Onzekerheid over zorgcomplex in Westenholte

De Swollwacht fractie las op donderdag 17 januari 2008 een nieuwsitem in De Stentor met als kop: “Veel onduidelijkheid in Westenholte”. De verdere tekst luidt als volgt: Van feestelijkheden rond de eerste paal voor het zorgcomplex en seniorenwoningen in de Noordschil – tussen Stadshagen en Westenholte – is bij lange na geen sprake.  

In plaats daarvan overheersen onduidelijkheid en onzekerheid, bij Westenholtenaren én initiatiefnemer Driezorg. Er wordt zelfs gesteld dat de mogelijkheid bestaat dat het zorgcomplex en de zo gewenste seniorenwoningen aan de neus van Westenholte voorbij gaan. Het verbaasd de Swollwachtfractie dan ook ten zeerste uit dit nieuwsitem te moeten vernemen, dat het zorgcomplex en de seniorenwoningen in de Noordschil mogelijk niet zullen worden gerealiseerd. Het is de Swollwacht fractie bekend dat er hierover aan de wijk Westenholte toch “duidelijke” toezeggingen zijn gedaan.

In de stedenbouwkundige visie van 22 november 2006 wordt reeds aangegeven, dat het functionele programma o.a. is gebaseerd op circa 205 nieuwe woningen, waarvan (tenminste) 80 seniorenwoningen en  circa 1200m2 zorgvoorzieningen; huisartsen, fysiotherapie en een apotheek als onderdeel van het project Driezorg Zwolle. Ook in de actuele informatie over de Noordschil, te vinden op de website www.zwolle.nl staat bij stand van zaken november 2007 te lezen, dat de bouwplannen van Driezorg voor circa 90 seniorenwoningen en medische voorzieningen (zoals een apotheek, huisarts en fysiotherapeut) gestaag vorderen en dat begin 2008 de gemeente en Driezorg een bijeenkomst zullen organiseren, waarin men kennis kan nemen van het ontwerp.

Wijkbewoners en maatschappelijke organisaties maken zich al jaren sterk voor de bouw van ouderenhuisvesting en zorgvoorzieningen in Westenholte.

De alinea in de Stentor: dat de huisarts en de apotheek op de beoogde locatie niet goed bereikbaar zouden zijn, verbaasd onze fractie. In de huidige situatie is dat o.i. wél het geval nu deze nog op hun tijdelijke huisvesting aan de Belvedèrelaan zitten.

Verder zou een aan te leggen geluidswal tussen de Voorster- en Hasselterweg juist op de plek onderbroken moeten worden – om Westenholte zichtbaar te laten – waar Driezorg zou willen bouwen. Dit zou problemen kunnen geven om aan de geluidsnorm te voldoen.

De Swollwachtfractie wenst van het College antwoord c.q verduidelijking te krijgen op de volgende vragen aangaande dit onderwerp.

1.      Wat is de reden, dat er nog steeds géén duidelijkheid is over de komst van een “Driezorg” een zorgcomplex en seniorenwoningen in de Noordschil tussen Stadshagen en Westenholte?

2.      En wat denkt uw college daaraan te doen?

3.      Bent u met ons van mening, dat duidelijke toezeggingen aan de wijk Westenholte dienen te worden nagekomen en de overheersende onduidelijkheid en onzekerheid bij de belanghebbenden moeten worden weggenomen?

4.      Bent u met ons van mening, dat voor de bewoners van Westenholte de tijdelijke huisvesting van huisarts en de apotheek aan de Belvedèrelaan niet goed bereikbaar zijn en daaromtrent beloftes zijn gedaan aan de wijk Westenholte?

5.      Is uw college genegen te kijken naar een andere oplossing voor onderbreking van de geluidswal – om Westenholte zichtbaar te laten – zodat Driezorg daarvan géén hinder behoeft te ondervinden bij haar bouwplannen?

6.      Binnen welk tijdsbestek denkt uw college, dat er alsnog begonnen kan worden met de bouw van het zorgcomplex en de seniorenwoningen in de Noordschil tussen Stadshagen en Westenholte?

7.      Wanneer denkt uw college, de in begin 2008 geplande bijeenkomst te organiseren, waarin kennis kan worden genomen van het ontwerp?

Trudy Kistemaker, raadslid Swollwacht

Artikel delen:
Reactie 1
 1. Wat bijzonder vreemd! Je kon je er toch al voor opgeven? Heeft Swollwacht de betreffende journalist al gevraagd hoe hij aan die info komt???

  Dit is idd algemeen bekend:

  Wijkbewoners en maatschappelijke organisaties maken zich al jaren sterk voor de bouw van ouderenhuisvesting en zorgvoorzieningen in Westenholte.

  Eerst de “strijd” om De Wiekslag verloren nu gaat dit toch niet gebeuren?
  Vraag 3 is zo gek nog niet en in het algemeen natuurlijk altijd met JA te beantwoorden. Zeker door eerlijke en Christelijke politici lijkt me.

  Zat gister even over de verhoudingen in een wijk te denken, na een reactie op John. Maar eens te meer wordt duidelijk dat sommige wijken niets te zeggen hebben en andere(n) weer heel veel. Je komt er toch niet achter hoe dat netwerk in elkaar zit. Heb wel het idee dat wij in Stadshagen met de Wijkstichting goede contacten hebben. Behoudens het bijzonder vieze spelletje over de interne autostroom in de mooie wijk. Maar wijken als W.holte, Frankhuis en Spoolde, tja daar loop je misschien makkelijker overheen :-

  Mijn gedachten op de wijkverhoudingen kwamen omdat het leek of John iets met Spoolde had. Maar het is natuurlijk HARTSTIKKE logisch dat je als gem.raadslid iets met een wijk hebt. Al was het alleen maar omdat je er woont…. De voorkeur valt pas echt op in verkiezingstijd. CDA en VVD hebben veel aanhang in Berkum bijvoorbeeld. Iedere politicus kijkt na afloop van de verkiezingen natuurlijk ook nog of zijn wervingsacties zich vertaald hebben in zetels……Daarna moet je je eventuele beloften nog waarmaken……en aan de rest van Zwolle denken. Ingewikkeld vak.

Reageer