De Sassenpoort - Foto: Hans van Eijsden
De Sassenpoort
Foto: Hans van Eijsden

Sassenpoort vermorzelt bezoekersrecord

Zwolle – De Sassenpoort in Zwolle heeft in 2017 een totaal van 6772 bezoekers getrokken, waarmee het bezoekersrecord van een jaar eerder met liefst 45 procent werd overtroffen.

“We zitten qua groei al enkele jaren in de dubbele cijfers, maar vorig jaar is het wel heel hard gegaan,” zegt voorzitter Bert Helbers van de ‘Poortwachters’, de vrijwilligers die de bezoekers rondleiden. “Dat heeft alles te maken met de professionalisering die we hebben doorgevoerd in de presentatie van de poort. En doordat we wat betreft het aantal vrijwilligers wat ruimer in onze jas zitten hebben we de openingsuren ook kunnen verruimen.”
De presentatie van de poort kreeg het afgelopen jaar op een aantal terreinen een opkikker. Zo werd in de ‘mezenkouw’, het verdedigingswerk loodrecht boven de ingang van de poort, één van de drie vloerluiken vervangen door een dikke glasplaat. Daardoor hebben de bezoekers nu hetzelfde zicht naar beneden als de Zwolse verdedigers van de poort zes eeuwen geleden hadden wanneer ze hun belegeraars onthaalden op kokende olie en andere ‘traktaties’. Verder krijgen de bezoekers nu een gestempelde toegangskaart met een fraaie foto van de poort en informatie over het gebouw.

Binnenkort is er voor de buitenlandse bezoekers, waarvan er steeds meer komen, niet alleen informatie in het Engels maar ook in het Duits beschikbaar en kan er in de poort worden gepind.
De in 1409 voltooide Sassenpoort in Hanzestad Zwolle is de best bewaarde Nederlandse stadspoort. Niet voor niets staat het gebouw in de top-100 van Nederlandse Rijksmonumenten en schittert de poort in miniatuurvorm in Madurodam! Voor de stad Zwolle is de Sassenpoort beeldbepalend. Op tal van uitingen van de stad verschijnt de poort prominent in beeld. Kijk voor meer informatie ook op http://www.sassenpoortzwolle.nl/.

De Sassenpoort is het hele jaar door vanaf 11.00 uur te bekijken op woensdag en zaterdag. Op andere dagen kan de poort worden gereserveerd voor het houden van bijeenkomsten, cursussen etc. Bovendien is de Sassenpoort een officiële en bijzonder fotogenieke trouwlocatie.

Artikel delen: