen kalium, molybdeen, koper, magnesium en mangaan. De tomaat beschermt tegen vrije radicalen die ontstaan als de zon te lang op de huid brandt. De stof lycopeen in de tomaat werkt als actieve antioxidant tegen vrije radicalen.

  Lycopeen
  In de tomaat zit veel van het helderrode lycopeen, een fytonutriënt dat preventief werkt tegen kanker. Dat is een carotenoïde die vooral in rode groente en fruit voorkomt. BASF is een chemicaliënfabriek die het recht heeft verworven om synthetische lycopeen op de markt te brengen in de vorm van een supplement en als kleurstof met E-nummer 160d. Dat is echter geen echte lycopeen maar iets wat er op lijkt. Lycopeen uit groente en fruit wordt veel beter door het lichaam opgenomen doordat het wordt vergezeld van vitaminen, fytonutriënten en belangrijke aminozuren die helpen bij het omzetten van lycopeen in het menselijk lichaam. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat natuurlijke lycopeen 3 keer zo efficiënt werkt als voor het lichaam als de kunstmatige variant.

  Tomaat, goed voor je botten
  De tomaat biedt bescherming aan het bottenstelsel. In een wetenschappelijk onderzoek waarbij vier weken lang vrouwen werden onthouden van lycopeen zagen de onderzoekers veranderingen in het botweefsel die duiden op een verslechtering. Hoe lycopeen precies de botten versterkt weet men nog niet maar wel dát het de botgroei en instandhouding van gezonde botten bevordert.

  Tomaat tegen kanker
  Naast prostaatkanker heeft de tomaat na wetenschappelijk onderzoek bewezen effectief te werken tegen de vorming van alvleesklierkanker, borstkanker en longkanker. De fytonutriënt alfa-tomatine is een saponine die de dood van kankercellen veroorzaakt. In feite zitten er in ieder lichaam kankercellen, ook in 100% gezonde mensen. Door een goed immuunsysteem worden kankercellen gedood en verwijderd uit het lichaam. Iemand die de diagnose kanker heeft gekregen, heeft in de loop van 20 of 30 jaren zoveel gifstoffen in zijn of haar lichaam opgebouwd dat de kankercellen niet meer op normale manier kunnen worden bestreden. Daarom is het belangrijk om biologische groente en fruit te eten, zonder de kankerverwekkende pesticiden.

  Tomaat helpt tegen hart- en vaatziekten
  Lycopeen werkt als fytonutriënt het ontstaan tegen van geoxideerde cholesterol wat zich aan de bloedvatwanden kan hechten. Wetenschappers onderzoeken op het moment van schrijven de werking van de fytonutriënten esculeoside A en 9-oxo-octadecadienoicezuur die vermoedelijk ook cholesterolafzettingen tegen gaan. De tomaat bevat veel antioxidanten welke de schade die vrije radicalen veroorzaken, genezen. Wanneer de schade klein is, is dit heel goed te verhelpen door het eten van gezonde tomaten. Daarnaast zorgt lycopeen dat het risico op lipideperoxidation wordt verkleind. Dat is het proces waarbij vetcellen in de bloedbaanvoor bloedklonters zorgen wat uiteindelijk kan resulteren in atherosclerose (aderverkalking) en een hartinfarct.(bron info.nu)


  ⚠️ Meld

 2. En hierboven opnieuw zo’n Google bijdrage ‘van het domme mannetje Steven Bruins’ die ons steeds wéér opnieuw bestookt met deze soort onzin.

  Gaat straks (let op!) weer met een andere naam gillen dat iedereen niet goed bij z’n hoofd is, dubbel schrijft en méér van dit soort Steven onzin.

  Streven Bruins hoe gaat het met je dijkbewaking al bijgeleerd? En met PEC? En met …….. ach ja tegen zo’n kundigheid kan niemand in Zwolle tegenaan!

  We wachten op het volgende Google antwoord!


  ⚠️ Meld

 3. @Realist ofwel @Jasper Bruins, @PeterD etc.

  Hoe gaat het met jou? Word je nog steeds behandeld voor die meervoudige persoonlijkheid stoornis in de psychiatrische kliniek? Zo te zien is de behandeling niet goed aangeslagen. Je zit hier nog steeds hier op WLZ onder meerdere namen te reageren.


  ⚠️ Meld

 4. @dmin Wordt het niet eens tijd om Steven Bruins tegen zich zelf in bescherming te nemen en hem de mogelijkheid tot reageren te ontnemen? Fijn bedankt. Namens Realist PeterD en mijzelf.


  ⚠️ Meld

 5. Admin het wordt tijd om @Jasper Bruins ofwel, @Realist, @PeterD en meerdere namen waar deze persoon hier op WLZ etc. reageert een definitieve ban te geven. Dit soort gasten met m.p.s. verzieken namelijk het voor de rest die wel normaal willen discussiëren. B.v.d.


  ⚠️ Meld

 6. Hou mij buiten je paranoïde gezwets, Steven Bruins. Ik heb al eerder aangegeven dat ik een ander IP heb als de anderen die je steeds noemt. Eenvoudig te checken. Ik ben jouw beschuldigingen meer dan beu. Probeer liever zelf een bijdrage te leveren aan de discussie in plaats van te denken over meerdere persoonlijkheden van anderen. Of is hiet sprake van zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten?


  ⚠️ Meld

 7. @PeterD

  Lekker door blijven gaan met je IP HIDE en reageren onder @Jasper Bruins, @Realist etc. en nu weer onder @PeterD en andersom.


  ⚠️ Meld

 8. Beste Steven Bruins: neem snel contact op met je huisarts (nu het nog kan?). Met dit gezwets ben je een gevaar voor jezelf en anderen.


  ⚠️ Meld

 9. Steven Bruins, de man die als avatar de profielfoto van een ander gebruikte tot hij door de mand viel. Man man, jij bent echt niet lekker.


  ⚠️ Meld

 10. De persoon die hier onder diverse namen reageert zoals Realist, PeterD, Jasper Bruins, Bruinsweer en noem maar op is knettergek!


  ⚠️ Meld

 11. Knettergek die Steven. @dmin graag actie ondernemen want dit WLZ gaat zolangzamerhand meer over hem dan over de artikelen.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.