Ook in het weekend hoge waterstanden op IJssel

|   Laatste wijziging

Foto: Wijnand Evers

Zwolle – Regen en smeltende sneeuw in de Alpen veroorzaken hoge waterstanden op de Rijn en de IJssel. De verwachte waterstanden zijn vergelijkbaar met die van twee weken geleden. Waterschap Drents Overijsselse Delta blijft dagelijks de dijken inspecteren en houdt de wind- en weersverwachting nauwlettend in de gaten. In de loop van volgende week daalt de waterstand.

Om schade aan de grasmat van onze dijken te voorkomen, lopen medewerkers van het waterschap vandaag de dijken langs de IJssel tussen Deventer en Kampen af om zogeheten ‘daak’ te verwijderen. Daak bestaat uit takken, boomstammen, gras etc. dat door het water naar de dijk wordt gespoeld. Het drijfhout wat zeer grof is, vooral boomstammen en grote takken, wordt hoger op het dijktalud gelegd. Op die manier kan het geen kwaad, omdat het niet meer voortdurend tegen de dijk aan klotst. Het overige drijfvuil wordt verwijderd en afgevoerd zodra de omstandigheden dat toelaten. Hiervoor moet het water eerst zakken en mogen de omstandigheden niet te nat zijn.

Het hoge water biedt prachtige vergezichten, mooie beelden en brengt veel mensen op de been. Ook dit weekend zullen veel mensen weer genieten van de hoge waterstand op de IJssel en een bezoek brengen aan de ondergelopen uiterwaarden. Waterschap Drents Overijsselse Delta roept op rekening te houden met de dijken. De grasmat is hiervan een belangrijk onderdeel en dient als beschermlaag.  Houd s.v.p. rekening met waar u uw auto parkeert (niet op het gras) en houd honden aangelijnd, zodat ze niet gaan graven.

Kijk voor de actuele waterstanden op actuele waterdata.nl van Rijkswaterstaat.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)