Voorbeschouwing PEC Zwolle – VVV-Venlo

Voorbeschouwing PEC Zwolle – VVV-Venlo

Zwolle – Zondag rolt de bal al om 12.30 uur in het MAC3PARK stadion. Tegen VVV-Venlo gaat PEC Zwolle na een serie nederlagen op zoek naar succes. De promovendus uit Limburg kent een prima verloop van het seizoen. Het zo gevreesde degradatiespook heeft De Koel vooralsnog niet aangedaan en gaat dat waarschijnlijk ook helemaal niet doen.

Het is niet meer dan logisch dat de kampioen van de Jupiler League, het daaropvolgende seizoen steevast door kenners onderin de ranglijst van de Eredivisie wordt geschaald. Toen VVV-Venlo onder leiding van Maurice Steijn op 14 april vorig jaar in Waalwijk promotie wist af te dwingen, was al duidelijk dat de ploeg goed in elkaar stak. Het was Clint Leemans die uit een vrije trap, zijn specialiteit, in de slotminuut de terugkeer naar de Eredivisie bewerkstelligde. Met trainer/coach Steijn en middenvelder Leemans hebben we direct twee belangrijke pionnen in het succes van de Venlonaren genoemd. Al sinds het seizoen 2014-2015 is de Haagse oefenmeester bezig met een missie. Een missie die na de promotie weliswaar grotendeels geslaagd was, maar nog niet afgerond. VVV-Venlo lijkt in dat opzicht op PEC Zwolle, dat na de promotie in 2012 met Art Langeler aan het roer verder ging in de Eredivisie. Na een moeizame start, wist Zwolle zich vroegtijdig veilig te spelen en dat is iets waar men ook in Venlo in lijkt te slagen. Wat opvalt zijn de vele gelijke spelen. Geen enkel team remiseerde zo vaak dit seizoen als VVV-Venlo (11 keer). Opvallend is ook dat tegen de twee meest recente tegenstanders (FC Groningen en Vitesse) zowel uit als thuis gelijkgespeeld werd. Ook VVV-Venlo – PEC Zwolle eindigde 24 september onbeslist. De voor rust gemaakte goal van Kingsley Ehizibue werd door, daar is-ie weer, Leemans ongedaan gemaakt.

Het sprokkelen van punten gaat daarnaast niet op een geniepige manier. Neem de gewonnen thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Waar iedere promovendus de 0-0 vlak voor tijd zou hebben gekoesterd, bleef VVV-Venlo de aanval zoeken en dat loonde. De snelheid en stootkracht voorin leverde tegen Zwolle ook al bijna de volle winst op, maar Diederik Boer hield zijn ploeg in de slotfase op de been. Individueel zijn het misschien niet de beste spelers van de Eredivisie, maar het team als geheel is ijzersterk. Die credits kunnen naar Steijn en zijn staf. In alle opzichten is de tegenstander van zondag dus een ploeg waar menig team rekening mee dient te houden. Het is aan PEC Zwolle om het verschil op de ranglijst zondagmiddag ook op het veld zichtbaar te maken. Niet alleen om na de wat tegenvallende februarimaand de maand maart positief te beginnen, óók met het oog op de play-offs zijn de punten hard nodig.

Wist je dat…
Zwolle voor het laatst op 26 mei 2011 een officiële wedstrijd van VVV-Venlo verloor? Dat was in de heenwedstrijd van de beslissende play-offs, waarin de Limburgers uiteindelijk ten koste van toen nog FC Zwolle het eredivisieschap veiligstelden. Goals kwamen destijds van Michael Uchebo (2) en Arne Slot. Beide ploegen troffen elkaar daarna nog verschillende keren. In 2012 eindigde de competitiewedstrijd in Zwolle onbeslist (0-0), in Venlo werd dat seizoen met 0-2 gewonnen. In 2014 werd in De Koel gewonnen voor de beker (0-1) en twee jaar later was PEC Zwolle opnieuw in het bekertoernooi te sterk (2-1). Ook werd er twee keer tegen elkaar geoefend. In 2015 won Zwolle de Herman Teeuwen Memorial (1-2) en in 2016 was VVV-Venlo in Hasselt met diezelfde cijfers te sterk.

De vijf meest recente ontmoetingen in Zwolle

KNVB Beker, achtste finales, seizoen 2016-2017
PEC Zwolle – VVV-Venlo: 2-1 (1-0). (29′ Ehizibue 1-0, 52′ Mokhtar 2-0, 83′ Sleegers 2-1)

Eredivisie, seizoen 2012-2013
PEC Zwolle – VVV-Venlo: 0-0.

Jupiler Play-Offs, seizoen 2010-2011
FC Zwolle – VVV-Venlo: 1-2 (0-0). (70′ Uchebo 0-1, 79′ Uchebo 0-2, 88′ Slot pen. 1-2)

Jupiler League, seizoen 2008-2009
FC Zwolle – VVV-Venlo: 1-2 (0-1). (29′ Kantelberg 0-1, 50′ El Gaaouiri 0-2, 83′ Bonifacio 1-2)

Jupiler League, seizoen 2006-2007
FC Zwolle – VVV-Venlo: (1-2) (1-0). (29′ Zandstra pen. 1-0, 67′ Soltani 1-1, 75′ W. Janssen 1-2)

Arbitrage
Leidsman in Zwolle is zondag Jeroen Manschot. Assitent-scheidsrechters zijn Richard Polman en Cristian Dobre. Official is Erwin Blank.
Voor Manschot is het de derde keer dit seizoen dat de arbiter de leiding heeft over een wedstrijd van PEC Zwolle. Eerder floot de Houtenaar de thuiswedstrijd met Heracles Almleo (2-1) en het duel in Rotterdam tegen Excelsior (1-2).

Artikel delen:
Reacties 21
  1. Nee Jasper. Bemoei je er niet mee. Je hebt het altijd mis en de winnaar is niet bekend. Daarom ga ik nu eindelijk eens van mijn eigen voorspelling uit. Het wordt 3-1.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.