Vraagtekens bij uitbreiding Ecodrome

Natuureducatiepark Het Ecodrome in Zwolle wil uitbreiden. Dat is opvallend aangezien er voor het gebied waarin het park zit veel plannen zijn waardoor het park mogelijk zou moeten verdwijnen.

Verder zijn de uitbreidingsplannen opvallend omdat het aantal betalende bezoekers van het park nog steeds niet boven de subsidienorm uitkomt. De norm is 100.000, Het Ecodrome trekt jaarlijks 90.000 betalende bezoekers. Twee jaar geleden had de politiek daar veel vragen over; er werd zelfs geopperd om de subsidie stop te zetten.

Bron: RTV Oost

Artikel delen:
Reacties 14
 1. Aanval is de beste verdediging. Maar mijn mening op dit:

  omdat het aantal betalende bezoekers van het park nog steeds niet boven de subsidienorm uitkomt. De norm is 100.000, Het Ecodrome trekt jaarlijks 90.000 betalende bezoekers. Twee jaar geleden had de politiek daar veel vragen over; er werd zelfs geopperd om de subsidie stop te zetten.

  Nog niet zo’n gek idee dat laatste. Als dat Ecodrama zich na zoveel jaar nog niet bewezen heeft houdt het een keer op.
  Hoe is dat 2 jaar geleden gestrand dan die politieke plannen?

 2. Waarom heeft het Ecodrome eigenlijk nog steeds subsidie nodig? Zeker na al die jaren?
  Een attractiepark moet eerst zijn doelen zien te halen, halen ze die niet dan moet daar verantwoording voor worden afgeled en dienen er effectieve maatregelen genomen te worden. Zeker gezien het feit dat het hier voor een groot deel om publieke gelden gaat die ook op een andere manier (aan een ander project) besteed kunnen worden.

  Mijn advies is dan ook; het stopzetten van de subsidiering van het Ecodrome aangezien Ecodrome zich niet aan de gestelde norm houdt die zij samen met de gemeente Zwolle heeft gesteld.

  Mocht Ecodrome desondanks failliet gaan, dan zij het zo. Dat is het mooie van een vrije markt economie. Bedrijven die het slecht doen in de markt heffen zich zelf uiteindelijk (door bijv. een failissement) op en bedrijven die het goed doen zullen groeien. Als Ecodrome het dus zo goed doet, dan heeft ze toch helemaal geen subsidie nodig?

 3. Herbert ik kan een uitbouwing wel begrijpen want alle ruimte is benut dus als ze meer ruimte hebben kunnen ze meer attracties bouwen waardoor het een nog leuker park kan worden. Simpel eigenlijk. Ik ben wel tegen oneindige subsidies maar kan begrijpen dat de moeilijke doelgroep van het park een lange aanlooptijd van subsidie nodig heeft om uiteindelijk toch goed zelfstandig te kunnen draaien.

 4. Mooie ruimte voor een 120 mtr hoge kantoorkolos. Gefinancierd door private partijen en waar de ozb zo hoog op is dat we de komende 20 jaar geen verhoging meer krijgen!

 5. Als het dan toch gesubsidieerd wordt door de gemeente dan kunnen er ook promo’s gedaan worden met schooljeugd toch? Waaom horen we daar niet meer over? Het zal toch ongetwijfeld gebeuren? Zo niet, dan snap ik dat niet.

 6. Volgens mij hebben ze een probleem op “voorlichting” bij de gemeente. Want ze slagen er maar niet in onze GEWELDIGE STAD en mooie onderdelen daarvan ook maar een beetje te verkopen! Zie bijvoorbeeld (1 van de vele voorbeelden) mijn commentaar op het kwalitatief sterke filmpje over Stadshagen op hun site. En wat dacht je van die figuur die daar heel even heeft rondgelopen puur om de stad in Nederland (geloof ik) te verkopen. Een lachtertje. Dan verkoopt dat lijstje van 10, en de aanstormende talenten, van Lev-06 (momenteel een ander topic) onze mooie stad toch een stuk beter!!

  Ik weet het weer STADSMARKETEER 😀

 7. Even wat informatie over het Ecodrome.
  Ik ben al jaren een kritisch volger van de subsidiestroom naar het Ecodrome (een paar jaar geleden een kritische notitie geschreven).
  Er gaat jaarlijks een klein miljoen euro als subsidie naar het Ecodrome. Dat is vastgelegd in een contract dat loopt tot 2013.
  We kunnen hoog springen, we kunnen laag springen, dat contract staat. Naar mijn mening was het 2 jaar geleden mogelijk om iets aan dat contract te doen, omdat het Ecodrome de investeringsafspraak niet na kwam. Ze hebben wat dat betreft een inhaalslag gemaakt – na gesprekken met het college – en voldoen dus – wat dat betreft – aan de vastgelegde afspraken.
  Een tijdje geleden heb ik een motie ingediend die het college opriep om te bekijken of er mogelijkheden zijn om het contract voortijdig te beëindigen. Die motie is om allerlei redenen verworpen.
  Ik diende de motie in, omdat ik het volgende voorzie: als in 2013 de subsidie wordt gestopt omdat het contract niet wordt verlengd, vraag ik me af wat de levensvatbaarheid is van het Ecodrome. Als die er niet is hebben we een grote hoeveelheid geld weggegooid. En ik kan me betere doelen voorstellen om die miljoen euro voor te gebruiken.
  Kortom: een aantal mensen wil wel wat, maar het contract staat het niet toe.
  Omdat het een commanditaire vennootschap is, worden de financiele cijfers niet gepubliceerd.

 8. Mooi om te zien dat Ecodrome groeit! Zo ook hun zelfvertrouwen. Er wordt heel veel op educatief gebied samengewerkt met scholen uit de gemeente Zwolle, die enthousiast zijn over het aanbod, jammer dat menigeen van de volwassenen ook niet de moeite neemt om (vooral in de zomer) weer eens een kijkje te nemen in alle interessante, boeiende, educatieve, spannende onderdelen die het Ecodrome te bieden heeft. Voor mij is het te gemakkelijk om commentaar te hebben en tegen te zijn, als je niet uit eigen ervaring spreekt. Zwollenaren bezoek Ecodrome! Ecodrome is de zeker de moeite waard en moet blijven!

  Vergeet niet dat Ecodrome een zeer grote collectie heeft van gesteenten, mineralen, fossielen e.d. van zeer grote landschappelijke waarde, uniek voor Nederland en grotendeels afkomstig uit onze eigen achtertuin!

  Denk na voor we iets van waarde bij het vuil zetten.

  Een trouwe bezoeker!

Reageer