Sloop Centrale Harculo gaat verder

|   Laatste wijziging

Foto: Ellen la Faille

Zwolle – Vrijdag 2 februari is er weer een gedeelte van Centrale Harculo neergehaald. Het betrof schakelgebouw HC60. Hierbij ontstonden in de ochtend de nodige problemen. Een van de spankabels brak en moest vervangen worden. Daarna bleek de stalen constructie van het schakelgebouw toch steviger te zijn dan gedacht. Hierop werd een tweede kraan en extra spankabels ingezet. Toen dit niet mocht baten, werd het neerhalen uitgesteld naar de middag.

Vrijdag 9 februari wordt waarschijnlijk om 11 uur het schakelhuis van HC50 neergehaald. Een groot stuk van wat ooit een heel markant gebouw was en zo’n 60 jaar bepalend voor de skyline van Zwolle zal dan verdwenen zijn.

De centrale was opgebouwd uit een staalskelet dat aan de buitenkant bekleed was met geprefabriceerde rechthoekige betonnen panelen. Bij de sloop worden eerst de panelen verwijderd. Vervolgens wordt er een gedeelte van het staalskelet met snijbranders losgemaakt van de nog staande restanten. Het losstaande gedeelte wordt door een kraan omgetrokken. In een paar seconden tijd komen tonnen staal en beton van de vloeren naar beneden. Dit is steeds een kort, maar spectaculair moment.

Tot in de wijde omtrek is er trilling waar te nemen als er weer een gedeelte instort. Er verdwijnt steeds meer van de centrale. Het gaat hier om één van de grootste industriële sloopwerkzaamheden in Nederland. De sloopvergunning loopt tot het einde van dit jaar. De sloopwerkzaamheden moeten dan afgerond zijn.

Het terrein van de centrale blijft beschikbaar voor de opwekking van energie. Uit de eind 2017 verschenen Zwolse Energiegids blijkt dat samen met de Tolhuislanden aan de noordoostkant van Zwolle en Hoog- Zuthem aan de zuidkant het terrein van de centrale een van de kansrijke gebieden voor windenergie is.

Zwolle streeft ernaar om in 2050 energieneutraal te zijn. Om dit te bereiken wordt niet alleen gekeken naar de mogelijke bouw van windmolens.

Zo zijn er bij de gemeente concrete plannen voor zonneparken bij Herfte en Hessenpoort. Daarnaast loopt er een onderzoek naar de mogelijkheden om een geothermiebron in Zwolle te realiseren. De gemeente Zwolle heeft op 4 januari 2018 hiervoor een opsporingsvergunning gekregen. (Bron: Staatscourant 4 januari 2018) De vergunning geldt voor een gebied dat ligt in de gemeenten Zwolle, Dalfsen en Raalte.

In 2018 start de gemeente met het opstellen van deel 2 van de Zwolse omgevingsvisie. Het is de bedoeling dat de Zwolse Energiegids dan een integrale vertaling krijgt in de omgevingsvisie.

Foto's 4
Sloop Centrale Harculo gaat verder - Foto: Ellen la Faille
Foto: Ellen la Faille
Sloop Centrale Harculo gaat verder - Foto: Ellen la Faille
Foto: Ellen la Faille
Sloop Centrale Harculo gaat verder - Foto: Ellen la Faille
Foto: Ellen la Faille
Sloop Centrale Harculo gaat verder - Foto: Ellen la Faille
Foto: Ellen la Faille

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Sloop Centrale Harculo gaat verder”

  1. Tja, geothermie. Klinkt nu nog goed. Maar je kunt op je klompen aanvoelen dat daar straks ook protesten tegen gaan komen als het straks concreet wordt. Voor de winning van geothermie worden namelijk dezelfde chemicaliën gebruikt als bij fracking. Arme wij. We willen geen gas, kerncentrales, windmolens, zonneparken en als men zich realiseert wat geothermie is dan willen we dat ook niet. De parijsdoelen gaan we never nooit halen. Laten we ons maar vast gaan voorbereiden op een super-‘tsunamie’ van klimaatvluchtelingen en wellicht worden onze kinderen dat zelf ook wel.

  2. Zonnepanelen en zonne parken is geen probleem. Geothermie in principe ook niet, maar bij voorkeur niet in een water win gebied. Nu weet ik niet precies of harculo nog in dat gebied ligt? Er vanuitgaande dat harculo daar niet in ligt, dan is het het overwegen waard. Wees daar als gemeente dan wel helder over de risico’s. Frakking is nog niet het probleem, het gebeurt pas wanneer een put “droog valt”. Er schijnt een risico op aardbevingen te zijn. Ook schijnt er wat aardgas mee te komen als bijvangst. Het is wel erg duur, een mio Euro per 1000 meter en een put gaat ongeveer 30 jaar mee. Stel dat er op 5000 meter iets goeds is, hoeveel huizen kun je daar mee verwarmen? Het project is wel interessant voor de regio, denk ik. Kortom; veel vragen, waar we nog niet het antwoord op weten.

Reacties zijn gesloten.