Landstede en COS organiseren duurzaamheidscursus

Op maandag 25 februari gaat de nieuwe cursus ‘Duurzaam doe je zelf’ (DDJZ) van start in Zwolle. De cursus is ontworpen door COS Overijssel, en wordt in samenwerking met Landstede aangeboden. Tijdens het Open Huis van Landstede op donderdag 31 januari zijn de organisatoren met een inspiratiekraam aanwezig.

Het COS wil met de cursus uiteindelijk in heel Nederland groepen mensen inspireren tot een duurzamere levensstijl. Deventer heeft de landelijke primeur met de start van de eerste DDJZ-cursus op 24 januari. Zwolle volgt dus een maand later. ‘Een duurzame wereld begint bij je zelf’ is het motto van de cursus. Wat kun je doen in het dagelijks leven om de wereld een stukje mooier te maken? De cursisten gaan met die vraag aan de slag, waarbij ieder zelf zijn grenzen bepaalt van wat er mogelijk is.

“De cursus laat op heel praktische wijze zien dat er in je persoonlijke leven een wereld te winnen is. En vooral dat dat ook nog ontzettend leuk kan zijn”, aldus Paul Hendriksen, directeur van het COS. Hijzelf gaat de cursus begeleiden in Zwolle. Voor de langere termijn zijn COS en Landstede van plan om DDJZ tot een integraal onderdeel te maken van de Landstede-cursus Life & Nature.

Earth Charter

DDJZ is geënt op het Earth Charter, ook wel Handvest van de Aarde geheten. Het Earth Charter is een initiatief van de VN, dat in 2000 in het Vredespaleis in Den Haag werd gelanceerd door prominenten als Michael Gorbatschow, Ruud Lubbers en Koningin Beatrix. Het Handvest is inmiddels in 30 talen wereldwijd verspreid en is het resultaat van een jarenlange en wereldwijde consultatie van duizenden betrokkenen, waaronder filosofen, wetenschappers, economen, onderzoekers, mensenrechten-activisten, geestelijken en politici.

Praktijk van alledag

Het Earth Charter bestaat uit vier hoofdprincipes die vervolgens nader worden uitgewerkt. Deze hoofdprincipes zijn: respect voor alle levensvormen, ecologische integriteit, sociale en economische rechtvaardigheid, en democratie, geweldloosheid en vrede.

“We merkten dat de tekst van het Earth Charter – hoe inspirerend hij ook is – erg compact en soms abstract is geformuleerd”, aldus Hendriksen. “Om het Handvest van de Aarde te kunnen toepassen op je persoonlijke leven, moet je de tekst als het ware uitpakken, een vertaling maken naar de praktijk van alledag. En dat is nou precies wat we met cursus ‘Duurzaam doe je zelf’ willen bereiken.” COS Overijssel vond als partner voor de ontwikkeling van de cursus de NCDO (Nationale commissie voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling). Samen met NCDO gaat het COS de cursus in de loop van dit jaar landsbreed uitzetten. Maar nu dus eerst in Zwolle vanaf 25 februari.

‘Duurzaam doe je zelf’ bestaat uit acht avondbijeenkomsten. Hierin krijgen deelnemers informatie over de achtergrond van het Earth Charter, vinden er workshops plaats met trainingen en gastsprekers en stellen cursisten persoonlijke actieplannen op. Voor de succesvolle uitvoering hiervan krijgen zij vervolgens begeleiding. Ter inspiratie van anderen worden aansprekende resultaten van de persoonlijke actieplannen gepubliceerd op de website www.handvestvandeaarde.nl.

Deelname kost € 75,- (inclusief cursusmateriaal). De cursus vindt vanaf 25 februari tweewekelijks plaats op maandagavonden in De Nooterhof (Kruidwisch) vlak bij het Wezenlandenpark.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer