Gemeenteraad heeft weinig vertrouwen in RTVZoo

Zwolle – “Dat journalisten over politici praten is goed, maar als politici over de journalistiek gaan praten moeten we terughoudend zijn” volgens Patrick Rijke van GroenLinks tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen maandagavond. Toch waren alle politieke partijen van Zwolle erg kritisch over de lokale omroep RTVZoo, die vorig najaar zijn naam veranderd heeft in RTV Zwolle FM. Deze lokale omroep heeft sinds 2015 een uitzendlicentie met de daaraan gekoppelde subsidie. Vanaf het begin was er in de Zwolse politiek twijfel over deze omroep en daarom heeft het bureau Right Marktonderzoek en Advies B.V. in opdracht van de gemeente een evaluatierapport gemaakt over het functioneren van RTV Zwolle FM. Hierover werd maandagavond door de gemeenteraad gedebatteerd.

Dirk Albert Prins van de ChristenUnie was duidelijk: “Zoals het nu gaat kan het niet verder.” Volgens hem voldoet RTV Zwolle FM niet aan de subsidiecriteria. Ook Sonja Paauw van D66 heeft er weinig vertrouwen in dat deze omroep haar zaken op korte termijn op orde zal hebben. Marcel Mulder van Swollwacht constateert dat “er heel veel mis is”:  De doelstellingen van hun eigen beleidsplan worden niet gehaald. Er zijn onvoldoende capabele medewerkers en aan de wettelijke eis van een Programma Bepalend Orgaan (PBO) wordt niet voldaan. Martijn van der Veen van het CDA memoreert dat er andere media in Zwolle zijn die zonder subsidie hun lokale omroep opbouwen zoals RTV Focus.

Wethouder Jan Brink stelt voor om het Commissariaat van de Media, die de licentie heeft verleend, te laten onderzoeken in hoeverre RTV Zwolle FM nog voldoet aan de eisen van de mediawet. Dit duurt de PvdA eigenlijk te lang. Patty Wolthof vraagt zich of deze toetsing niet beter achterwege kan blijven en waarom de licentie niet zo snel als mogelijk aan een andere lokale omroep kan worden toegewezen. Koen van Baal sluit zich hierbij aan: “Trek de licentie in en zet de subsidie stop.” Ook de VVD is ongeduldig. Johran Willigers van de VVD vraagt zich af hoe lang het onderzoek van het Commissariaat van de Media gaat duren en wanneer de resultaten van dit onderzoek bekend zijn.

Wethouder Jan Brink heeft begrip voor het ongeduld van de gemeenteraad, maar geeft aan dat niet de gemeente, maar het Commissariaat over de licentie gaat en dat ze formeel vier maanden de tijd heeft voor dit onderzoek, waarvan de uitkomsten niet op voorhand vast staan. Hij hecht grote waarde aan een sterke lokale omroep met onafhankelijke journalistiek. Ook spreekt hij waardering uit voor de vele vrijwilligers die zich inzetten voor RTV Zwolle FM. Al eerder en ook recent nog heeft de gemeente aan RTV Zwolle FM gevraagd samenwerking aan te gaan met RTV Focus, maar helaas moet hij concluderen dat deze samenwerking niet gaat lukken. Zolang RTV Zwolle FM de omroeplicentie en de daaraan gekoppelde subsidie heeft, zal hij in gesprek blijven met deze omroep.

Sinds vorig jaar zomer heeft RTV Zwolle FM een nieuw bestuur en vanaf oktober vorig jaar zijn met name de nieuwe directeur Gerard Waanders en de nieuwe hoofd- en eindredacteur Rein Tuininga bezig verbeteringen aan te brengen in de organisatie en de programma’s van RTV Zwolle FM. Beiden hebben er vertrouwen in dat ze dat samen met de oude en nieuwe vrijwilligers gaat lukken. Ook geven ze aan dat er binnenkort een nieuw PBO zal worden geïnstalleerd, zodat op dit punt aan de mediawet wordt voldaan.

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Vraag me af wie de luisteraars zijn van deze omroep. Oké ze hebben een licentie. Dus bestaansrecht en recht op subsidie. Maar volgens mij geen luisteraars.
  Wat als die licentie aan een andere organisatie gegeven zou worden? Ik denk hetzelfde. Ik denk dat er helemaal geen behoefte is aan een Zwolse omroep.


  ⚠️ Meld

 2. De gemeente Zwolle kan en mag de per direct subsidie stopzetten, men moet dit wel motiveren richting de omroep, maar het kan (en is in sommige plaatsen ook wel eens gebeurd bij disfunctioneren omroep zoals op deze gronden). De omroep zal vrijwel direct omvallen en daarmee vloeit de uitzendlicentie weer terug naar het CvdM die hem opnieuw kan uitgeven.

  De gemeente doet er verstandig aan uitspraken online te bestuderen (oa bij rechtspraak) en niet alleen de oren te laten hangen richting het CvdM. Zij doen onderzoek en bij de beterschap belofte van de omroep hebben ze misschien een laatste kans om er iets van te maken. De gemeenteraad wil dit duidelijk niet en wil af van de omroep.

  Los van het verplichte en blijkbaar al jaren niet functionerende PBO is er weinig draagvlak voor RTVZOo in de Zwolse samenleving. Dat toont het rapport ook aan, matige bekendheid, weinig luisteraars, geen adverteerders en gemotiveerde medewerkers.

  Er zijn voldoende partijen (RTV Focus en omroepen uit de buurt) die de licentie graag willen overnemen. Dan kan er met een echt frisse start gewerkt worden aan een nieuwe omroep.


  ⚠️ Meld

 3. Trek de stekker er toch uit. Al sinds begin torn het nog LOZ hete was het niks omdat er al die tijd mensen werken die geen verstand van radio hebben. En actueel zijn ze al nooit geweest. Het gaat er amateuristisch aan toe. En wie luistert er nog naar? Denk enkel vrienjes en fam van de presentatoren en dj’s. Weggegooid geld. Kappen met dat clubjes omroepje


  ⚠️ Meld

 4. Ik luister altijd naar Hans van Raan. Een zeer deskundig sportverslaggever.

  Jammer dat er ook een paar van die Oelewappers als sportverslaggever tussen zitten die het verschil tussen hinderlijk buitenspel en een indirecte vrije trap niet eens uit kunnen leggen.


  ⚠️ Meld

 5. Dat ligt niet zozeer aan die oelewappers Ton maar aan ondeskundigheid van leidinggevende cq programmaleiding. Die kunnen niks beoordelen en dat is dus belangrijkste reden dat het zo amateuritisch gaat bij zwolle fm


  ⚠️ Meld

 6. Ken het zelf vooral van het ‘kom bij de familiegevoel’ maar denk dat er -wil je echt overleven- toch een grote duidelijke zakelijke slag gemaakt zal moeten worden.
  Maar hebben vrijwilligers daar ook zin in?


  ⚠️ Meld

 7. En juist vanwege het ‘kom bij de familiegevoel’ staat RTV Zoo steevast ingeschakeld bij Jasperina, Jasper, Ton, PeterD, Estavana, Steven, Pim van Hoesel en Nancy.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.