Theodorakapel wordt plek voor zingeving, cultuur en maatschappij

Zwolle – Wie mee wil denken over de toekomst van de Theodorakapel in de Zwolse wijk Kamperpoort, is welkom op 20 februari. Belangstellenden horen dan hoe het ervoor staat met de renovatie van de kapel en kunnen ideeën opperen voor het toekomstige gebruik van de kapel.

De Theodorakapel was onderdeel van een klooster. Het klooster maakt nu plaats voor 5 woningen en 17 appartementen van deltaWonen. De kapel, waarin tot eind 2016 nog katholieke kerkdiensten werden gehouden, blijft staan. De Theodorakapel – en eerder ook het klooster – is eigendom van woonzorgconcern IJsselheem. De kapel biedt plaats aan 100 man en wordt vanaf eind 2018 opnieuw gebruikt voor kerkelijke doelen, maar ook voor andere activiteiten. ‘Denk bijvoorbeeld aan evenementen of bijeenkomsten op het gebied van zingeving, cultuur of maatschappij. Zoals exposities, muziek en theater. Noem maar op’, zegt Marian Kleiweg, die vanuit IJsselheem als projectleider bij de renovatie is betrokken.

‘Toen de plannen voor het slopen van het klooster bekend werden, bleken veel Zwollenaren zo’n binding met de kapel te hebben, dat ‘de Vrienden van de Theodorakapel’ zich hard heeft gemaakt voor behoud van de kapel’, vertelt Kleiweg. Waar de kapel voorheen onderdeel was van het klooster, moet het nu een zelfstandig gebouw worden. ‘Daarom wordt het gebouw gerenoveerd en krijgt het onder andere eigen toiletten, water en verwarming. IJsselheem betaalt de renovatie. Ook is er subsidie van de gemeente Zwolle’, vertelt Kleiweg.

Voor de inrichting en aankleding kan de kapel rekenen op ‘de Vrienden van de Theodorakapel’. Bovendien is hulp van het Zwolse fonds De Gasthuizen ingeschakeld. ‘Er is geld ontvangen om vloerbedekking, stoelen en een goede opgang voor bezoekers te maken. Fantastisch, want de juiste inrichting is een voorwaarde voor prettig gebruik van de kapel. We zijn straks helemaal klaar voor de toekomst.’
Wie over die toekomst mee wil praten, is welkom op 20 februari. Neem daarvoor contact op met Marian Kleiweg via m.kleiweg@ijsselheem.nl of 06 55 73 45 32.

De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Kijk voor meer informatie op www.degasthuizen.nl.

Artikel delen: