Filmtheater Fraterhuis besluit hectisch jaar met records

Filmtheater Fraterhuis in Zwolle trok in 2007 maar liefst 38.890 bezoekers, een nieuw recordaantal. Ook het aantal Vrienden van het Fraterhuis steeg, tot 2500. Afgelopen jaar stond in het teken van renovatie. De recordcijfers werden behaald dankzij de flexibele inzet van de bijna honderd vrijwilligers. 

Het gebruik van de tweede filmzaal heeft nog maar kort effect op de bezoekersaantallen. Alleen in de laatste zes weken van 2007 waren twee filmzalen in gebruik, na een grondige renovatie. Filmtheater Fraterhuis schrijft de recordcijfers dan ook vooral toe aan de inzet van de vrijwilligers, die het mogelijk maakten dat het publiek bleef genieten van de filmvoorstellingen. Dankzij een stabiel aantal van bijna honderd vrijwilligers, kon het Fraterhuis tijdens de renovatie de groei van de afgelopen jaren doorzetten. Nu beide filmzalen operationeel zijn, wordt voor 2008 verwacht dat die groei verder toeneemt. Het Fraterhuis richt zich binnenkort op uitbreiding van de vrijwilligersorganisatie.

Bezoekers, nieuwe Vrienden en jeugdDe 38.890 bezoekers in 2007 zijn er 5.621 meer dan in 2006. Het aantal filmvoorstellingen kwam op 914, tegen 817 in 2006. In de laatste dagen van 2007 diende zich een andere mijlpaal aan: de 2500ste Vriend van het Fraterhuis. De Vrienden maken al enkele jaren stabiel ruim 30 % uit van het filmpubliek. Het Fraterhuis trekt dus niet alleen de trouwe film Vriend, maar juist ook andere doelgroepen weten de weg naar het filmtheater te vinden. Deze groep  “overige bezoekers” is bijzonder groter: meer dan de helft van het filmpubliek.

Scholen maken regelmatig gebruik van de filmzalen voor bijzondere voorstellingen.Ook wist het Fraterhuis een jong publiek te bereiken door gericht kinderfilms mèt aanvullende activiteiten te programmeren onder de noemer “jeugdcinnema”. Maar liefst 636 bezoekers wisten, tijdens de schoolvakanties, het filmtheater te vinden. 

Fraterhuis wijkt positief af van landelijk beeldDe groeicijfers van Filmtheater Fraterhuis staan haaks op de landelijke trend in de Nederlandse bioscopen in 2007. Nam het bezoek aan de reguliere bioscopen landelijk af met 16 procent, het

Zwolse filmtheaterpubliek groeide met bijna 17 procent. 

Actueel en variatieMet twee filmzalen behoort het Fraterhuis tot de filmtheaters met een A-status, die goede nieuwe films snel kunnen vertonen. Zo slaagt het Fraterhuis erin een actueler programma samen te stellen. Ook premièrefilms zullen bij Filmtheater Fraterhuis vaker te zien zijn. Dankzij de tweede zaal kan Filmtheater Fraterhuis ook meer variëren in het programma: voorbeelden zijn de Zondagochtend Cinema, de klassiekers en de combinaties met andere culturele instellingen.

RenovatieEen jaar renoveren leidde ertoe dat het poortje aan de Praubstraat werd verruild voor de nieuwe entree aan de Blijmarkt, samen met Odeon de Spiegel Theaters. Bovendien werd in mei een nieuwe, grote filmzaal ingericht met projectiecabine: de Novon zaal telt 129 ruime zitplaatsen. In november was ook de oude filmzaal grondig aangepast met 55 zitplaatsen. De totale capaciteit van het Fraterhuis is daarmee meer dan verdubbeld. Dit voorjaar wordt ten slotte de sfeervolle filmfoyer aan de Blijmarkt ingericht.

De vorderingen van de renovatie zijn te volgen via www.filmtheaterfraterhuis.nl..

 

Artikel delen:

Reageer