Voorbeschouwing PSV – PEC Zwolle

Voorbeschouwing PSV – PEC Zwolle

Zwolle – Zaterdag staat voor PEC Zwolle opnieuw een uitwedstrijd op het programma. Ditmaal gaat de ploeg van trainer/coach John van ’t Schip op bezoek bij de trotse lijstaanvoerder van de Eredivisie. Om 19.45 uur wordt er afgetrapt in het Philips stadion tegen PSV.

De koploper, die de voorbije weken Ajax dichterbij zag komen, beleefde vorig weekend eindelijk weer een prima speelronde. Het won niet alleen zelf van FC Twente, maar zag een dag later Ajax ook nog eens punten morsen in Utrecht. Daardoor weet Phillip Cocu dat een zege op PEC Zwolle het gat met de concurrent uit Amsterdam in ieder geval voor één dag vergroot kan worden tot tien punten. Van onderschatting zal ongetwijfeld geen sprake zijn. In de heenwedstrijd eerder dit seizoen in Zwolle had PSV namelijk negentig minuten de handen vol aan PEC Zwolle. Zeker in de tweede helft leek het balletje de voor PEC Zwolle goede kant op te rollen, maar niets bleek minder waar. In de blessuretijd scoorde Nicolai Isimat-Mirin de enige treffer van het duel, waardoor de punten mee naar Eindhoven gingen. ,,Dit is misschien wel het geluk van de kampioen”, sprak aanvoerder Bram van Polen na afloop. ,,Al mogen we het natuurlijk nooit meer zo weggeven”, vervolgde de verdediger.

PEC Zwolle herpakte zich een week later in Friesland, waar het won van sc Heerenveen, de tegenstander van dinsdag. Opvallend is, wanneer we kijken naar de zeges van PSV, dat dit tegen alle Overijsselse tegenstanders drie keer gebeurde in extra tijd. Want na de winnende treffer in Zwolle, werd er ook thuis van FC Twente (4-3) en uit bij Heracles Almelo (1-2) gewonnen in de toegevoegde tijd. Het spel van de koploper is misschien niet altijd even fraai voor het oog, maar zeker effectief. ,,Zij spelen naar hun mogelijkheden”, vond trainer John van ’t Schip vrijdagochtend na de afsluitende en besloten training. En daarmee onderstreept Van ’t Schip zeker een kwaliteit. Cocu kiest voor het resultaat en bouwt bij een minimale voorsprong defensieve zekerheid in het elftal. Ergens lijkt die strategie op die van Guus Hiddink, die in de succesjaren van PSV met spelers als Alex, Mark van Bommel, Johann Vogel en Cocu zelf de voor het publiek misschien saaie maar o zo belangrijke minimale overwinningen boekte. Net als toen is ook de keeper dit seizoen van enorme waarde. Waar Heurelho Gomes wekelijks de baas was in zijn eigen strafschopgebied, zo is Jeroen Zoet dat dit seizoen ook meer en meer. De keeper heeft misschien niet de status van ‘O Goleiro Grande’, maar zeker dit jaar is Zoet belangrijker dan ooit. Niet alleen in Zwolle, maar ook tegen Feyenoord (t), FC Utrecht (u), Excelsior (u) en onlangs tegen Heracles Almelo (u) was het de doelman die vijf jaar geleden nog in het shirt van RKC Waalwijk tegen Zwolle speelde, die zijn ploeg op de been hield.

PEC Zwolle, dat niet op volle oorlogssterkte is en onder andere de geschorste Diederik Boer moet missen, zal proberen om in Eindhoven een positief resultaat mee te nemen. Dat doet het in ieder geval met Queensy Menig in de selectie. Woensdagavond werd bekend dat Menig opnieuw op huurbasis in Zwolle gaat spelen. De vleugelaanvaller, die ook als spits kan fungeren, wordt gehuurd van FC Nantes, dat hem in de eerste seizoenshelft ook al uitleende, toen aan het Engelse Olham Athletic uit de Leauge One.

Wist je dat….
PEC Zwolle de afgelopen vijf edities bij rust altijd op gelijke hoogte (4x) of voorsprong (1x) stond? Driemaal stelde PSV na rust orde op zaken. Vorig seizoen scoorde het in tien minuten zelfs vier keer. In het seizoen 2013-2014 hield PEC Zwolle een punt over aan het treffen. Fred Benson bezorgde het team van Ron Jans dat punt. Een jaar eerder wist Art Langeler met 1-3 te winnen van het PSV van Dick Advocaat. Ook toen was Benson tweemaal trefzeker.

De vijf meest recente ontmoetingen in Eindhoven

Eredivisie, seizoen 2016-2017
PSV – PEC Zwolle: 4-1 (0-1). (29′ Van de Pavert 0-1, 78′ Moreno 1-1, 79′ Arias 2-1, 85′ Lammers 3-1, 88′ Ramselaar 4-1)

Eredivisie, seizoen 2015-2016
PSV – PEC Zwolle: 3-2 (2-2). (7′ Pereiro 1-0, 14′ Pereiro 2-0, 40′ Van Polen pen. 2-1, 43′ Veldwijk 2-2, 75′ De Jong 3-2)

Eredivisie, seizoen 2014-2015
PSV – PEC Zwolle: 3-1 (1-1). (12′ Wijnaldum 1-0, 34′ Van der Werff 1-1, 50′ Brenet 2-1, 90+5′ De Jong 3-1)

Eredivisie, seizoen 2013-2014
PSV – PEC Zwolle: 1-1 (1-1). (3′ Bruma 1-0, 14′ Benson 1-1)

Eredivisie, seizoen 2012-2013
PSV – PEC Zwolle: 1-3 (1-1). (25′ Benson 0-1, 42′ Matavz 1-1, 54′ Benson 1-2, 63′ Pluim 1-3)
Bron: www.peczwolle.nl

Artikel delen:
Reacties 22
  1. Ze speelden goed tot die tegenstoot van PSV, belangrijke oorzaak : de bv Mokhtar , is alleen maar bezig om die bal voor z’n rechterbeen te toveren … Niet een keer , niet twee keer, maar constant. (Ook tegen Vitesse, luidde hij de nederlaag in) Heer Mokhtar: voetbal is een TEAM-sport!


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.