Trombosedienst biedt cursus ‘zelf leren meten’

Patiënten met trombose moeten regelmatig ter controle naar prikposten van de trombosedienst om bloed te prikken en hun bloedstollingswaarde te laten meten. Dit is van belang voor het medicijngebruik. Voor veel patiënten een vertrouwde en prettige werkwijze. Maar voor patiënten die liever meer vrijheid willen, biedt de trombosedienst de mogelijkheid om zelf te leren prikken en meten.

De patiënt leert tijdens een training van twee ochtenden hoe hij zichzelf moet prikken in de vinger en hoe hij een kleine handmeter moet gebruiken om de benodigde INR-waarden te meten. Deze waarden worden vervolgens doorgebeld of gemaild naar de trombosedienst. De patiënt hoeft dus niet meer naar de prikpost toe en kan zich thuis prikken op een moment dat hem het beste uitkomt. Met name voor mensen met een baan of andere activiteiten is dit een ideale oplossing. Maar het geeft ook meer vrijheid tijdens bijvoorbeeldvakanties.

Momenteel maken 500 van de 6.000 trombosepatiënten bij Isala gebruik van de mogelijkheid om zelf te meten. De trombosedienst wil deze mogelijkheid nog eens onder de aandacht brengen. De cursus ‘zelf leren meten’ vindt plaats in Zwolle en wordt begeleid door een arts. Ook is er dan gelegenheid voor trombosepatiënten om onderling ervaringen uit te wisselen. Drie maanden na de training komt de patiënt nog een keer terug op het spreekuur van de trombosedienst om te kijken hoe het zelf meten gaat.

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de trombosedienst via tel. (038) 424 25 21 of kijk voor meer informatie op de nieuwe website: www.isala.nl/trombosedienst.

Artikel delen:

Reageer