Ruim 1,2 miljoen euro voor Museum de Fundatie en TwentseWelle - Foto: Roy Beusker
Foto: Roy Beusker

Ruim 1,2 miljoen euro voor Museum de Fundatie en TwentseWelle

Zwolle –  Goed nieuws voor TwentseWelle en Museum de Fundatie. Zij kregen tijdens het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij gezamenlijk ruim 1,2 miljoen euro voor hun musea. Vorige week werd directeur Arnoud Odding van TwentseWelle al door BankGiro Loterij-ambassadeur Ilse DeLange verrast met een extra bedrag van 365.000 euro voor de realisatie van de Twentse Museumfabriek.

Museum de Fundatie en TwentseWelle zijn cultureel partner van de BankGiro Loterij. Zij krijgen jaarlijks een geldbedrag. Het Zwolse Museum de Fundatie kon rekenen op 660.752 euro. Dit bedrag bestaat uit de jaarlijkse bijdrage van 300.000 euro én een bedrag van 360.752 euro. Dit laatste bedrag hebben liefhebbers van het museum het afgelopen jaar via de BankGiro Loterij bij elkaar gespeeld. Zij gaven bij hun deelname aan dat de helft van hun inleg voor Museum de Fundatie bestemd is. TwentseWelle uit Enschede nam op diezelfde manier vandaag een vast bijdrage van 200.000 euro plus 17.170 euro in ontvangst.

De Twentse Museumfabriek
De extra bijdrage voor TwentseWelle is bedoeld voor de Twentse Museumfabriek. Dit is een initiatief van TwentseWelle om een museum te realiseren waar het niet draait om passief kijken maar om meedoen en om creativiteit. Het museum richt zich op liefhebbers, professionals én families.

Zo wordt de museumentree omgevormd tot een gratis toegankelijke huiskamer. Vanuit deze ontmoetingsplek komt de bezoeker in het BankGiro Loterij Auditorium. Dit wordt het kloppend hart van de Museumfabriek. Het depot wordt omgebouwd tot Twentelab, een licht en open collectiecentrum waar het restauratie-atelier, het depot en het onderzoekscentrum zijn ondergebracht. Hier wordt de collectie van TwentseWelle op innovatie wijze ontsloten voor het publiek. Het publiek kan zelf ook meehelpen met restaureren en ontsluiten waarbij een bijzondere rol is weggelegd voor de taal- en streekcultuur van Twente. Als laatste wordt de capaciteit van de succesvolle werkplaatsen uitgebreid, waar bezoekers zelf aan de slag gaan.

Bijdrage aan culturele sector groeit met 8 miljoen meer naar 74,8 miljoen euro. In totaal kan de BankGiro Loterij dit jaar dankzij haar deelnemers ruim 74,8 miljoen euro schenken aan 78 musea en andere culturele instellingen in heel Nederland. Dat is bijna 8 miljoen euro meer dan vorig jaar. Deze bijdrage, bijeengebracht door de deelnemers van de BankGiro Loterij, gaat direct naar het behoud van cultuur en cultureel erfgoed in Nederland.

Een overzicht van alle schenkingen is terug te vinden op de website van de BankGiro Loterij.

Artikel delen: