Tentoonstelling Mien Ruys in provinciehuis Zwolle geopend

Tentoonstelling Mien Ruys in provinciehuis Zwolle geopend

Zwolle – Bert Boerman, gedeputeerde mobiliteit, water en sociaal in Overijssel, heeft op vrijdag 26 januari 2018 de tentoonstelling over tuinarchitect Mien Ruys geopend in het provinciehuis in Zwolle. Bij de opening heeft tuinarchitect Anet Scholma het ontwerp gepresenteerd voor de nieuwe Mien Ruys tuin aan de achterkant van het provinciehuis. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en blijft tot en met 29 maart 2018 in het provinciehuis. Op maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur kunnen geïnteresseerden de expositie bezoeken.

Nieuw ontwerp voor Mien Ruystuin
Mien Ruys is ongetwijfeld de belangrijkste Nederlandse tuinarchitect van de 20e eeuw. Het verschijnen van haar biografie is voor het ABC Architectuurcentrum Haarlem aanleiding om een reizende expositie Mien Ruys te organiseren. Na Haarlem is de tentoonstelling nu in het provinciehuis in Zwolle te bezichtigen. Mien Ruys heeft vijftig jaar geleden voor het provinciehuis een ontwerp gemaakt voor een bloementuin. De tuin achter het proviciehuis is toe aan groot onderhoud, daarom heeft het bureau Mien Ruys op verzoek van de provincie een totaal nieuw ontwerp gemaakt. Met deze nieuwe tuin geeft tuinarchitect Anet Scholma antwoord op de vraag hoe het gedachtegoed van Mien Ruys voortleeft en bijdraagt aan een aantrekkelijke leefomgeving. Het ontwerp is te bekijken op de tentoonstelling. De tuin wordt in 2019 aangelegd.

Met de tentoonstelling van Mien Ruys wil de provincie het belang van groen in de stad bij een breed publiek onder de aandacht brengen. Gedeputeerde Bert Boerman: “Dit sluit goed aan bij onze natuurvisie waarinde betekenis van natuur voor mensen centraal staat. Natuur is meer dan alleen bossen en landschappen, het gaat juist ook over het groen om de hoek. Bijvoorbeeld de tuinen in een wijk of stad, parken of groene speelplaatsen bij scholen. Dat zorgt voor een prettige leefomgeving, waarin onze inwoners kunnen genieten van de natuur dicht bij huis. Meer groen is ook noodzakelijk voor verkoeling van steden in de zomer en het makkelijk laten wegzakken van water in de bodem bij hoosbuien. Daarnaast hebben de bijen en insecten er baat bij. Daarom hebben wij als provincie ook onze handtekening gezet onder de nationale bijenstrategie.” 

Tentoonstelling
De Mien Ruys expositie bestaat uit drie delen: verleden, heden, toekomst. Het leven en werk van Mien Ruys in het verleden is via 20 banieren en objecten in beeld gebracht. Voor het onderdeel ‘heden’ geven ontwerpers en bureaus antwoord op de vraag: Hoe vertaal jij als tuin- en landschapsarchitect/ontwerper de ‘erfenis’ en het gedachtengoed van Mien Ruys in je eigen werk? Voor het onderdeel ‘toekomst’ kruipen studenten tuin- en landschapsinrichting in de huid van Mien Ruys. Zij hebben ontwerpen gemaakt voor het terrein van de Tuinen Mien Ruys in Dedemsvaart. Daar is de tentoonstelling van april tot juli te bezichtigen. De expositie over Mien Ruys wordt mede mogelijk gemaakt door ZABAWAS, het Prins Bernhard Cultuurfonds en De Ruigrok Stichting.

Samen aan de slag
Tijdens de looptijd van de tentoonstelling organiseert de provincie diverse activiteiten om het belang van groen in en om de stad onder de aandacht te brengen bij inwoners en organisaties. Voor tuineigenaren is er op 7 maart een tuininspiratiedag in het provinciehuis waar ontwerpers tips en adviezen geven om zelf aan de slag te gaan. Op 21 maart is er een dag voor professionals over groene monumenten. Ook komt er een tuinenexcursie in de binnenstad van Zwolle. Informatie over de tentoonstelling en andere activiteiten is te vinden op www.overijssel.nl/tuininspiratie.

Foto's 3
Tentoonstelling Mien Ruys in provinciehuis Zwolle geopend
Tentoonstelling Mien Ruys in provinciehuis Zwolle geopend
Artikel delen: