Zwolse SP-fractie wil minder geld

Zwolse SP-fractie wil minder geld

Zwolle – Maandagavond 22 januari stelt de gemeenteraad opnieuw de computervergoeding voor raadsleden vast voor de komende raadsperiode. De SP vindt al jaren dat deze vergoeding veel te royaal is en verantwoord moet worden met bonnetjes. Het voorstel staat nu als hamerstuk op de agenda, maar wat de SP betreft wordt hier een stevig debat over gevoerd en wordt de regeling versoberd. De SP dient hier maandag voorstellen voor in.

Raadsleden ontvangen nu elke 2 jaar een vergoeding voor een computer of tablet in het kader van papierloos werken, terwijl een beetje computer toch echt wel 4 jaar meegaat. Ook hoeven er nu geen bonnetjes ingeleverd te worden, om te verantwoorden dat het geld ook daadwerkelijk aan een computer is besteed. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt dat dit wel zou moeten. Het liefst ziet de SP dat raadsleden in plaats van een vergoeding gewoon een apparaat in bruikleen krijgen. Dat is de voorkeursoptie van de VNG en het is ook wat voor de meeste gewone werknemers gebruikelijk is. Ook de vergoeding die raadsleden krijgen voor “de aanleg en abonnementskosten van een internetverbinding” moet op de schop, vindt de SP. SP-fractievoorzitter Brammert Geerling: ”Raadsleden krijgen elke 2 jaar €300 voor een internetverbinding. Waar is dat in vredesnaam voor nodig? Praktisch iedereen heeft tegenwoordig standaard al internet en het raadslidmaatschap leidt echt niet tot hogere internetkosten. Als dat al zo zou zijn kan dat prima van de royale raadsvergoeding worden betaald. De VNG stelt dat raadsleden extra kosten moeten aantonen met bonnetjes, maar blijkbaar vinden we dat in Zwolle ook al niet nodig. Dat geldt ook voor de vergoeding die raadsleden krijgen voor een computer of tablet. Dat is toch niet uit te leggen aan onze inwoners? Met 39 raadsleden loopt deze regeling al snel in de papieren. Als de raad akkoord gaat met onze voorstellen hebben we meteen €12.675 per jaar beschikbaar om een computerregeling voor kinderen in armoede op te tuigen. Dat is wat de SP betreft een veel betere besteding van belastinggeld.”

Artikel delen:
Reacties 25
 1. Pardon..computervergoeding? Dit is natuurlijk het heden…. ”Raadsleden krijgen elke 2 jaar €300 voor een internetverbinding. Waar is dat in vredesnaam voor nodig? Praktisch iedereen heeft tegenwoordig standaard al internet en het raadslidmaatschap leidt echt niet tot hogere internetkosten.

  Hoe verhoudt zich de ‘royale raadsvergoeding’ eigenlijk tot vergoedingen in andere gemeenten?


  ⚠️ Meld

 2. Vast naar grootte van de gemeente, maar concreet….
  Wat krijgt een gemeenteraadslid, een wethouder en een burgemeester in Zwolle per jaar?


  ⚠️ Meld

 3. Dick weet jij wel hoeveel geld er naar het waterschap gaat?
  Alles kan en mag daar.
  De duurste feesten riante vergoedingen ga je daar maar eens druk over maken.


  ⚠️ Meld

 4. Gaat, of wat ze nodig hebben?
  Heb wel meegekregen dat de vastgestelde begroting een tarieverlaging opleverde. Is volgens mij ook een topic van, alhier. Maar verras me, zijn er over een paar weken ook waterschapverkiezingen?
  Of vind je het waterschap niet transparant?
  Hoe kom je aan die gelogen beeldvorming?

  Dus je vindt niet dat de SP hier een vet punt heeft met die 12.675 van onze centen?
  Of zaag je gelijk alles, ongenuanceerd, van “links af?


  ⚠️ Meld

 5. De SP heeft m.i. wel een punt: Transparantie bij de besteding van gemeenschapsgeld is erg belangrijk. Ik begin nu wel nieuwsgierig te worden naar bv hoeveel geld er uitgegeven wordt voor de tweejaarlijkse computer/tablet.


  ⚠️ Meld

 6. Welnee Beste Velwachter en Dick. Dit soort nepnieuws moet je echt niet al te serieus nemen. De Zwolse bestuurders zitten elkaar echt niet te bezeveren met gezeik over laptopjes enzo.


  ⚠️ Meld

 7. @ Realist, kan t draadje niet meer terugvinden, waarop je naar Tommy W. verwees. Net alleen dat van Eva teruggekeken. Tuurlijk is t goed hier superscherp op te zijn, maar hij heeft mij niet overtuigd. Vind hem te argwanend en vraag me zelfs af of ie af en toe geen beren op de weg ziet. Tuurlijk moet je je privacy koesteren. Maar wie hier eerlijk is post onder eigen naam, met eigen mailadres en liegt ook hier niet. Natuurlijk vertel ik hier ook niet meer dan ik wil.
  Het gaat over verschillende risico’s. Vond het gevaar dat je baas net zou langsrijden als “de fraude-politie” voor de deur staat. Wel een punt met “onder een regering met Baudet bijvoorbeeld.

  Het gaat over fraudebestrijding ook dat SyRi


  ⚠️ Meld

 8. @Realist. Dit onderwerp, morgen in Buitenhof, schuurt er ook tegenaan.

  Big Data en de economie
  Hij is wereldwijd één van de prominentste denkers op het gebied van Big Data: Viktor Mayer-Schönberger. In zijn nieuwe boek De data-economie: Waarom data het nieuwe geld is, wat dit betekent voor onze economie en hoe je hierop in kunt spelen schetst de Oxford-hoogleraar hoe de opkomst van Big Data onze economie onherroepelijk zal veranderen. De huidige politieke instabiliteit is zodoende niet los te zien van alle technologische ontwikkelingen.​ Staan we aan de start van misschien wel de grootste economische revolutie ooit? Een gesprek over zowel de mogelijkheden als gevaren van Big Data en de toekomst van onze economie.​

  Schuim & As
  Aandacht voor het buitenlandse nieuws in Schuim & As, deze week met Sandra Phlippen, chef Economie van het AD.

  Presentatie: die dame, naam ff kwijt.


  ⚠️ Meld

 9. Toen ik nog werkte werden mijn internetaansluiting en telefoonrekening ook volledig door mijn baas betaald. Was zeker meer dan 300 per twee jaar. Moest wél een kopie van de factuur bij de declaratie bijvoegen.


  ⚠️ Meld

 10. Ja, het is nu inderdaad wel anders. Het idee dat het door de baas betaald werd was uiteraard om thuiswerken mogelijk te maken. Maar was toch vooral verkapt loon waar geen belasting over betaald hoefde te worden.
  Oké, na dit geschreven te hebben besef ik dat de bedenkingen van de SP toch niet helemaal onterecht zijn. Maar heb nog steeds zoiets van: ach laat gaan..


  ⚠️ Meld

 11. Toch even wat Sympathie voor SP, LET OP

  Rapper Boef noemt alle vrouwen die uitgaan ‘hoeren’.

  Da’s geen nepnieuws. Zoek maar op. Komt voort uit z’n foute
  religiseuse opvatting. Die betreffende religie zet vrouwen al gauw weg als
  hoeren natuurlijk.

  On Topic: SP.

  Marijnissen 2.0, quote:
  In ons land zitten jongens en meiden samen in een collegezaal.
  En je mag geloven wat je wilt, maar vrouwen die uitgaan, zijn geen hoer.
  In ons land staan we pal voor de rechten om hand in hand te lopen met degene van wie je houdt.
  Of dat nou in Kanaleneiland is of op Staphorst ”, aldus Marijnissen.

  DUS Goed gesproken! Ik denk dat echt elke Zwollenaar zich daar in kan vinden.

  DUS.
  Ook eens met Marijnissen 2.0, … Wilders doet aan uitsluitingspolitiek. Moeten
  we ECHT niet hebben.

  Misschien is SP toch nog niet zo gek ? Ik zit ’t me te bedenken.

  Krachtige principes!

  Maar ga ’t niet over laptopjes hebben hopelijk.
  Pak de grote onderwerpen aan zou ik SP willen adviseren, En met SP 2.0
  heb je m’n aandacht, en wie weet ?


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.