Nieuwbouw Breecamp Zwolle aardgasloos

Nieuwbouw Breecamp Zwolle aardgasloos

Zwolle – De binnenkort te bouwen woningen in het noordelijk gedeelte van de buurt Breecamp (Stadshagen) krijgen geen aansluiting op het aardgasnetwerk. Dat betekent dat deze buurt aardgasloos wordt. Dat staat in het voorstel van het college aan de gemeenteraad voor het bestemmingsplan voor dit te ontwikkelen woongebied.

De aanwijzing van dit gebied tot aardgasloos past in de duurzaamheidsambities van de gemeente Zwolle. Doel voor Zwolle is in 2050 energieneutraal te zijn. Voor nieuw te ontwikkelen gebieden is de ambitie deze zo energieneutraalmogelijk en aardgasloos te realiseren.

Gaswet
Het besluit van het college tot aanwijzing van deze aardgasloze buurt loopt vooruit op de te verwachten wijziging van de Gaswet. De aansluitplicht van de netbeheerder voor aardgas vervalt hiermee.

Alternatief
Als volwaardig alternatief voor het fossiele aardgas kunnen de woningen all electric worden toegerust op basis van een individuele warmtepomp. Dit is een bewezen techniek die reeds op grote schaal wordt toegepast. De totale investering (aanschaf en gebruikskosten) is volgens berekening voor de bewoner minimaal gelijk en in veel gevallen zelfs lager dan voor verwarming met aardgas.

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Warmtepompen zijn heel duur, maken lawaai in de buurt, en verbruiken enorm veel elektriciteit. Nog heel vaak door handel in certificaten groen gemaakte grijze elektriciteit, opgewekt met o.a. gas. Warmtepompen zijn geen oplossing. Begin eerst met een zeer goed geïsoleerd huis.


  ⚠️ Meld

 2. Geef mij maar karakteristieke windmolens net zoals bij het Mac4 stadion. Goed voor de toeristen en niemand heeft last van aardbevingen.


  ⚠️ Meld

 3. Waarom lezen we toch nooit iets over de vele mislukte warmteprojecten in b.v. Noorwegen en Duitsland?
  Je zult toch >E 20.000,- per huis extra geïnvesteerd hebben en later te horen krijgen, dat het toch niet werkt zoals is voorgespiegeld.
  Dat wordt weer koken en verwarmen op flessengas. Lang leve de vooruitgang.


  ⚠️ Meld

 4. @Estavana Bruins
  “Omdat die niet bestaan. De fossiel lobby is machtig. Hennie Kamp is ook zo n fossiel en liegende en bedriegende VVD er.”

  Met zo’n intelligent antwoord schaar je je onder de vrienden van H. Kamp.


  ⚠️ Meld

 5. @Johann
  “Omdat die niet bestaan. De fossiel lobby is machtig. Hennie Kamp is ook zo n fossiel en liegende en bedriegende VVD er.”

  Met zo’n dom antwoord schaar je je onder de vrienden van H. Kamp.


  ⚠️ Meld

 6. Hoe weet jij er dan van als je er nooit iets over gelezen hebt?
  Natuurlijk mislukken er projecten. De technieken zijn allemaal redelijk nieuw. Die mislukkingen zijn nodig om van te leren. En zo wordt het allemaal steeds beter.
  Bedenk bijvoorbeeld dat nog niet zolang geleden Henk Kamp riep dat windmolens alleen maar op subsidie draaien. Nu staan de beleggingsmaatschappijen in de rij voor projecten met windmolens zonder subsidie,
  Bovendien iemand die nu nog aardgas wil blijven gebruiken heeft schijt aan de Groningers.


  ⚠️ Meld

 7. Windmolens draaien op subsidie, zegt men. Gek dat niemand het ooit heeft over de subsidie op grijze stroom, die vele malen hoger is. Om over kernenergie maar te zwijgen.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.