Lotte van Beek speelt geen rol op 500 meter

Lotte van Beek speelt geen rol op 500 meter

Zwolle – De Zwolse schaatser Lotte van Beek bleek in goede doen te zijn op haar 500 meter, ook al deed ze niet mee voor de medailles. Met een tijd van 39,18 reed zij naar een 23e plaats in het Olympisch klassement.

Van Beek kwam in derde rit in actie tegen de Roemeense Alexandra Ianculescu. De start van Van Beek ging in 11,18 en lag daarmee zeshonderdste voor op haar tegenstander. Toch kon ze tijdens de volle ronde niet stunten. Met 39,18 mag Lotte van Beek tevreden zijn. Het is haar snelste 500 meter van dit seizoen. Met deze tijd kwam ze echter niet in de buurt van haar persoonlijk record van 38,25, gereden in Salt Lake City.

Lotte van Beek verving schaatser Marrit Leenstra, die op zaterdag te kennen had gegeven dat zij zich optimaal wilde voorbereiden op de ploegenachtervolging van maandag. De keuze voor Van Beek was bijzonder, omdat zij geen sprinter is. Tijdens de NK afstanden afgelopen oktober kwam zij niet verder dan een zestiende plaats.

Vooraf waren de Nederlandse schaatsers favoriet op de 500 meter, maar mogelijk kon schaatser Jorien ter Mors nog iets betekenen op deze afstand. Ter Mors, die in de vierde rit in actie kwam, kwam met haar 37,53 niet verder dan een zesde plek.

Iedereen keek met hooggespannen verwachtingen naar de Japanse Nao Kodaira en de Zuid-Koreaanse wereldrecordhoudster Sang-hwa Lee. De 500 meter is de enige afstand waar Nederland tot op heden nog geen Olympische gouden medaille heeft behaald. Alleen schaatser Margot Boer haalde in 2014 in Sotsji een zilveren plak. Dit was oorspronkelijk brons, maar doordat Olga Fatkoelina door dopinggebruik werd gediskwalificeerd, werd Boer alsnog tweede.

Artikel delen: