Extra aandacht voor aanpak en voorkomen van laaggeletterdheid

Extra aandacht voor aanpak en voorkomen van laaggeletterdheid

Zwolle – De gemeente Zwolle gaat de komende jaren extra geld beschikbaar stellen voor zowel de aanpak als het voorkomen van laaggeletterdheid. Taalachterstand bij kinderen kan voorkomen worden door meer aandacht te geven aan de taalvaardigheden van hun ouders en door het bevorderen van het leesplezier.

Dit jaar en in 2019 wordt er 150.000 euro extra beschikbaar gesteld voor het voorkomen van het ontstaan van laaggeletterdheid. Kinderen van ouders die kampen met een taalachterstand lopen namelijk een drie keer zo groot risico zelf ook laaggeletterd te worden. Een kwart van de leerlingen van het basisonderwijs verlaat nu al de schoolbanken met twee jaar taalachterstand. Door bijvoorbeeld peuterleidsters te trainen op het signaleren en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid van de ouders, kan er tijdig ondersteuning worden geboden aan ouder én kind.

Wie laaggeletterd is, maakt minder kans om goed mee te kunnen doen in de onze complexe samenleving, bijvoorbeeld omdat het moeilijker een baan te vinden of te behouden. Duidelijk is ook dat er een verband is tussen laaggeletterdheid en bijvoorbeeld gezondheid of het ontstaan van financiële schulden.

Naar schatting 1 op de 9 Zwollenaren tussen de 16 en 65 jaar (dat zijn tussen de 7300 en 9500 inwoners) is laaggeletterd en heeft moeite met taal, rekenen en het omgaan met het internet.

De gemeente besteedt, samen met onder andere het Deltion College, Landstede en Stadkamer, al veel aandacht aan formeel taalonderwijs, dat gericht is op het behalen van een certificaat. Hiervoor is jaarlijks 330.000 euro beschikbaar die de gemeente ontvangt van de rijksoverheid. Daarnaast wordt de ondersteuning door vrijwilligers (‘Taalmaatjes’) steeds belangrijker. Hiervoor heeft de gemeenteraad 75.000 euro per jaar extra vrijgemaakt.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Ik snap dit bericht echt niet. ‘Kinderen van ouders die krampen met een taalachterstand lopen namelijk een drie keer zo groot risico zelf ook laaggeletterd te worden.’

  Kinderen gaan gewoon naar school toch? En ouders die krampen met een taalachterstand? Ik vermoed dat dit over nieuwe Nederlanders gaat. Maar noem het dan ook zo als dat het geval is. Vergis ik me?

  Kan zijn dat ’t ook gewoon over Zwollenaren gaat.

  Je zal zien dat er draagvlak is, en nog veel meer draagvlak gaat komen. Als ’t op een eerlijke en duidelijke manier gaat.

  Onduidelijk berichtje over taalachterstand en hondervijftigduizend euri gaat ons niet helpen.


  ⚠️ Meld

 2. Hmm, klopt denk ik wel tot op zekere hoogte passant.
  Krab je eens echt goed achter je oor… Ik denk, allen Welkom, we hebben echt meer en meer dan genoeg
  hier te delen……….

  Ik snap het nieuwsbericht nog niet precies.

  ‘Naar schatting 1 op de 9 Zwollenaren tussen de 16 en 65 jaar (dat zijn tussen de 7300 en 9500 inwoners) is laaggeletterd en heeft moeite met taal, rekenen en het omgaan met het internet’

  Zijn we met z’n allen in Zwolle echt min of meer achterlijk dan volgens dit onderzoek ?


  ⚠️ Meld

 3. @Hikje: jij schrijft: een drie keer zo groot risico zelf ook laaggeletterd te worden.

  Waar staat dat cijfer/heb je een onderzoek hiervan?


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.