Automobilisten en fietsers bovengemiddeld tevreden over wegen in Zwolle

Automobilisten en fietsers bovengemiddeld tevreden over wegen in Zwolle

Zwolle – De verkeersveiligheid en de verkeerswegen in en om Zwolle scoren bovengemiddeld goed in landelijke onderzoeken onder verkeersgebruikers en leden van de ANWB.  Om de bereikbaarheid en veiligheid op peil te houden werkt de gemeente het komende jaar een mobiliteitsagenda uit voor de periode tot 2030.

Gisteren presenteerde de ANWB de uitkomsten van een online onderzoek naar duurzame mobiliteit, fietsveiligheid en bereikbaarheid in 28 grote steden. Ruim 22.000  leden van de ANBW vulden de vragenlijst in, waarvan 572 uit Zwolle.

Zwolle komt op het punt van de veiligheid voor fietsers als beste naar voren, 85% van de mensen die de vragenlijst invulden zegt zich veilig of heel veilig te voelen op de fiets in Zwolle. Gemiddeld in de grote steden ligt dat percentage op 69%.

Zwolle scoort ook bovengemiddeld op het gemak waarmee Zwollenaren de stad in en uit kunnen komen met de verschillende vervoermiddelen. Maar liefst 94% van de fietsers is tevreden over de bereikbaarheid van Zwolle per fiets.

Eind vorig jaar bleek uit de wegbelevingsmonitor 2017 van Platform WOW al dat automobilisten de kwaliteit en het onderhoud van de wegen in en om Zwolle aanmerkelijk hoger waardeerden dan het landelijk gemiddelde. Voor dit onderzoek zijn bijna 11.000 Nederlandse automobilisten bevraagd. Landelijk is 72% van de automobilisten tevreden over de gemeente als wegbeheerder van stadsroutes. Voor Zwolle ligt dat op 84%.

In het algemeen worden met name de kwaliteit van het wegdek, het onderhoud van de wegen en het rijcomfort positief gewaardeerd. Op al deze punten zijn Zwolse weggebruikers vaker tevreden dan gemiddeld. Ook als het gaat om de informatie, doorstroming en het beperken van hinder bij wegwerkzaamheden steekt het oordeel over Zwolle gunstig af vergeleken bij het landelijke beeld.

Wethouder Michiel van Willigen reageert: “Het is fijn als bewoners en weggebruikers tevreden zijn over de verkeersveiligheid en de inrichting en het onderhoud van de wegen. De ANWB kwam ons gisteren zelf het goede nieuws vertellen. Tegelijkertijd blijft er genoeg te doen, we krijgen ook signalen uit de stad over situaties die als minder veilig worden ervaren. En we weten dat zowel de stad als de mobiliteit de komende jaren verder groeien. Als we niet op tijd maatregelen nemen zal de bereikbaarheid en veiligheid van de Zwolse wegen onder druk komen. Daarom werken we het komende jaar samen met alle betrokkenen een mobiliteitsagenda voor de periode tot 2030 uit. Als eerste stap hebben we de opgaven en trends in beeld gebracht en zullen die deze week aan de gemeenteraad voorleggen.”

 

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Nou dat is aan de ‘sfeer’ op de weg weinig van te merken,zeker als ik bestuurders zie die een ander het licht in de ogen niet gunnen….maar goed er zijn ook belachelijk veel auto’s op de weg.


    ⚠️ Meld

  2. Huh? Veel auto’s op de weg? Alleen in de spits bedoel je. Ook het asfalt wordt zo inefficient gebruikt als ik weet niet wat. Zo veel verspilling. Zonde.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.