Standbeeld voor ‘wolvenkind’ Anna Maria Jennaert

Standbeeld voor ‘wolvenkind’ Anna Maria Jennaert

Zwolle – De gemeente Zwolle gaat opdracht geven voor de vervaardiging van een standbeeld van het ‘wolvenmeisje’ Anna Maria Jennaert. Zij werd op 26 juli 1717 in de bossen rond Zwolle in verwilderde toestand aangetroffen en opgevangen door de waardin van een logement aan de voet van de Peperbus.

Anne Maria was ongeveer 18 jaar oud toen ze, slechts gekleed in lompen, in de omgeving van Zwolle werd aangetroffen. Haar huid was ruw en donker. Ze kon niet praten maar stootte enkel onduidelijke klanken uit. Ze kreeg onderdak in het logement De Misverstand, nabij de Peperbus, waar zij werd gekleed en gevoed. Het meisje was al snel een bezienswaardigheid met een geheimzinnge geschiedenis. In de volksmond werd ze de Wilde Deerne genoemd. Na verloop van tijd bleek dat het ging om de Antwerpse Anna Maria Jennaert die op jonge leeftijd was ontvoerd.

Verhalen over dergelijke wolvenkinderen vormen vaak een bron van inspiratie voor kunstenaars. De speelfilm L’Enfant sauvage van François Truffaut en de tweejaarlijkse Kaspar-Hauser Festspiele in Ansbach zijn bijvoorbeeld op dergelijke geschiedenissen gebaseerd.
Het verhaal van Anna Maria heeft de Zwolse Stadsproductie geïnspireerd tot het Theaterspektakel De Wilde Deerne, dat in 2018 in gezamenlijkheid met inwoners uit de stad zal worden uitgevoerd.

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om Anna Maria Jennaert blijvend te herinneren en te markeren door de oprichting van een standbeeld. Zij staat immers symbool voor hoe de Zwolse samenleving zorg draagt voor mensen die het minder goed hebben getroffen, in het verleden en in het heden.

Het kunstwerk zal gemaakt worden door een beeldend kunstenaar die als ‘artist in residence’ op een nader te bepalen, voor iedereen goed zichtbare locatie aan het beeld gaat werken. Er wordt een open prijsvraag uitgeschreven waaraan iedere professionele kunstenaar kan meedoen. De gemeente wil maximaal € 25.000 beschikbaar stellen voor de productie van het kunstwerk en eenzelfde bedrag reserveren voor de artist-in residence.
De omgeving van de Peperbus is een van de mogelijke locaties waar het kunstwerk geplaatst zal worden.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Wellicht doordat het Zwolse St Michaelsgilde alweer voor het 4e jaar “de Wilde meid van de Kranenburg” in haar altijd drukbezochte “Nacht en Ontijwandelingen” ten tonele voert is er blijkbaar hernieuwde de belangstelling voor deze 18e eeuwse gebeurtenis ontstaan,
    We zijn daar best een beetje trots op, We bereiden ons ondertussen alweer voor op een herhaling van deze zeer populaire historische wandeling.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.