Gezocht: Expeditiegidsen in de uiterwaarden van Zwolle

Gezocht: Expeditiegidsen in de uiterwaarden van Zwolle

Zwolle – Natuur en Milieu Overijssel zoekt expeditiegidsen voor Expeditie Wildernis in Zwolle. Dit is een educatieve struintocht vol uitdagende opdrachten langs de IJssel, speciaal voor leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs. Expeditie Wildernis start in het voorjaar van 2018. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf nu bij Natuur en Milieu Overijssel opgeven voor een kennismaking en een cursus tot expeditiegids die in maart zal plaatsvinden.

Een half uur geleden heb je de kinderen een korte instructie gegeven over de opdrachten en nu zie je ze in groepjes verspreid langs de IJssel struinen. Vlakbij onderzoekt een groepje de bodem met een grondboor en verderop maakt een ander groepje de rivier in het klein na. Het zonnetje schijnt en de vogels kwetteren vrolijk in je oren. Je bedenkt je dat je de verrekijkers nog uit de kist kunt halen. Zie je het helemaal zitten om op zo’n manier als vrijwilliger expedities in de uiterwaarden van Zwolle te begeleiden? Heb jij hart voor natuur, werk je graag met kinderen en ben je vijf dagdelen per schooljaar beschikbaar? Meld je dan aan als expeditiegids bij Natuur en Milieu Overijssel.

Expeditiegids in de Uiterwaarden van Zwolle
Expeditie Wildernis is een avontuurlijke struintocht voor leerlingen van het basisonderwijs uit Zwolle. Tijdens de expeditie voeren de leerlingen verschillende educatieve opdrachten uit gericht op natuurbeleving. Als expeditiegids maak je de leerlingen enthousiast met een inleidend praatje en geef je duidelijke instructie over wat ze wel en niet gaan doen. Je zorgt er voor dat elk groepje de juiste materialen meekrijgt en spreekt met hen na wat ze ontdekt hebben. Als de klas vertrekt, controleer je nog even alle materialen en zorgt dat die weer op de juiste plek opgeborgen worden. Wanneer je je als expeditiegids aanmeldt, krijg je een introductiecursus waarin je de opdrachten leert kennen, oefent met de instructie en het inleidend praatje, kennismaakt met de materialen en met het gebied waarin je gaat werken. Je werkt in tweetallen, zodat je elkaar kunt aanvullen. Natuur en Milieu Overijssel regelt de afspraken met de scholen en zorgt voor de beschikbaarheid van de materialen. Ook krijg je een vrijwilligersvergoeding per expeditie.

Programma IJssel-Vechtdelta
Expeditie Wildernis is onderdeel van het programma IJssel-Vechtdelta. De IJssel-Vechtdelta is één van de weinige gebieden in ons land waar de eeuwenoude strijd tegen het water nog altijd zichtbaar is: de uiterwaarden, de dijken, de woonterpen met boerderijen, de kolken en de kreken in het weidse landschap. Met het programma IJssel-Vechtdelta werken de provincie Overijssel, Waterschap Drents Overijsselse Delta, de gemeenten Kampen, Zwartewaterland en Zwolle en de Veiligheidsregio IJsselland aan waterveilige en klimaatbestendige gebiedsontwikkeling van de IJssel-Vechtdelta, waar het optimaal wonen, werken en recreëren is. De partnersuit het programma IJssel-Vechtdelta willen kinderen uit het gebied graag betrekken bij het watersysteem in hun eigen omgeving om hen meer waterbewust te maken.

Opgeven
Wil je expeditiegids worden of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Rebecca Geeraert, projectmedewerker Educatie bij Natuur en Milieu verijssel, geeraert@natuurenmilieuoverijssel.nl of 038-4250960.

 

Artikel delen: