Politie Zwolle blijft na proef gebruik maken van stroomstootwapen

Zwolle – Afgelopen jaar werd in Zwolle een pilot gedraaid met een dubbelshots stroomstootwapen Taser X2. Nu deze pilot op 1 februari is afgelopen, wordt er een eindevaluatie opgesteld die naar verwachting voor de zomer klaar is. Het rapport zal met een advies worden aangeboden aan de minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus. Hij kan vervolgens samen met de Tweede Kamer besluiten of het stroomstootwapen wordt toegevoegd aan de politie-uitrusting.

Uit de eerste gegevens is naar voren gekomen dat het stroomstootwapen 302 keer is ingezet. Hiervan was het 183 keer genoeg om te dreigen met het wapen om een verdachte onder controle te krijgen. 300 Agenten in Zwolle, Amersfoort, Rotterdam en Noord-Nederland die voor de pilot zijn opgeleid, mogen het stroomstootwapen in ieder geval blijven gebruiken tot de zomer. Op dit moment wordt nog een gat ervaren tussenwapenstok en pepperspay aan de ene kant en het gebruik van een vuurwapen aan de andere kant.

Tijdens de proefperiode is de werking en het gevolg van het stroomstootwapen kritisch bestudeerd. Het stroomstootwapen werd in de proefperiode 65 keer gebruikt, waarvan 54 keer in de zogenoemde stunmodus. In deze stunmodus schieten niet de draden met de pijltjes uit het apparaat, maar wordt het stroomstootwapen direct op de huid van de verdachte gezet. Hierdoor krijgt de verdachte een pijnprikkel, waardoor hij gemakkelijker en met minder gevaar voor zichzelf en de agent onder controle an worden gebracht.

In Zwolle werd het stroomstootwapen in de periode van 1 februari 2017 tot 1 februari 2018 51 keer ingezet. Er werd 11 keer daadwerkelijk geschoten, waarvan 5 keer gebruik gemaakt werd van de stunmodus. In de overige 35 gevallen bleef het bij dreigen.

Degenen bij wie het het wapen werd ingezet, kregen kort hierna een medisch onderzoek. Hieruit kwam naar voren dat letsel was beperkt tot twee kleine penetratiewondjes, veroorzaakt door de pijltjes van de taser. Een verdachte liep meer letsel op. Hij kwam ten val doordat hij door de impact van het stroomstootwapen de controle over zijn spieren verloor.

Toch zijn de betrokken agenten positief over het gebruik van het stroomstootwapen. Zij geven aan dat wanneer zij het wapen niet zouden hebben, er een andere vorm van geweld met grotere kans op (ernstig) letsel zou worden gebruikt. Hierbij kan worden gedacht aan het inzetten van een politiehond, fors fysiek geweld of een vuurwapen.

Wanneer er definitief gebruik gemaakt gaat worden van het stroomstootwapen, zal er extra aandacht gaan naar de opleiding voor het gebruik van het wapen. Dit kwam als aandachtsperiode naar voren tijdens een eerdere evaluatie. De gehanteerde periode die gebruikt werd voor de opgeleide agenten was volgens onderzoekers te kort om alle veiligheidswaarschuwingen van de fabrikant te behandelen, casuïstiek te bespreken en bewuste scenario’s te oefenen.

Video 1
Video: Politie begint proef met stroomstootwapen door Politie Nederland

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

10 gedachten over “Politie Zwolle blijft na proef gebruik maken van stroomstootwapen”

  1. In de Verenigde Staten zijn er in 8 jaar tijd meer dan 300 doden gevallen door het gebruik van tasers door de politie, aldus de grootste vereniging van medici in Amerika. Doktoren dringen aan op extra onderzoek naar de gevolgen van tasers. Er blijven altijd mensen met een zwak hart of met te veel drugs of alcohol op die de 50.000 volt aan elektriciteit door hun lichaam niet aan kunnen

  2. Als je niks doet is er ook niks aan de hand.Zelfde als met die nekklem al je niks doet gebeurt er ook niks.
    Gewoon doorgaan wie niet horen wil die moet maar voelen.

  3. Het voordeel van dat wapen vind ik dat er geen letsel plaatsvindt wat zorgkosten veroorzaakt.

    Stel de politie schiet iemand door de benen, bij gebrek aan een stroomstootwapen. Dan gaat zo iemand naar de eerste hulp natuurlijk, en terecht. Kost ons allen geld.

    Beter ff taseren lijkt me, is bijna gratis.. En effectief zo te lezen.

  4. De inzet van stroomstootwapens om psychiatrische patiënten rustig te krijgen, grenst aan mishandeling en is in strijd met de mensenrechten. Dat zeggen Amnesty International en patiënten- en familieorganisaties in de GGZ. Aanleiding is een incident in de instelling Bavo Europoort in Capelle aan de IJssel in juli, waarbij een psychiatrisch patiënt in de separeercel is getaserd.

  5. Natuurlijk eens met Realist! Is regelrecht mishandeling. Vandaag ook in ’t nieuws dat Amnesty nog veel meer bedenkingen heeft.Maarja, ik houd niet van een berichtje, en van -toen zweeg het stil- ‘Politie Zwolle blijft na proef gebruik maken van stroomstootwapen’

    Anderzijds, uitgebreide proeven met vuuurwapens hebben ook uitgewezen dat er nadelen aan verbonden zijn.

    En tsja, je gaat de politie als zorginstelling niet bellen natuurlijk voor een kogel, ff taseren kon wel blijkbaar.

    Misschien beter dat de Politie zelf nog ff goed nadenkt over wat ze nodig hebben, en hoe ze waarborgen dat ’t niet uit onverwachts uit de hand loopt met nieuwe middelen.

    Da’s teveel gevraag, weet ik ook.
    Ondertussen ………………………..

Reacties zijn gesloten.