Voorbeschouwing PEC Zwolle – NAC Breda

Voorbeschouwing PEC Zwolle – NAC Breda

Zwolle – Met een thuiswedstrijd tegen NAC Breda begint PEC Zwolle zaterdagavond aan de tweede seizoenshelft. Het is inmiddels alweer een maand geleden dat de eerste seizoenshelft werd afgesloten. In Den Haag leed John van ’t Schip met zijn team een harde 4-0 nederlaag. De afstraffing leek op die van een jaar eerder, toen in Almelo met een 3-0 verliespartij een einde kwam aan de eerste seizoenshelft. Toch hing de vlag er in de Hofstad heel anders bij. Een weliswaar zwaar gehavend PEC Zwolle, met geschorste, geblesseerde en vanwege privéomstandigheden afwezige vaste krachten, sloot als trotse nummer 4 het kalenderjaar af.

Na een welverdiend kerstreces, landde de selectie op 4 januari in het Zuid-Spaanse Málaga, om even verderop in Mijas de voorbereiding op het tweede deel van de competitie te starten. Dat deed de club met een vrijwel complete groep. Alleen de al langer geblesseerde Dico Koppers was niet present. Dat gold wel voor Philippe Sandler (hersteld van een sleutelbeenbreuk) en Nicolás Freire (weer fit na een enkelblessure). Met name achterin was de spoeling zeer dun, maar daar heeft Van ’t Schip nu weer wat te kiezen. In Spanje was ook een plekje voor voormalig testspeler Ruben Ligeon ingeruimd. De voormalig verdediger van onder meer Ajax, NAC Breda en Slovan Bratislava trainde mee en maakte een goede indruk op de technische staf. Terug in Nederland nam de speler die op zowel links- als rechtsachter uit de voeten, kan deel aan de oefenwedstrijd met Sportfeunde Lotte. Het duel werd mede door een treffer van Ligeon met 5-1 gewonnen. Terell Ondaan zette in de winterstop een handtekening onder zijn door de club opgewaardeerde contract en staat nu tot medio 2020 op de loonlijst in Zwolle. Ook Philippe Sandler staat nog op diezelfde loonlijst, ondanks een poging van AZ om de speler los te weken. De reden om de groep van voor de winterstop bijeen te houden werd extra duidelijk bij het naar buiten brengen van de nieuwe doelstelling. Nu de oorspronkelijke doelstelling, rechtstreekse handhaving, zo goed als zeker is, gaat de club voor het halen van Europees voetbal. Dit kan middels een hoge klassering op de ranglijst of via de winst in het bekertoernooi. Een ambitieus maar zeker geen onmogelijk toekomstperspectief.

Tegenstander NAC Breda sloeg zijn tenten op onder de Portugese zon in Vilamoura. De nummer 15 van de Eredivisie zou direct tekenen als het na 34 speelrondes ook boven die gevreesde degradatiestreep staat. De eerste seizoenshelft bleek vooral een harde les. Knappe resultaten werden afgewisseld met teleurstellende avondjes NAC, met als dieptepunt de 0-8 nederlaag tegen Ajax. Smaakmakers aan de kant van de Bredanaars de eerste seizoenshelft waren toch wel de opkomende Spaanse linksback Angeliño en spits Thierry Ambrose. Laatstgenoemde maakte tijdens de editie NAC Breda – PEC Zwolle (0-2) in oktober een ongelukkige indruk, maar lijkt inmiddels zijn draai te hebben gevonden.

PEC Zwolle en NAC Breda de afgelopen vijftien jaar slechts vijf keer tegenover elkaar stonden in Zwolle? Sinds PEC Zwolle terug is in de Eredivisie (2012) werd er niet meer verloren (2x winst, 1x gelijkspel). In die edities stond PEC Zwolle tegenover onder anderen huidig Zwolle-speler Dirk Marcellis en voormalig Blauwvingers Jelle ten Rouwelaar (nu keeperstrainer van NAC Breda) en Eric Botteghin. De laatste nederlaag dateert uit het seizoen 2005-2006. Toen waren de Brabanders in het bekertoernooi met 2-4 te sterk. Arne Slot scoorde in het geel-zwart van NAC tweemaal. Johan Vonlanthen en Pierre van Hooijdonk waren eveneens trefzeker. Namens FC Zwolle scoorden Ivar van Dinteren en Tjeerd Korf daarna nog tegen.

De laatste vijf ontmoetingen in Zwolle:
Eredivisie, seizoen 2014-2015
PEC Zwolle – NAC 4-1 (1-0). (4’ Van Hintum 1-0, 57’ Tighadouini 1-1, 63’ Drost 2-1, 67’ Lukoki 3-1, 71’ Rienstra 4-1)

Eredivisie, seizoen 2013-2014
PEC Zwolle – NAC 0-0.

Eredivisie, seizoen 2012-2013
PEC Zwolle – NAC 2-0 (0-0). (69’ Reniers 1-0, 79’ Avdic 2-0)

KNVB Beker, seizoen 2005-2006
PEC Zwolle – NAC 2-4 (0-3). (10’ Vonlanthen 0-1, 21’ Van Hooijdonk 0-2, 32’ Slot 0-3, 46’ Slot 0-4, 67’ Van Dinteren 1-4, 90’ Korf 2-4)

Eredivisie, seizoen 2003-2004
PEC Zwolle – NAC 0-2 (0-1). (28’ Boukhari 0-1, 90’ Vos 0-2)

Scheidsrechter Jochem Kamphuis heeft zaterdag vanaf 19.45 uur de leiding over PEC Zwolle – NAC Breda. Assistent-scheidsrechters zijn Rob van de Ven en Johan Balder. Official is Erwin Blank. Kamphuis leidde dit seizoen nog geen duel van Zwolle. Vorig seizoen was dat voor het laatst het geval, toen PEC Zwolle Excelsior ontving. Op 28 september 2013 was Kamphuis ook de scheidsrechter bij PEC Zwolle – NAC Breda. Bron: www.peczwolle.nl

Artikel delen:
Reacties 22
 1. Genoot altijd van zijn bezielde spel. Alles eruit halen; de scheids bepaald de grens. Hoeveel kllootzakjes binnen t veld, zijn daarbuiten niet alleraardigst? Stijn’s manier van coachen bevalt mij wel. Hij is nog lang geen Simeone. Italianen verdenk ik sowieso eerder van comedy. Beter zo dan een Kaiser Frans. Perse cool willen lijken door met de armen over elkaar te blijven staan. In Ten Hag zit zondag ook meer vuur dan in Gio. Denk ook dat sommigen, door eigenwijs te kijken e.e.a. willen doen overkomen als “alle academische geleerdheid voorbij”.
  Ze doen maar, ieder zijn/haar stijl.


  ⚠️ Meld

 2. Weet niet of je de laatste wedstrijden van hem gezien hebt als coach? Pipo de clown is er niets bij. Een trainer in nood maakt rare sprongen. Wat een voorbeeld functie! Trainer en speler is toch duidelijk een andere functie. Dankzij de camera haha… duidelijk in beeld en drie wedstrijden ernaast. Spelers- en publiek zijn altijd snel klaar met een trainer die zichzelf erg belangrijk vindt en zie hem snel vertrekken.


  ⚠️ Meld

 3. We zijn het er wel over eens dat ie als speler geen comedy maakte?

  Geef wel toe, dat ie door zijn spel als trainer een streepje voor heeft.
  Volgens mij heb ik NAC de laatste tijd idd alleen maar in samenvatting gezien. Gedrag van een trainer heeft natuurlijk ook invloed op de spelers. Vaak positief, zoals bij Morinho negatief.


  ⚠️ Meld

 4. Ja, dan kan t gedrag zicj wel gauw tegen en keren….. Van t weekend nog even Jinek kijken. Ben het wel vaak eens met de columns vab Tommy Wieringa.


  ⚠️ Meld

 5. Maar die Ten Hag heeft die een banaan ingeslikt?
  Als ik de man hoor praten denk ik wat is dit dan?
  Als hij in het buitenland moet praten wat dit jaar niet aan de orde is bij 020 dan staan ze compleet voor lul..
  Nee ze hebben weer wat aangehaald bij de godenzonen hahaha.


  ⚠️ Meld

 6. Haha, wij waren thuis ook onder de indruk van zijn babbel. Maar dat neemt natuurlijk volgens mij van zijn kwaliteiten af. Hij past wel perfect in het nieuwe modebeeld: Heb je te weinig haar en of grote inhammen:: meet jezelf een “biljartballook” aan.

  PS Moet/mag je op tv” als kerel rond de 50″, verf je haar, waardoor het alleen maar lelijker wordt.


  ⚠️ Meld

 7. Die Dick heeft een grote neus en poets z’n tanden niet en die Bereklauw is aan één oog scheel en stottert en ruikt vies!

  Zielige mensen zijn jullie ook nog met het beoordelen van mensen hierboven!


  ⚠️ Meld

 8. Jammerlijke aannames. Feit: angstige (want nicknane) nep-realist heeft absoluut geen mensenkennis, wel een negatieve kijk op de medemens. Waarin ie zich niet kan inleven.
  Ook onderbouwd hij zijn schrijfsels niet.

  Positief….Hij lijkt wel geïnteresseerd in zijn medemensch.


  ⚠️ Meld

 9. Lees je eigen maar eens terug dick en wees dan eens eerlijk want dat staat toch zo hoog bij je aangeschreven….
  Snap dat het woord realist (soms-) niet bij je past!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.