Jonge Socialisten Zwolle plakken camera’s reclameborden af - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Jonge Socialisten Zwolle plakken camera’s reclameborden af

Zwolle – Een aantal Jonge Socialisten hebben vandaag tijdens de avondspits de omstreden reclameborden van het bedrijf Exterion bestickerd op het station van Zwolle. De stickers met de tekst “@jspvda geeft wel een fuck om je privacy” zijn zo geplaatst dat het zicht van de camera geblokkeerd is en reizigers dus niet bekeken kunnen worden.

De reclameborden waren eerder al in het nieuws toen een reiziger op station Amersfoort opmerkte dat er camera’s in zaten. Toen de exploitant bevestigde dat het inderdaad camera’s waren, zijn ze snel uitgeschakeld. Dat blijven ze nu totdat de rechter uitspraak doet of het wel of niet toegestaan is.

Toch vinden de Jonge Socialisten dat het belangrijk is dat er aandacht voor is in Zwolle. “De camera’s die in de reclamezuilen zitten, zijn in staat om van mensen de leeftijd, het geslacht en de gemoedstoestand te meten. Mensen die op het station zijn hebben geen keuze of ze op die manier geregistreerd kunnen worden,” zegt een woordvoerder.

Wat de rechter hierover gaat zeggen, is bovendien nog de vraag. Volgens onderzoek van het NRC Handelsblad zei hoogleraar informatierecht Nico van Eijk dat het uit commercieel oogmerk filmen in de openbare ruimte niet zomaar is toegestaan: “Alleen als je de mensen goed informeert, om toestemming vraagt en als je de hoeveelheid data die je verzamelt sterk beperkt, mag je videobeelden maken.”

De woordvoerder van de Jonge Socialisten voegt daaraan toe dat mensen op het station niet zomaar kunnen kiezen om niet naar het station te gaan: “Leerlingen en studenten moeten nog steeds naar school, werknemers nog steeds naar het werk. Daarom staan we ook achter de leden die dit hebben gedaan.”

Wat het vonnis ook is, de Jonge Socialisten blijven tegen de camera’s. “We hopen op deze manier een beetje aandacht te krijgen voor de borden, voordat de rechter uitspraak doet. Zwollenaren moeten in elk geval weten dat ze bekeken gaan worden.”

Het is onbekend wanneer de rechter uitspraak doet.

Foto's 3
Jonge Socialisten Zwolle plakken camera’s reclameborden af - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Jonge Socialisten Zwolle plakken camera’s reclameborden af - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen:
Reacties 38
 1. Voordat ze met de stickers bij de reclameborden waren aangekomen zijn ze al door diverse camera’s bij de ingang van het station opgenomen, om maar van de camera’s in de bus te zwijgen. Gewoon weer een publiciteitsstunt voor de gemeenteraadverkiezingen van de SP


  ⚠️ Meld

 2. Ah Mike jspvda staat voor de SP, ach zo leer ik ook weer wt, dacht nl, jonge socialisten Partij vd Arbeid. Allemaal ook zo verwarrend.
  Maar ludieke aktie, creatief opgepakt van oud nieuws om aandacht voor de partij te vragen, helaas mislukt daar jij dent he de SP is.


  ⚠️ Meld

 3. De PvdA vind ik hier bijzonder hypocriet bezig. Enkele privacyfeitjes:

  Trek zelf je conclusies over de geloofwaardigheid van de PvdA.


  ⚠️ Meld

 4. Ongetwijfeld dat de PvdA hier een nuancering in ziet. Het bovenstaande (de links) doelt op controle om probleemgedrag te kunnen traceren en aan te pakken/ voorkomen. De camera’s in de borden op stations worden gebruikt om kijkgedrag te onderzoeken. Totdat er een nut wordt gevonden, zal men er op tegen zijn.
  Nu ben ik het wel met je eens dat het niet echt netjes is dat ze wel zijn voor registratie van bepaalde (persoonlijke) informatie. We leven op dit moment in een “Big Brother is watching you”-klimaat. Voor bepaalde doeleinden kan het handig zijn om informatie te registreren, zodat er een plan kan worden gemaakt. Maar wie zit er te wachten op een extra dosis reclame in je bakkes. Laat staan alle lekken in alle databases, waarna de persoonsgegevens weer eens op straat liggen.


  ⚠️ Meld

 5. @Hans van Eijsden

  Nou Hans het is wel duidelijk waar jij nooit op zult gaan stemmen. Ik zelf stem geen PVDA, CDA, VVD, D66, SP, Groen Links, CU, PVV etc.


  ⚠️ Meld

 6. Hans van E, wil je die diaree van linkjes achterwege laten hopelijk ?

  De Jonge socialisten hebben meteen mijn sympathie, dat lezende.


  ⚠️ Meld

 7. Ellen, de PvdA heeft in het verleden talloze gelegenheden gehad om zich in te zetten voor behoud van privacy. In plaats van die gelegenheden aan te grijpen, heeft PvdA gestemd voor talloze besluiten welke een negatieve impact hebben en krijgen op onze privacy.
  Los van het feit of je het wel of niet eens bent daarmee, steekt het me dat ze menen te moeten verkondigen dat ze “wèl geven om je privacy”. Dat vind ik hypocriet (en dat mag ik vinden hoop ik), want zoals Mike70 het hierboven verwoordde.. het voelt voor mij alleen maar als de bekende verkiezingspraat helaas.


  ⚠️ Meld

 8. Natuurlijk is het verkiezingspraat. Iedereen struikelde over het feit dat er camera’s zijn waarvan je het bestaan niet af weet. Hoe mooi is het dan om je dan als reddende engel op te werpen en die dingen af te plakken.
  Ik ben voor het afplakken van die dingen, maar niet de wijze en de intentie waarmee het nu gebeurd is. Dus ik ben het zelfs hartstikke met je eens, dat dit een hypocriete zet is van JSPvdA.


  ⚠️ Meld

 9. Duidelijk en goed verhaal Hans.
  Helaas is het in de hele politiek: zoals de wind waait, waait het jasje.
  Om de stemmer tevreden te houden? Denk juist het tegendeel!


  ⚠️ Meld

 10. Haha, Dankjewel, maar zo ontzettend veel bronvermeldingen , is wat niemand gaat lezen. Vertrouw er gewoon op dat we de hoofdlijnen wel ongeveer snappen.

  ’t is een beetje op de heel erg dunne rode lijn wandelen, met media omgaan, op een verstandige manier. Berichten vliegen een mens om de oren hier. En ik hoop dat ik een beetje kan bijdragen aan de interpretatie.

  ’t is denk ik niet nodig dat je me uitlegt dat ik ’t goed zie. Daar kunnen we gewoon vanuit gaan.


  ⚠️ Meld

 11. @hikje: En ik hoop dat ik een beetje kan bijdragen aan de interpretatie.
  Ik vind het meer bijdraaien wat je doet in dezelfde categorie hoe de wind etc….


  ⚠️ Meld

 12. Prima actie. Privacy mag wel wat hoger op de agenda in deze tijden. Ik hoop dat de Jonge Socialisten de rest van de PvdA het goede voorbeeld blijven geven hierin.


  ⚠️ Meld

 13. Laat eerst de grote Pvda maar het goede voorbeeld geven want die gaan tegenwoordig rollebollend over straat heen.Niet echt een voorbeeld voor de jongste rooien.


  ⚠️ Meld

 14. P.S. De JS is wel gelieerd aan de PvdA maar verder volkomen zelfstandig. Het is niet de eerste keer dat de jonkies de ouwetjes op hun nummer zetten.


  ⚠️ Meld

 15. De JS staat los van de PvdA. De JS is tevens vaak genoeg kritisch op de PvdA. Het heeft dus niet zoveel zin om naar de PvdA te wijzen wanneer het over de JS gaat.


  ⚠️ Meld

 16. Mensen filmen in het kader van veiligheid (de beveiligingscamera’s) is wat anders dan mensen ongevraagd filmen om ze rotzooi te kunnen verkopen. De JS is trouwens de onafhankelijk jongerenorganisatie binnen de PvdA.


  ⚠️ Meld

 17. Klopt, je hebt gelijk. Excuus ik had het niet goed gelezen, maar …..SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, noem mij een significant verschil? Ze zitten allemaal in dezelfde vijver van kiezers te vissen, de ene verkiezingsperiode 3 zetels erbij, 4 jaar later weer 3 verdwenen.


  ⚠️ Meld

 18. Deze positief kritische jongeren houden de partij skerp. Bovendien 100% eens met deze actie. Ook goed dat er veel discussie is binnen de partij. Ben ook voor de lijsttrekkersverkiezingen. Wat liep dat de 1e keer goed. De 2e keer was er te weinig te kiezen. Zou ook voor Asscher gekozen hebben, maar hij had de resultaten van het Kabinet moeten verdedigen en de situatie en omstandigheden waarin het Kabinet aantrad helder voor het voetlicht moeten werpen. Nu ging de VVD er met de resultaten vandoor, zonder er iets voor te doen.

  Maar hoe democratisch is die VVD eigenlijk zelf? De ego-partij benoemd een voorzitter, zonder inspraak. Ze zullen het allemaal wel goed vinden, omdat ze toch vooral bezig zijn met zichzelf profileren. We weten allemaal de tragedie rond crematiekoning-Henry Keizer nog voor de geest te halen.
  Zoals bekend is er bij bijvoorbeeld de ééhoofdige “partijen” Geert en Baudet helemaal geen inspraak.
  En partijen als CDA, D66, CU ….onlangs SP…..hoe doen die dat?

  Dat de JS serieus genomen worden, leert een blik op wiki al.
  Eén staatssecretaris van meerdere departementen en vier 2e Kamerleden.
  Leve de democratie, de inspraak en het serieus nemen van mensen.
  Ook van jonge, aanstormende mensen…. die natuurlijk nog geen ervaring kunnen hebben.
  Wat hen bij solliciteren ook al vaak opbreekt. Maar dat is een ander onderwerp.


  ⚠️ Meld

 19. Zoals
  – Afgeladen steekbussen? Met veel “arbeiders”:
  – PvdA Zwolle begint met de Buurtbivak! De eerste buurtbivak begint aanstaande vrijdag in Dieze: een week lang zijn leden van de partij actief in de wijk Dieze om zo de wijk, haar bewoners en ondernemers beter te leren kennen…..gewone wijk dus met veel “arbeiders”:
  – Voortzetting spoorverbetering Zwolle-Deventer…waarvan veel arbeiders gebruik maken.
  – Hoeveel “arbeiders wonen er in Zuid? Buurtbezoek Zuid: veel positieve geluiden, paar aandachtspunten
  -Welk aandeel heeft de arbeider in verkeersveiligheid en sauna-bezoek? PvdA Zwolle vraagt aandacht voor verkeersveiligheid nieuwe afslag Sauna Swoll
  – Is subsidie Kerst-event ook van de belastingcenten van “de arbeider”?
  – Maakt “de arbeider” zich ook druk over hoge energielasten?

  Ben nog maar een maand teruggegaan op het Onvolprezen WeblogZwolle…. voor de andere onderwerpen mag je zelf zoeken.
  Maar welke onderwerpen mis je nog?


  ⚠️ Meld

 20. JOVD bestaat natuurlijk ook nog. Ben het zowaar met minstens 2 belangrijke standpunten van ze eens:
  – Opname jonge kalifaatkinderen (dit onderwerp verdeelt ook de coalitie (CU & D66 voor en VVD & CDA tegen). JOVD voor.
  – “Legalisering van drugs maakt het mogelijk dat het criminele circuit rond deze middelen tot het verleden behoren. Bovendien is de JOVD van mening dat het gebruik van drugs tot de vrijheid van het individu moet behoren.

  De legalisering van drugs brengt meer voordelen met zich mee: zo kan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit toezicht houden op de gezondheidsaspecten van drugs, zuiverheid en bijvoorbeeld het gehalte werkzame stoffen. Daarnaast kunnen er belastingen geheven worden op de handel in drugs”.

  Wel benieuwd wie meer bij de moederpartij voor elkaar krijgt, JOVD of JS.
  Volgens mij zijn zij het ook eens over beide onderwerpen.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.