Geen klimaatinstituut in Zwolle

Geen klimaatinstituut in Zwolle

Zwolle – De gemeente Zwolle had zich in 2017 kandidaat gesteld voor de vestiging van een nieuw, internationaal kennisinstituut op het gebied van klimaatverandering. Dit Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA) is een initiatief van Nederland Japan en de Verenigde Naties (UN Environment). Deze hebben het initiatief genomen om dit kennisinstituut in Nederland op te richten. Het instituut heeft als doel kennis te verzamelen en uit te wisselen over hoe we ons beter tegen klimaatveranderingen kunnen wapenen.

Samen met een aantal partners is een poging gedaan om een goed bod neer te leggen. Het GCECA heeft echter gekozen voor het aanbod van Groningen en Rotterdam.

Op het gebied van klimaatadaptatie wordt er in de regio al veelvuldig samen gewerkt. Hierdoor kon er snel een goed bod gedaan worden. Helaas is de keuze niet op Zwolle gevallen. Zwolle is echter wel op de kaart gezet. De in dit proces opgedane kennis en samenwerking kan in de toekomst ingezet gaan worden.

In de Climate Campus profileert Zwolle zich als klimaatadaptieve stad. In totaal werken 44 partners hierin samen om een innovatief antwoord op klimaatverandering en de gevolgen daarvan te geven. De Spoorzone in Zwolle is zo’n uitdaging op klimatologisch gebied. Hoe kun je in een stenige omgeving hittestress het hoofd bieden?  Hoe maak je de gebouwen zo duurzaam mogelijk? Hiervoor wordt ook samengewerkt met het Noord- Europese programma CATCH.

 

 

Artikel delen:
Reacties 2

Reacties zijn gesloten.