Volg een cursus en help de weidevogels in Overijssel - Foto: Gerard Bos
Foto: Gerard Bos

Volg een cursus en help de weidevogels in Overijssel

Zwolle – Binnen enkele weken bevolken kieviten, scholeksters, tureluurs en grutto’s onze akkers en weilanden. Om deze vogels te behouden, dienen ze goed beschermd te worden. Landschap Overijssel is daarom op zoek naar vrijwilligers die hun steentje bij willen dragen. Nieuwe vrijwilligers doen eerst de basiscursus ‘weidevogelbescherming’.

Tijdens deze cursus van twee avonden maakt men kennis met de meest voorkomende weidevogels en het werk als weidevogelbeschermer. Dit jaar geven we twee basiscursussen op twee verschillende locaties. 

Weidevogels in kaart brengen
Inventariseren is de basis van de bescherming van weidevogels. Met een verrekijker wordt het gedrag van de vogels bekeken. Alleen als het nodig is, worden stokjes bij nesten gezet en kuikens beschermd. Boeren kunnen hun werkzaamheden aanpassen op het voorkomen van nesten en kuikens.

Boerenlandvogelkenner
Na de basiscursus is men in staat zelfstandig of in groepsverband de verschillende soorten vogels van het boerenland te beschermen. De cursisten dienen na de basiscursus van half maart t/m half juni beschikbaar te zijn voor het beschermingswerk. De nieuwe vrijwilligers worden in overleg met de bestaande vrijwilligersgroepen ingedeeld. De cursus is voor jong en oud, voor iedereen met interesse voor de natuur en het landelijk gebied. Voor de cursus is geen bestaande kennis vereist.

Data en locatie
De tweedelige basiscursus start op woensdagavond 7 maart op Landgoed de Horte, Dalfsen. Op donderdag 15 maart begint een tweede basiscursus op Boerderij StadsZicht te Mastenbroek.  Aanmelden is verplicht via kennisrijk.landschapoverijssel.nl/.

Overijssel is prachtig en waardevol en biedt veel afwisseling voor mens, plant en dier. Al dit moois moet beschermd worden voor onszelf en de generaties na ons. Landschap Overijssel beschermt en ontwikkelt het landschap in Overijssel al meer dan tachtig jaar, neemt eigen verantwoordelijkheid hierin en spoort anderen aan hun verantwoordelijkheid te nemen. In de eigen 56 natuurterreinen, maar ook in het cultuurlandschap. Samen met ruim 3000 grondeigenaren, 9000 donateurs, 7000 vrijwilligers, Overijsselse bedrijfsvrienden, de Nationale Postcode Loterij en de provincie Overijssel. Meer informatie over het waardevolle Overijssel en hoe dit landschap te beleven vind je op  www.landschapoverijssel.nl.

Artikel delen: