Moderne sportvoorziening wordt energieneutraal en toekomstbestendig

Moderne sportvoorziening wordt energieneutraal en toekomstbestendig

Zwolle – Toekomstbestendig in alle opzichten, dat moeten de nieuwe WRZV hallen worden: energieneutraal, aansprekend in de omgeving en multifunctioneel. Burgemeester en wethouders  hebben het vervolgonderzoek naar het nieuwe sportcomplex afgerond en stellen de gemeenteraad voor om te investeren in een eigentijdse sportvoorziening, die in de toekomst mee kan groeien met de binnensportbehoefte in de stad. De nieuwe hal wordt na een positief besluit van de gemeenteraad gebouwd op het voormalige Beers Stork terrein aan de Grote Voort.

De WRZV hallen worden door veel sportorganisaties, verenigingen en scholen in Zwolle gebruikt en hebben een belangrijke rol in de Zwolse samenleving. Het complex is gedateerd. Daarom onderzocht de gemeente vorig jaar drie toekomstscenario’s: renovatie van het bestaande complex, sloop en nieuwbouw op de huidige locatie en nieuwbouw op een andere locatie in de stad. De conclusie was toen dat nieuwbouw de beste oplossing biedt voor alle gebruikers én voldoende parkeerruimte voor auto’s en fietsers. Dat is op de huidige plek niet mogelijk.

De gemeenteraad besloot daarom in oktober de mogelijkheden voor de nieuwbouw voor de WRZV hallen verder te onderzoeken. Burgemeester en wethouders hebben daarvoor nu een voorstel uitgewerkt.

Wethouder René de Heer: “De WRZV hallen worden door heel veel Zwollenaren gebruikt. Het is een stedelijke voorziening voor de komende veertig jaar, dus als je nu iets neerzet dan moet dat toekomstbestendig zijn. We bouwen bovendien op een prominente plek op Voorsterpoort. Daar willen we niet alleen een hele goede multifunctionele sporthal ontwikkelen, maar ook een aansprekend en energieneutraal gebouw. Daarom kiezen we voor een hoge beeldkwaliteit, die past bij onze ambities voor Voorsterpoort en die de standaard vormt voor de verdere ontwikkeling van dit gebied. Met een energieneutraal gebouw geven we invulling aan de ambitie van de gemeenteraad voor duurzame nieuwbouw.”

Het complex krijgt twee hallen, die in een L tegen elkaar liggen. Daarmee ontstaat er ruimte voor veel verschillende typen sport en verbeteren de exploitatiekansen. Rondom het complex zijn er voldoende parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen; ook voor voetgangers worden de hallen goed bereikbaar.

De totale investering voor de ontwikkeling van de hallen ligt rond de 15 miljoen euro.

Artikel delen:
Reactie 1
 1. De nieuwbouw van de WRZV-hallen in Zwolle valt vele miljoenen duurder uit. De nieuwe sporthal op de Beerslocatie aan de Grote Voort kost 15 miljoen euro in plaats van 9 miljoen.

  (in het artikel staat al wel die 15 miljoen genoemd, toch)

  Voor een deel van de verhoging trekt sportwethouder René de Heer het boetekleed aan. Hij heeft in het raadsvoorstel afgelopen najaar verzuimd een post voor onvoorziene kosten op te nemen. ,,Een fout, heel vervelend. Echt heel vervelend.” De meerkosten komen verder voort uit de keuze om energieneutraal te gaan bouwen, de nieuwe hal een open uitstraling te geven en de stijging van bouwkosten. De misser rond het weglaten van onvoorziene kosten, zorgt nu op papier voor acht ton financiële schade. ,,Heel erg stom”, reageert Gerdien Rots, fractievoorzitter van grootste partij ChristenUnie. ,,Wij moeten ervan op aan kunnen dat de gegevens die wij krijgen compleet zijn. Ik wil weten hoe dit heeft kunnen gebeuren.” Het totaalbedrag van 15 miljoen euro noemt ze heel erg veel geld, maar tegelijkertijd juicht haar partij nieuwbouw toe. ,,We moeten even goed kijken wat hier gebeurd is en of alle extra kosten nodig zijn.” Oppositieleider Brammert Geerling (SP) bestempelt het verschil als ‘heel groot’. ,,We gaan kritisch naar de begroting kijken.”

  Vervolgonderzoek
  De Zwolse gemeenteraad besloot in het najaar tot een vervolgonderzoek naar nieuwbouw van de WRZV-hallen. Destijds dachten de lokale politici nog dat er zo’n 9 miljoen euro nodig zou zijn voor de verhuizing naar de Grote Voort, naast het Kamperlijntje. De wethouder verdedigt zijn voorstel 19 februari in de raadszaal.

  Opknappen van de huidige, verouderende WRZV-hallen aan de Buitengasthuisstraat vindt hij nog steeds geen goede optie. Dit kost volgens De Heer tussen de 8 en 11 miljoen euro.

  In de WRZV-hallen sporten zo’n 24 verenigingen.
  Bron: De Stentor


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.