SP wil toename zwerfjongeren bestrijden met extra sociale woningbouw

SP wil toename zwerfjongeren bestrijden met extra sociale woningbouw

Zwolle – Opnieuw blijkt dat het aantal zwerfjongeren in Zwolle is toegenomen. Belangrijke oorzaak hiervan is het grote tekort aan sociale huurwoningen, waardoor de doorstroom vanuit maatschappelijke organisaties als Limor, De Herberg en instanties voor beschermd wonen compleet vastloopt. De SP heeft dit probleem de afgelopen jaren regelmatig aan de kaak gesteld, maar er is ondanks toezeggingen van het huidige college vorig jaar weinig gebeurd om dit probleem aan te pakken.

SP-fractievoorzitter Brammert Geerling: “Niemand hoort op straat te moeten slapen. Toch neemt het aantal zwerfjongeren al jaren toe. De belangrijkste reden hiervoor is het grote tekort aan sociale huurwoningen. De woningnood zorgt ervoor dat de doorstroom vanuit allerlei maatschappelijke instellingen vastloopt, met lange wachttijden als gevolg. Dit speelt al jaren, maar er wordt veel te weinig aan gedaan door de gemeente.

De gemeente verwijst steeds naar de versnellingsactie en de semipermanente woningbouw op de Oosterenk, maar dat is niet genoeg om het probleem op te lossen. De woningen op de Oosterenk hadden een half jaar geleden al bewoond moeten zijn, maar zijn nog steeds niet klaar. Van de 100 semipermanente woningen die in 2017 gebouwd zouden worden zijn er welgeteld 0 gerealiseerd.

De huidige coalitie weigert keer op keer maatregelen te nemen om extra sociale huurwoningen te bouwen en nu worden de gevolgen daarvan opnieuw pijnlijk duidelijk. Het roer moet nu echt radicaal om. Daarom vragen wij het college op korte termijn te zorgen voor extra opvangplekken, om te zorgen dat niemand in Zwolle op straat hoeft te slapen. Ook moeten er op korte termijn extra woningen worden bijgebouwd om de nood te lichten, zowel semipermanent als regulier.”

Artikel delen:
Reacties 7
 1. de sp kan makkelijk hoog van de toren blazen, maar ze doen zelf ook maar weinig er aan. Ze dienen zelf ook geen plannen in, benaderen geen ontwikkelaars, gaan niet om tafel met woningbouw organisaties. Dan nog niet eens te spreken over de term sociale huurwoning. Sociale huurwoningen zijn huurwoningen met een maximale huurprijs van 710,68 euro per maand (2018) en zijn bedoeld voor mensen met een laag of middeninkomen.
  Echter als je afhankelijk bent van een uitkering en je niet meer dan 14000 per jaar hebt, mag je maar tot 600 incl. service kosten. In die zelfde categorie vallen de minimum loon verdieners met 8000 per jaar meer. Waar zijn de woningen van onder de 500 euro? Zelfs de semi permanente woningen zijn duurder en nog eens slecht geïsoleerd, geluidsgevoelig, erg klein en ver van voorzieningen als een supermarkt. Wanneer word er eens daadwerkelijk opgetreden tegen huishoudens met meer dan 4 fulltime verdienende volwassen die gezamenlijk in een goedkoop huisje zitten, terwijl er mensen zijn die noodgedwongen op straat moeten leven omdat ze nergens meer terecht kunnen.


  ⚠️ Meld

 2. Naast een woning lijkt het me ook handig als de SP meer banen gaat stimuleren, op die manier kunnen mensen echt zelfstandig worden.


  ⚠️ Meld

 3. Fijn SP dat jullie aandacht vragen voor de problematiek van dakloze jongeren. Het is pijnlijk voor jongeren hoe het kan gaan in hun leven dat ze niets meer hebben. Gelukkig dat de gemeente ruimte biedt dat ze kunnen overnachten bij vrienden en een postadres kunnen krijgen bij de Herberg, waardoor ze wel in beeld komen. Gelukkig heeft Limor dit jaar ook een extra appartement gekregen waardoor ze een aantal jongeren extra kunnen opvangen. Eerlijk gezegd denk ik dat het voor een aantal jongeren geldt dat, een nieuwe woning, direct de oplossing is. Tegelijk zie je ook dat maatschappelijke ontwikkelingen ook meespelen, zoals de GGZ die steeds meer ambulant werkt en jongeren die na hun 18e in de jeugdzorg op straat komen.

  Overigens wil ik nog wel even een opmerking maken. Als je wilt hebben dat er snellere doorstroom is, dat is prachtig. Besef wel dat die jongeren wel allemaal instromen bij de Herberg en Limor. Dus mijn vraag, wat kunnen we doen aan de voorkant? Zodat er simpelweg minder instroom is.

  Want eerlijk is eerlijk, ik denk dat het aantal dakloze jongeren niet persé zal gaan afnemen gezien alle ontwikkelingen. Helaas.

  Goed om hier aandacht voor te vragen en hoop ook echt dat het wat mag opleveren. Probeer niet in de ’tegen’ te zitten, maar samen te werken aan de oplossing.

  Overigens sta ik open om met jullie in gesprek te gaan.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.