Vrije plaatsen cursus Oriëntatie op de lokale politiek

De gemeente Zwolle organiseert dit jaar samen met het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) speciaal voor Zwollenaren van allochtone afkomst de basiscursus “Oriëntatie op de lokale politiek”. De cursus start op 20 februari a.s. en er zijn nog plaatsen vrij. Belangstellenden kunnen zich nog tot vrijdag 1 februari a.s. opgeven.

De gemeente hoopt met deze cursus te bereiken dat meer Zwollenaren van allochtone afkomst politiek actief worden, want allochtonen zijn ondervertegenwoordigd in de lokale politiek. Vijftien procent van de Zwolse bevolking is allochtoon en toch zijn vrijwel alle raadsleden van Nederlandse afkomst. De gemeente Zwolle heeft de cursus eerder in 2005 georganiseerd en toen was de belangstelling groot. Aysenur Ekici heeft destijds deelgenomen aan de cursus en is sinds maart 2006 raadslid in Zwolle geworden. Op verzoek van de gemeenteraad wordt nu een nieuwe cursus georganiseerd. Deelname aan de cursus is gratis.

De cursus start op woensdagavond 20 februari 2008 en wordt daarna vervolgd op 5 en 19 maart, 2, 16 en 23 april 2008. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Theo Claas, raadsgriffie Zwolle, tel: (038) 498 2112 of mailen naar raadsgriffie@zwolle.nl voor aanvullende informatie of om zich aan te melden.

De gemeente organiseert de cursus samen met het IPP: een landelijke organisatie die al ruim 10 jaar op succesvolle wijze allochtonen bij de politiek probeert te betrekken. Deelnemers hebben voor de cursus geen vooropleiding nodig, wel is het van belang dat ze geïnteresseerd zijn in de (lokale) politiek en dat ze de Nederlandse taal beheersen. Aan het einde van de cursus kunnen ze een getuigschrift krijgen. Deelnemers leren in een ontspannen omgeving en op een duidelijke manier welke mogelijkheden er zijn om zelf invloed uit te oefenen op het beleid in de gemeente. Ze krijgen informatie over de Nederlandse politieke stromingen, over het functioneren van politieke partijen en over het stelsel van de Nederlandse lokale democratie. Ook leren ze de basis van het presenteren en het debatteren. Bij de cursus zullen af en toe ook ervaren politici aanwezig zijn. Uit eerdere cursussen is bekend dat het enthousiasme waarmee zij over de politiek vertellen, zeer motiverend op de deelnemers werkt.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Positief dat dit er is. Hopelijk komt er na de cursus ook nog een berichtje op weblog-zwolle over de resultaten. Bijvoorbeeld, zoveel cursisten en zoveel % daarvan wil serieus de politiek in.

  2. laat ze dan ook vertellen wat een slechte besluiten er bij deze gemeente veelal gemaakt worden die de gemeenschap geld kosten .Want de politiek in zwolle is niet om over naar huis te schrijven want er zijn in het verleden zeer veel fouten gemaakt door bepaalde wethouders

Reageer