Studenten Journalistiek factchecken gemeenteraadsverkiezingen Zwolle

Zwolle – Aankomende gemeenteraadsverkiezingen factchecken negentien studenten van de School voor Journalistiek in Utrecht uitspraken van kandidaat-gemeenteraadsleden. Onder leiding van twee docenten bouwen zij een database op met feiten en cijfers over maatschappelijke kwesties.

De gemeente heeft een grote invloed op het dagelijkse leven van de Zwollenaar. Daarom is het controleren van potentiële gemeenteraadsleden belangrijker dan ooit. Politici gaan soms op in de verkiezingsstrijd, waardoor uitspraken niet altijd berusten op feiten. De studenten zien erop toe dat het publiek weet wat waar, onwaar en niet te controleren is.

Met het oog op recent nepnieuws over onder andere bitcoins, Noord-Korea en geweld door vluchtelingen vinden de studenten het deze verkiezingen extra belangrijk hun vaardigheden in te zetten voor een eerlijke verkiezingsstrijd. De studenten houden zich niet alleen bezig met de Zwolse politiek. Zij zullen ook uitspraken van politici in de gemeenten Utrecht, Rotterdam en Den Bosch nakijken.

Hun bevindingen zijn terug te lezen op www.schoolvoorjournalistiek.com/wtfact.

Naast een website is WTFact ook actief op Facebook en Instagram. De eerste factcheck komt maandag 19 februari online.

 

 

Artikel delen: