De eerste stalen brugdelen vanuit België aangekomen op bouwterrein in Zwolle

De eerste stalen brugdelen vanuit België aangekomen op bouwterrein in Zwolle

Zwolle – In de nacht van maandag 22 op dinsdag 23 januari is het eerste deel van de stalen koker van de Zwolse busbrug per speciaal transport vanuit de werkplaats van de bruggenbouwer Victor Buyck in België aangekomen op de bouwplaats in Zwolle. Donderdag 25 januari volgde het tweede deel. De twee kokerdelen zijn op donderdag 25 januari vanaf de vrachtwagen met een 300 tons telekraan op de definitieve bokken geplaatst en tegen elkaar aangelegd.

De komende periode volgen de overige stalen onderdelen van de busbrug en worden alle onderdelen op het bouwterrein aan elkaar gelast. Begin deze maand is de bekisting verwijderd van de eerste kolom waar de busbrug op komt te liggen. Inmiddels is ook de aarden baan aangelegd.

De gehele constructie van de busbrug is 245 meter lang. De brug bestaat uit twee betonnen landhoofden, een stalen constructie en vier betonnen pijlers. Het stalen gedeelte is 110 meter lang, weegt 1.000 ton en heeft twee bogen en een houten constructie eronder. Met speciaal transport over de weg worden 30 losse elementen vanuit de werkplaats in België naar Zwolle vervoerd. De stalen elementen worden vervolgens op de bouwplaats aan de Hanzelaan aan elkaar gelast. In mei 2018 wordt de gehele stalen constructie van 1.000 ton met een speciale transportwagen naar de definitieve locatie gereden en op betonnen pijlers geplaatst.

De komende jaren werkt de gemeente Zwolle samen met de provincie Overijssel, NS en ProRail hard aan de verbeteringen van het stationsgebied Zwolle. Zo wordt station Zwolle – het tweede spoorknooppunt van Nederland – omgebouwd tot een uitstekend toegankelijk en comfortabel ov-knooppunt in een groene omgeving. De bouw van de busbrug is in oktober 2017 gestart. Deze wordt naar verwachting begin 2019 in gebruik genomen. De busbrug en het eveneens in aanbouw zijnde nieuwe busstation aan de zuidzijde van het station maken onderdeel uit van de vele infraprojecten in het stationsgebied van 2017 tot 2025. Bron: www.zwolle.nl

Artikel delen: