Cultuuronderzoek gemeente Zwolle

De gemeente Zwolle voert deze maand een cultuuronderzoek uit. De gemeente verzamelt bij het Zwols Burgerpanel informatie over wat Zwollenaren vinden van de culturele voorzieningen in de binnenstad (binnen de grachten).

De vragen gaan bijvoorbeeld over uw bekendheid met culturele voorzieningen, het bezoek aan en de waardering van culturele voorzieningen als bijvoorbeeld bioscopen, theaters, stadswandelingen en galeriën. Met de resultaten van dit onderzoek wil de gemeente Zwolle zicht krijgen op welke manier we de cultuurvoorzieningen in de stad verder kunnen versterken.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. In de voorjaarsvakantie komen mijn vriendin en ik met onze puberdochters een midweekje naar Zwolle. De bedoeling is Shoppen (voor de meiden) en cultuur snuiven (de oudjes).
  Wij zijn dus wel reuze benieuwd naar reacties op deze oproep! Wat is er nu precies leuk aan Zwolle, wat is er te doen voor mensen die de stad niet kennen, wat mogen we niet missen, wat moeten we zien en beleven? Zijn er van die leuke winkeltjes buiten de hoofd winkelstraten zodat de kids eens iets anders zien dan de plaatselijke H&M?
  Natuurlijk kunnen we ook de VVV wel even bellen, maar we lezen het graag van echte Zwollenaren die er midden in wonen.
  Groetjes, Ka en Kaat. ;D

 2. @Ka(at): FC Zwolle is een cultureel hoogstandje, net als het beeld van Herman Brood voor Hedon. Het impossante theater De Spiegel moet je eigenlijk van binnen bekijken als je tijd hebt; optredens te kust en te keur. Weet niet wanneer jullie voorjaarsvakantie hebben maar als dat volgende week vrijdag begint, heb je dikke kans dat je midden in HET GROOTSTE CARNAVAL BOVEN NIJMEGEN terecht komt. Kun je gerust in je gewone plunje doorheen baggeren en een schuimertje buiten drinken. Doe ik ook altijd. Verder hebben we het Ecodrama, wel leuk en anders maar niet dé trekpleister die verwacht was. De Peperbus (ouwe toren) beklimmen is een uitzonderlijk gevoel en let eens op de architektuur veel panden binnen de “grachtenSTER”. Ze dateren (ongeveer) uit de gouden eeuw.
  We hebben 2 aan te bevelen grote musea De Fundatie en het Prov.Overijssels. Onze binnenstad kent vele pleinen, die niet alleen gezellig overkomen maar het ook zijn. Over winkels weet ik nixxx want dat vind ik voor vrouwen (net als hyven) 😉 Verder hebben we wat cultuur betreft uitstekende HORECA-voorzieningen. Het barst van de zeer gevarieerde restaurants en kroegjes. Als je je wilt laten overweldigen door de huidige techniek, kun je een tijd rondlopen bij Media Markt in het Maagjesbolwerk. Ook van een uitzonderlijke architektuur! Tot slot zou ik een bezoekje aan de cultuurwijk bij uitstek Stadshagen aanbevelen 😉

  Maar uh…..waar komen jullie eigenlijk vandaan?

 3. @ Ka(at),
  Ik sluit mij bij Dick aan. Daarnaast is ook Assendorp (loopafstand van het centrum), een mooie wijk om te bezoeken. Dit is een wijk waar kunst en cultuur hoogtij viert. Het is een oude wijk die gebouwd is voor NS personeel aan het eind van de 19e eeuw. Er is veel avriatie aan (kleinere) karakteristieke pandjes en de sfeer is erg tolerant en gemoedelijk. Er zijn ook schepen in de gracht die voor culturele evenementen/horeca gebruikt worden; pannekoekenschip, Borrelsboot en de verhalenboot. Aan de gracht (in het ter Pelkwijkpark) staat het oorlogsmonument. Erg mooi is het stadsaanzicht vanaf de van Roijensingel. Leuk maar luguber om te weten, op het grote kerkplein werden vroeger de executies gepleegd met o.a. het sabel wat nog in het gemeentehuis hangt. Om daar te komen werden ze vanaf het grote kerkplein door de ‘korte ademhalingssteeg’ (hier verwijst de naam ook naar) geëscorteerd naar het schavot op de grote markt. Ook hebben we de wijk de Wipstrik (dit betekend galg) omdat hier vroeger de misdadigers verhangen werden.

  Winkels vind je ook in de Sassenstraat, melkmarkt, op ‘het Eiland’ de V&D passage. Er zijn nog wel meer straten, maar deze sluiten eigenlijk allemaal wel op elkaar aan. Het centrum is redelijk te overzien en niet heel bijzonder groot.

  veel plezier!

 4. Oh ja, ben het helemaal eens met de aanvulling. Je kunt trouwens ook nog Bekende Nederlanders spotten in de mooie statige wijk De Veerallee. 2 voor zover ik weet en ze wonen bij elkaar in huis…..maar vette kans dat ze niet thuis zijn 😉 Van mij ook veel plezier!

 5. Ik heb inderdaad vandaag de enquete binnengekregen via de email. Het is een zeer basale enquete over hoe bekend je bent met de culturele voorzieningen en hoe vaak je ze hebt bezocht in 2007.
  @Karen: wat erg leuk is om de binnenstad op een andere manier te bekijken, is de stadswandeling via een boekje die bij de VVV verkrijgbaar is. Dit boekje kostte in 2006 ??2,50 en had verschillende vragen. Deze zijn misschien nog leuk om in een “competitie-verband” aan te bieden aan de kinderen (met een leuk te winnen prijsje). De wandeling gaat via leuke kleine straatjes en hofjes e.d. De wandeling heb ik zelf in 2006 gedaan en wat opgeleukt door er een foto-puzzelspeurtocht van te maken voor een groepje mensen.
  In Assendorp heb je een leuk snuisterijen winkeltje. Daarnaast is in het zelfde winkeltje het Sinterklaasmuseum te vinden. Via google kom je zo op de site.
  Veel plezier!

 6. Kreeg gister 3 vragenlijsten “Wat wil je eigenlijk” van de gemeente binnen :- Maar zoals Ka(at) als schreef: De mening van de burgers (hoe klein ook) is belangrijk.

 7. Super bedankt voor jullie reacties! Hier kunnen we echt iets mee.
  We komen trouwens uit Groesbeek en Leuth, dus vlakbij Nijmegen en vieren daar carnaval ;D ;D ;D Na de carnaval (donderdag 7 feb) komen we dan een paar dagen naar Zwolle. Tijdens carnaval krijgen we de dochters niet mee ben ik bang!
  Als we terug zijn zullen we onze reacties hier posten. We zijn heel benieuwd naar al die gezellige en mooie plekjes die jullie beschrijven. De Gemeente Zwolle zal er ook iets van opsteken.

  Groetjes, Ka en Kaat.

Reageer