Roze Zaterdag 2020 laat tolerantie stad Zwolle zien

Roze Zaterdag 2020 laat tolerantie stad Zwolle zien

Zwolle – Zwolle is een tolerante stad en wil dat blijven. Een stad waar iedereen kan zijn wie hij wil zijn en kan houden van wie hij wil houden. Door Roze Zaterdag in 2020 naar Zwolle te halen kan de stad deze tolerantie ook landelijk uitdragen. Roze Zaterdag heeft tot doel de diversiteit van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders te tonen en zo het begrip voor deze groepen te vergroten. Jezelf kunnen zijn, wat je seksuele geaardheid of genderidentiteit ook is, blijft een thema dat nog altijd speciale aandacht vraagt. Het college ondersteunt de initiatiefnemers met een subsidie van €40.000.

De initiatiefnemers hebben de plannen van Zwolle in oktober 2017 aangemeld bij Stichting Roze Zaterdagen. Dit voorjaar wordt een bidbook ingediend met daarin de plannen voor Zwolle. Stichting Roze Zaterdag kent de titel Roze Stad toe aan de gemeente die het beste plan indient. Diversiteit van de stad en een goede samenwerking tussen gemeente, ondernemers en culturele instellingen zijn hierin belangrijke criteria. Initiatiefnemers zijn voornemens om Zwolle gedurende één week roze te kleuren, met als afsluiting de Roze Zaterdag. Binnen deze week worden verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder voorstellingen, films, exposities en feesten – allen met een Roze accent. Ook zal er een parade plaatsvinden.

Samenwerking
Initiatiefnemers, Hendrik Karabagias en Niek Lá Mon, zijn bezig om zoveel mogelijk partijen te betrekken bij de organisatie, voorbereiding en uitvoering van de Roze Zaterdag. Partijen als het COC Zwolle, Stichting The Loveboat, onderwijsinstellingen, de Koninklijke Horeca Nederland, HESZ, Zwolle Fonds, Cibap, en de Provincie Overijssel zijn benaderd en in gesprek met de initiatiefnemers. Ook religieuze partijen als kerken, de synagoge en moskeeën worden benaderd om mee te denken en te participeren.

Wethouder Eefke Meijerink: “De gemeente omarmt het idee van de initiatiefnemers om Roze Zaterdag opnieuw naar Zwolle te halen. Wat is er mooier dan met een groot feest de liefde tussen mensen te vieren. Het wordt een feest voor iedereen, georganiseerd door heel veel verschillende mensen en organisaties.”

Derde keer
Zwolle is al eerder kandidaat geweest voor Roze Zaterdag: in 1990 kleurde Zwolle roze, met als thema ‘Gewoon Trots’, evenals in 2006 met het thema ‘You’re Welcome’.

Artikel delen:
Reacties 27
 1. Onder de homo mannen lopen veel pedofielen, daar heb ik een groot probleem mee. Die halen jullie ook naar Zwolle. Voor de rest iedereen mag zijn wie die wil, ik vind alles prima zolang je minderjarigen maar met rust laat. En alstublieft bespaar mij verder commentaar, ik weet waarover ik praat, heb vele jaren bij een homo club in het westen des lands gewerkt als uitsmijter en chauffeur en iedere week kwamen er telefoontjes met het verzoek om minderjarige jongens te leveren, een verzoek waar wij niet op in konden gaan, maar dan kwam de vraag of ze er zo jong mogelijk uit konden zien. Veel verborgen smeerlappen onder de homo’s.


  ⚠️ Meld

 2. Wie snapt dat nou! , lezende ‘Ook religieuze partijen als kerken, de synagoge en moskeeën worden benaderd om mee te denken en te participeren.’.

  Betrekt men die partijen ook zo expliciet bij de Carnavalsoptocht? Of bij de Sinterklaasoptocht? Of bij de Zwolse halve marathon ? Om meee te denken…………???

  Sluit religieuze partijen en praktijken gewoon helemaal uit. Die mogen aan de zijlijn van de samenleving meekijken , vanzelfsprekend.

  Da’s mijn drie stuivertjes advies.


  ⚠️ Meld

 3. Eens met Ari, Pedofielen moeten we hier echt niet hebben. ZERO tolerance.
  ‘Onder de homo mannen lopen veel pedofielen’.

  Zou ik niet weten. Pim Fortuin was dol op jonge Marokkaansen is echt alles wat ik ervan weet.


  ⚠️ Meld

 4. Het zal je verbazen maar verreweg de meeste kindermisbruikers zijn heteroseksuele mannen.

  Okee, dat het vooral mannen zijn is misschien niet zo verbazend.


  ⚠️ Meld

 5. Ja klopt @Riet_Pluim, niet de meeste maar wel een zeer grote groep. Deze groep heb ik voor dit topic maar buiten beschouwing gelaten want dit is een hele andere categorie waar duistere krachten een grote rol spelen.


  ⚠️ Meld

 6. Gaat weer l;ekker hier redactie van WLZ. Kunnen de accounts van de familie Bruins niet lekker geblokkeerd worden of geef die kneuzen anders een eigen hoekje op dit weblog. Geldt ook voor die meneer die zichzelf, hoe subtiel, “kontlikkert” noemt. Het is hier weer een geweldige puinzooi.


  ⚠️ Meld

 7. Och, wel, geen mensen uitsluiten om mee te praten
  en mee te denken hoop ik, zover het gaat over
  ‘accounts afsluiten’. Dat kan ook helemaal niet, maar
  een poging, de denkrichting zou ik al een slecht idee vinden.

  Om meerdere redenen.

  Dit is zo te lezen wel een dingetje wat onze stadse samenleving
  bezighoudt. Aan de ene kant de religieusen, moeite met wat de
  overlevering hierover leert, en terecht. Zie een recent bericht
  over een nieuw geneesmiddel, waarvoor en voor de welken het vooral is.

  Stel dat we mensen gaan uitsluiten van de kans om mee te denken
  en mee te praten, en kritiek te leveren, en onwellevend en
  onbeschaafd, en primitief te zijn. Waar loopt dat op uit ?

  Op niets goeds vrees ik. Liever omarmen en meenemen en uitleggen.
  En laat je ook meenemen. Op z’n Zwols, d’r steekt geen kwaad onder.

  Lange weg nog te gaan natuurlijk. Vanzelfsprekend.
  Ik vind ’t al heel erg mooi dat we hier pure reakties lezen.


  ⚠️ Meld

 8. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar als men te ver gaat, moet daar op gesanctioneerd worden. Van mij mag er een account afgesloten worden aangezien die persoon keer op keer de wet overschreden heeft.


  ⚠️ Meld

 9. De vrijheid van meningsuiting betekent niet dat Weblog Zwolle iedere malloot een podium moet bieden. Er zijn fora waar je helemaal niet kunt reageren, dat noemen we ook geen inbreuk op de vrijheid van meningsuiting.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.