Grote Markt krijgt transparant beeld engel Michaël

Voor de zomer van 2008 zal waarschijnlijk het nieuwe beeld op de Grote Markt verrijzen. Het college heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van de kunstenaar Herman Lamers na een positief advies van de begeleidende werkgroep. Het beeld wordt in totaal drie meter hoog en bestaat uit driehonderd op elkaar geplakte glaslagen. Op 5 februari is er van 18.30 tot 19.30 uur een inloopbijeenkomst in het stadhuis met van 19.00 – 19.30 een speciale presentatie door de kunstenaar.

Het beeld heeft een lange voorgeschiedenis. In 2005 is een werkgroep gevormd van vertegenwoordigers van de Commissie Beeldende Kunst, de gemeente Zwolle, de bewonersvereniging van de binnenstad en de Stichting Levende Stadsgeschiedenis. De werkgroep heeft de opdracht voor het beeld geformuleerd waarna in januari 2006 meer dan 100 kunstenaars zich meldden voor de opdracht. Na een uitgebreide selectieprocedure is de Rotterdamse kunstenaar Herman Lamers uitgekozen door de werkgroep. De kunstenaar heeft het idee uitgewerkt van een transparant beeld dat geïnspireerd is op de aartsengel Michaël.

Eigentijdse engel

Het ontwerp is een eigentijdse engel met vleugels die tussen de mensen staat en naar ze kijkt. Het massieve glas heeft een groene kleur en het beeld heeft een moderne, digitale uitstraling door de gelaagde opbouw. Het beeld wordt inclusief voetplaat 3.10 meter hoog. Op 5 februari wordt tijdens de inloopbijeenkomst een studie van de kop getoond.

Materiaalonderzoek

De kunstenaar heeft veel tijd gestoken in technisch onderzoek naar de materiaalkeuze voor  het beeld dat zowel transparant als vandalismebestendig moet zijn. Het is gelukt hier een oplossing voor te vinden op te bouwen uit aan elkaar verlijmde lagen van 1 cm dik glas met een kabel erdoor.

Werkgroep

De werkgroep was met uitzondering van de afgevaardigde van de Stichting Levende Stadsgeschiedenis enthousiast over het definitieve ontwerp. De Stichting Levende Stadsgeschiedenis was ondanks de waardering voor het werk van de kunstenaar van mening dat de Stichting een andere voorstelling had van de aard van een kunstwerk voor de Grote Markt.

Artikel delen:
Reacties 5
  1. Dááháááág zuur verdiende belastingcentjes….. 🙁
    Plaatsing kost al veel geld en de wekelijkse herstelkosten zullen de pan uit rijzen.
    En dát voor….?

  2. So, bij het horen van zo’n bedrag ligt het vloeken naderbij…maar zal ik bij zo’n engeltje maar niet doen 😉
    Misschien verstandiger dat ze het origineel bij de goudstaven bij de bank bewaren, en een afgietsel van epoxy ogw daar neerzetten 😉

Reageer