ChristenUnie Zwolle presenteert verkiezingsprogramma in gewone taal

ChristenUnie Zwolle presenteert verkiezingsprogramma in gewone taal

Zwolle – De ChristenUnie in Zwolle presenteert haar verkiezingsprogramma op een hele gewone manier, namelijk in gewone taal. Geen bestuurlijke en ingewikkelde zinnen, maar kort en met begrijpelijke woorden. Daarnaast is er ook een samenvatting, een ingesproken versie voor blinden en slechtzienden en natuurlijk het uitgebreide programma.

De ChristenUnie brengt daarmee al één van haar standpunten in de praktijk: het versimpelen van de communicatie vanuit de overheid. “Voor de ChristenUnie telt ieder mens mee, maar we zien dat het mensen soms niet lukt om mee te komen. Heel concreet vormt de manier waarop de gemeente communiceert vaak al een belemmering. Dat is vaak veel te ingewikkeld. Wij willen laten zien dat het ook simpeler kan, te beginnen bij ons eigen verkiezingsprogramma, zegt lijsttrekker Gerdien Rots.

De afgelopen 4 jaar was de ChristenUnie de grootste partij in Zwolle. Gerdien Rots: “We zijn trots op wat er samen met de stad bereikt is, zoals de overgang van de zorgtaken naar de gemeente. Dat is in Zwolle zorgvuldig verlopen. En we zijn ook, ondanks de financiële crisis, als regio Zwolle een economische topregio gebleven. We zijn blijven investeren in de aantrekkelijkheid van de stad! Maar we zijn nog niet klaar.”

Na de verkiezingen op 21 maart wil de ChristenUnie onder andere inzetten op het gebruik schonere energie. Binnen één generatie wil de partij af van de fossiele brandstoffen. Om huishoudens daarbij te helpen, stelt de partij een duurzaamheidslening in voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook moeten mensen gemakkelijk informatie en advies kunnen krijgen over simpele stappen die zij kunnen zetten om duurzame keuzes te maken. Zo’n adviseur, een duurzaamheidsmakelaar, zou gratis beschikbaar moeten zijn.

De andere standpunten lees je in het hele verkiezingsprogramma. De samenvatting, de versie in gewone taal of de ingesproken versie voor blinden en slechtzienden, beschikbaar op www.oogvoorzwolle.nl.

Artikel delen:
Reacties 18
 1. Een wereldvreemde kijk op de wereld. Nee, voor mij is de rol van de CU in de komende verkiezing echt uitgespeeld. Er zijn grote fouten gemaakt, met goedkeuring van de partij:
  – Invoering van forse bezuinigingen op passend onderwijs;
  – Loopje nemen met de eisen hoe om te gaan met privacy gevoelige gegevens van onder meer kenteken gegevens;
  – De uitermate starre houding inzake de windmolens in de stad en nog steeds ideeën heeft om die dingen in de nabijheid van mensen te plaatsen. Een onnozele gedachte omdat slechts 10% van de geschikte daken belegd is met zonne panelen?! Was dit 85-95%, en had men nog stroom te kort; kan kan ik het begrijpen ;
  – De uitermate starre houding inzake koopzondag beleid, internet draait 24/7/365 en de omliggende gemeenten gaan vrolijk open?! Een wereld vreemde gedachte en een oplegging van denkgoed voor een ander;
  – Rol die de partij heeft gespeeld bij de plaatsing en het opstappen van de oud wethouder Van As (De CU wilde deze man graag en laat hem gewoon vallen wanneer iets even niet lukt, zonder hem te helpen of te supporten. De beste man heeft nu een onbezoldigde functie bij VVN en geniet sindsdien fijn van Zwols wachtgeld! Bezoldiging 8.169 euro per maand + alles waar hij daarnaast nog bij zou kunnen komen….);
  – Initiatiefloze houding bij het stimuleren van de Zwolse werkgelegenheid!!!;
  – Rol en wijze die de partij speelde bij de totstandkoming van de Stadskamer en het eindresultaat (forse kosten overschrijding en er geen lering uit willen trekken!!!)
  – Rol en wijze die de partij speelde tijdens de discussie over de plaatsing van een groot AZC direct naast scholen en een een ziekenhuis en de onwel willende houding over eventuele plaatsing op de Hessenpoort…

  Hoe de partij in de laatste twee zaken en de windmolens met de burgers omging, dat reken ik de partij en mevr. Rots enorm aan. Voor mij geen CU meer en ook niet meer in de coalitie. De partij was een storende en remmende factor in de vooruitgang voor de stad. We hebben gewoon 4 jaar verloren met de ontwikkeling van de stad….


  ⚠️ Meld

 2. Klaas Jan, kun jij je punt eens maken zonder anderen als wereldvreemd of kop-in-het-zand-steker weer te geven? Je hebt niet het monopolie op wijsheid hoor.


  ⚠️ Meld

 3. Ik woon al ruim 30 jaar niet meer in Zwolle, maar heb er nog veel familie wonen. Ik hoop van harte dat Zwollenaren wakker worden en op een andere partij gaan stemmen. Het is niet meer van deze tijd dat winkels niet de keuze krijgen om op zondag open te zijn.


  ⚠️ Meld

 4. Ik vind die zondagsopenstelling van winkels maatschappelijk van ondergeschikt belang, het bepaalt zeker niet op welke partij ik ga stemmen. Zaken als milieubeleid en werkgelegenheid vind ik vele malen belangrijker. CU wordt het zeker niet, omdat ik vind dat geloofsovertuiging en politiek strikt gescheiden moeten blijven.


  ⚠️ Meld

 5. Weg met die kerk partij. Als zij zondag in de kerk willen zitten laat dan ook mensen die graag op zondag willen winkelen ook hun gang gaan en maak van zwolle geen 2e urk of staphorst en dring jullie geloof niet op aan mensen die niet gelovig zijn. Geloof maakt al genoeg kapot in de wereld.


  ⚠️ Meld

 6. Hmm, ik denk dat de mensen van de CU Zwolle ECHT behoorlijk goed besturen, Geef ‘geloof’ een stem, mee eens. Wel een puntje, welk geloof? Gaat ’t over religie ?


  ⚠️ Meld

 7. Zit het em in de verzamelnaam “gelovige mensen”, of in de persoon?
  Als ik bij mezelf af ga, ben te vangen onder genoemde groep én onder veruit de meeste kenmerken van de groep “socialisten”.
  Als je zo wilt redeneren, beste A.k., zul je ieder individu in een hokje moeten plaatsen.
  Hoe zit het immers met bijvoorbeeld “atheïsten en niet-gelovigen”, hebben die nooit ergens schuld aan?

  Natuurlijk begrijp ik je gedachten gang: bij veel ellende in de wereld gaat het om verschillende geloven.

  Maar heb moeite met de beeldvorming “IK ben Christen”. Denk dan gelijk aan “Trump”, die zich er ook nogal op voor laat staan. Als hij een oorlog zou beginnen, zou hij het als “splitser en populist van nature” gelijk betitelen als een “religieuze oorlog”. Sterker nog, het bespoedigen van een wapenwedloop (waar ie nu mee bezig is) druist nogal in tegen de Christelijke grondbeginselen.
  Hij zou zomaar kunnen zeggen dat ie dat doet om de Christelijke grondbeginselen in de HELE wereld te verdedigen.
  In Afrika zijn en waren er ook dictatoren die zeiden in en in gelovig te zijn. Weet dat ook zéér vele Moslims gruwelen van uitspraken van mensen als Ghadafi, van de Hamas, Assad, van Iran etc etc… dat ze zich Moslim noemen.
  Geen zin om na te denken over meer voorbeelden.


  ⚠️ Meld

 8. Ik heb alle beschikbare verkiezingsprogramma’s van de Zwolse partijen gelezen. Het CDA zegt vrijwel niets concreets. De PvdA is in mijn beleving ook erg vaag. De VVD is wat concreter maar kan achteraf niet aangesproken worden op resulaten op concrete actiepunten. D66 en CU zijn concreter maar verschillende onderwerpen wijken af. Alleen de CU is voor bouw op Vechterpoort, terwijl de CU eigenlijk een groene duurzame partij wil zijn en wil ten minste één rustdag, de zondag.

  Eigenlijk kan niemand iets zinnigs zeggen over wat er na de verkiezingen nu werkelijk gaat gebeuren. Het liefst zou ik willen kunnen kiezen voor een concept coalitieakkoord. Dus wat er werkelijk gaat gebeuren. Dan pas weet ik welke partij mijn stem verdiend.


  ⚠️ Meld

 9. Wat stond er in over:
  – Zondagse winkelsluiting
  – Station Stadshagen (nut, noodzaak en uitgestelde realisatie)
  – 2e winkelcentrum in belachelijk snel (maar ik vind het goed hoor!) booming Stadshagen
  Veilige kruispunten/rotondes vooral omdat aanrijdingen fiets-auto, bijna altijd in het voordeel van de fietser worden beslecht
  – Klimaatvriendelijke en duurzame doelen
  – Vestigingsklimaat grote bedrijven: nog meer als Wehkamp/Scania/Van de Valk/Modeketens/Hornbach etc etc
  – Hoe veilig vind men dat buurtje waar tot voor kort snackbar Kolk zat, die is afgebrand
  – Armoede beleid en OOK tegengaan fraude! Meer sociale rechercheurs
  – Broerenkwartier
  – Auto’s uit de binnenstad, vooral bij Elles Heetebrij voor
  – Functie van de Grote Kerk en moet er veel geld bij om de geweldig mooie kerk te kunnen blijven onderhouden

  etc etc?


  ⚠️ Meld

 10. Stroomlijning gescheiden afvoer huishoudelijk afval, in Zwolle.
  En moet plastic nog wel apart worden ingezameld gezien de laatste ontwikkelingen in China (van de week op NOS Journaal).


  ⚠️ Meld

 11. Hoe kom ik er nou bij om ‘sociale rechercheurs’ te willen veranderen?
  Vast iomdat ik eigenlijk alleen maar per computer moet reageren (ook ivm fact-checking);
  Sorry voor de deining, de onrust en de consternatie. Om met “Sherry (wannabe)Beau…det”

  “Mea culpa” …. Oh nee, dat zeggen dat soort types dan weer never nooit.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.